
Harriet Müller-Tyl innrømmer at det var hennes far som kom med idéen da hun spurte ham om råd i anledning tema for et nytt musikkspill i Vestby. Hva med Johan Hermann Wessel? Kjent dikter født i Vestby. Det må da være noe? mente faren.

18.-19. oktober braker det løs med Wessel i Vestby, på Kulturkvartalet

Line Skøien som Wessel og sjefsskribent og komponist Harriet sammen foran Weeselstua i Vestby
Og Harriet er av det modige slaget. I toppetasjen er det et virvar av tannhjul som produserer idéer i en sterk og jevn strøm. Johan Herman Wessel, tenkte hun. God idé. Lokal og ikke minst en særdeles morsom dikter som han ble.
Satt i gang
Hun satte den kreative delen av hjernen i høyeste beredskap, noe som resulterte i en rekke gode tekster Wessel Musikkteater skulle få bryne seg på. For hvis noen lurer så skriver Harriet musikk selv, lager tekster, synger som en gudinne, står på scenen i de største musikalene, har sin egen jazztrio… sånn for å nevne noe.
Deretter gikk turen til pianoet. Hvem skulle synge hva? Hvordan var stemningen i teksten? Hvor passet det med en seriøs ballade her og hvor skulle det være morsom og lettbeint musikk der? Tonene slåss om oppmerksomhet, og etter hvert fikk de sin riktige plass i notebildet. Helheten tok form, og i beste Wessel stil ble «Wessel & Kjærlighet uten strømper» skapt. Et stykke som speiler Wessels humor og galskap på en ypperlig måte skal vi tro Harriet brett. Og det gjør vi.
Deler scenen i to
– Jeg har et særdeles godt forhold til lederen for det nye kulturhuset i Vestby, Elin Høyholm, og jeg gleder meg til å sette det opp der, forteller Harriet. – Dette stykket vil kle Vestby som hånd i hanske, og jeg kan love publikum en super opplevelse med en rekke dyktige mennesker på scenen. Wessel har masse humor og galskap i sin diktning, og dette forsøker vi å overføre til vårt musikkteaterstykke, som har fått navnet etter nettopp Wessel sitt verk «Kjærlighet uten strømper», forteller Harriet en smule stolt.
– Og på scenen står det en herlig blanding av entusiastiske amatører spritet opp med en dæsj profesjonalitet. Og med en regi de fleste ikke har vært med på før.
– Javel?
– Ja, for scenen blir delt opp i to, hvor vi på den ene siden dykker litt ned i Wessels verden, mens selve teaterstykket går sin gang på den andre delen av scenen. Vi gjør det likevel til en helhet for publikum. Dette er en stor og spennende utfordring for regissøren, men når vi har med oss en kapasitet som Ingvild Gjerstad, kan jeg berolige alle med at det vil bli en helhetlig opplevelse.
– Noe er allerede spikret, mens andre scenebilder blir til mens vi går, forteller Gjerstad.
Dro til København
Den unge Johan Hermann, som vokste opp i en søskenflokk på 13 i en liten rød stue i skogen i Vestby, forlot Norge i 1761 som 16 åring til fordel for Universitetet i København. Der skulle han avlegge sin examen artium. Året etter spedde han på med examen philosophicum, men flere studier ble det ikke. I stedet lærte han seg både franske, engelsk, italiensk og spansk, kastet seg over forfatterskapet, og sammen med andre norske studenter i København etablerte han i 1772 «Det Norske Selskab».
Det var en konkurranse, utlyst av den norske teaterdirektøren Niels Krog Bredal i 1771, om å skrive den første danske Original-Tragedie, som fikk Wessel til å spisse pennen og sende inn sitt bidrag. Han vant ikke konkurransen, men da hans bidrag Kjærlighet uten strømper, ble oppført på Det Kongelige Theater 26. mars i 1773, med smektende musikk av den italienske komponisten Paolo Scalibrini, ble det en enestående suksess. Og Wessel, som hittil hadde levd helt upåaktet, ble med ett byens mest berømte dikter.
– Vi satser på den samme stemningen i et fullstappet Vestby Kulturkvartal i oktober, forteller Harriet med et stort smil. – For også her blir det både vakker smektende musikk og morsomme tekster. En herlig blanding av historie, fantasi, musikk og poesi.

Hele oppsetningen er basert på en stor grad av frivillighet. Teaterinteresserte mennesker som elsker dette fellesskapet. Elsker å stå på scenen, og stortrives med å bygge lokal identitet, skape samhold, bygge hverandre opp og til slutt gi noe tilbake til lokalmiljøet.
– Her møter vi musicalkoret «Broadway Babes», en gjeng lokale jenter som har mindre roller både med sang, teater og dans. En rekke mennesker er med bak scenen hvor det er et utall av oppgaver som skal løses for å få en forestilling på beina. Og fra Drøbak kommer det dyktige bandet Dr. Øbak som skal sørge for musikken.
Klart jeg er litt nervøs, men det er først og fremt før vi kommer i gang, forteller Johan Herman Wessel, i en for anledningen maskulint sminket og forkledd Line Skøien sin skikkelse. – Men mest av alt er det fantastisk gøy og lærerikt, legger hun til.
Og målet er allerede satt for Wessel Musikkteater. Det er å skape et årlig teatertilbud med profesjonelle rammer, i samarbeid med Vestby Kulturkvartal. På scenen skal det være en blanding av amatører og profesjonelle scenekunstnere som samarbeider.
– Nå er vi 30 stykker som jobber med Johan Herman Wessel. Hvor det ikke bare er kjærlighet, historie, drama, humor, dans, men også kostymer. Masse kostymer. Og det er bare å henvende seg dersom du har en liten skuespiller eller scenearbeider i magen. Det er plass til flere i den sprudlende teatertruppen, sier en boblende engasert Harriet Müller-Tyl.

Fra v. svært så spente prosjektleder Eirin Stuhaug Bolle, Line Skøien, Harriet Muller-Tyl og Ingvild Gjerstad
