Vitenparkens nyeste utstilling HAV byr på en marin opplevelse med elementer fra fjæra i Oslofjorden og egne hus laget for skapninger som rur og blåskjell. I tillegg skal de besøkende få kjenne på kroppen hvor mye energi vi bruker ved panting av flasker med en helt ny installasjon, en såkalt Brølepanter. (PS! se et livestreamet vitenshow fra 27. mars 2020)
Påskemagasinet besøkte Vitenparken på universitetsområdet i Ås noen dager før Coronarestriksjonene trådde i kraft. Vi var heldige som fikk ta et dypdykk i utstillingen HAV.
HAV
Har du tenkt noe på hvordan menneskers bygging i sjøen og sjøkanten også påvirker livet i strandsona og havet? Landskapsarkitekt og kunstner Elin T. Sørensen har engasjert seg i spørsmålet og studert livet i sjøen langs indre Oslofjord. Mye av det hun har funnet ut og blitt inspirert til å skape kan vi oppleve i utstillingen HAV som er en del av doktorgradsarbeidet hennes ved NMBU.
-Vi må ta ansvar for fjorden for kommende generasjoner. Det viktigste vi kan gjøre nå er å begynne med å gjenskape bedre livsbetingelser for liv i fjæra. Blåskjell renser vann, vannplanter gir oksygen til vannmassene. De marine organismene hjelper oss til å bedre vannkvaliteten om de bare får et sted å være. Derfor må landskapet under vann prioriteres, skriver Elin Sørensen i en kronikk på forskning.no.
Vi lager fuglehus til fugler og insektshotell til insekter. Elin har undersøkt landskapet planter og dyr i havet holder til i, og blitt inspirert til å laget hus og habitater for livet i strandsona. Hus som rur og blåskjell vil feste seg på og trives i, laget av naturlige materialer som porselen. Med kriker og kroker og hulrom, i stedet for rett og glatte flater slik mennesker ofte konstruerer. -Utstillingen skal være en sanseopplevelse for liten og stor, hvor du kan gå rundt å ta på ting, inkludert en forskningsstasjon for barna, forteller Lasse W. Fosshaug, salgs og markedsføringsansvarlig ved Vitenparken. Siden åpningen 27. februar har utstillingen vært veldig populær. Når utstillingen er ferdig skal det som er blitt skapt av habitater plasseres ut og testes i sjøen ved NIVAs forskningsstasjon på Solbergstrand i Frogn.
BioArt
-Vi holder på å etablere Norges første fysiske arena for bioart, forteller Lasse. BioArt er biologi og vitenskap kombinert med kunst. Det er en kunstform som begynner å bli større i hele verden. Utstillingen HAV viser blant annet frem levende skapninger som eremittkreps, rur og planter. –Vi tror at kunst i denne formen kan være med å formidle forskning på en spennende og interaktiv måte. Kunst utfordrer tankene på en annen måte enn om jeg kommer med en forskningsrapport til deg. Forskningen kan bli mer begripelig, særlig hvis du er mer interessert i å ta og røre på ting. På utstillingen HAV kan du for eksempel selv få studere små organismer i et mikroskop og kjenne på materialer som er utstilt.
Nyheten Brølepantern med klimabrøl
Utstillingen HAV sammen med en helt ny installasjon som er klar når Vitenparken åpner igjen gjør at utstillingen nesten er fornyet. Vet du hvor mye energi du sparer når du panter en flaske? Den nye installasjonen Brølepantern er en genial sirkulær økonomi-maskin. Som lar deg kjenne på kroppen hvor mye energi du bruker som tilsvarer det å pante en flaske. Jo mer du panter, jo mer energi og CO2 sparer du. Å resirkulere en plastflaske flere ganger er også mer energisparende enn å resirkulere glass eller aluminium. Egil Paulsen er innholdsutvikler ved Vitenparken og forteller at Brølepantern skal være med på å bevisstgjøre hvor mye panting betyr. Maskinen viser et spill, og når du går inne i hamsterhjulet vil en datamaskin beregne energien du skaper og gjøre det om med en brølegenerator til et klimabrøl. Brølet vil så kommer ut av et stort rør på Brølepantern. Nordmenn panter allerede mest i verden, men det er mulig å bli enda flinkere.
Hele utstillingen på Vitenparken handler om bærekraft og hvordan vi skal nå FNs bærekraftsmål. Utstillingen har en rød tråd som kan knyttes opp mot de ulike målene, for eksempel bevare livet under vann, ren energi til alle, god utdanning og ansvarlig forbruk og produksjon.
Gode grunner til å besøke Vitenparken
-Vitenparken presenterer aktuell og viktig læring på en interaktiv og kul måte. I stedet for å kommunisere klimakrisen på en måte at folk blir redde, vil vi inspirere og la folk oppleve løsninger til fremtidige utfordringer, forteller Lasse. Med skoleavdelingen får Vitenparken besøk av skoleklasser, og Vitenparken ønsker spesielt å inspirere unge mennesker til å være en del av løsningen. Vitensøndag og Vitenskolens fritidstilbud i skoleferiene er andre tilbud som er populære og fine for barn og unge. Vitenparken er en av 10 vitensentere i Norge, Teknisk museum i Oslo og Inspira i Sarpsborg er to andre. Bærekraft, klima og mat står på hovedagendaen til Vitenparken. –Vi jobber for at Vitenparken skal bli en reiselivsdestinasjon. Mange besøker universitetsparken og får guidede turer. Vitenparken med egen kjøkkenhage, veksthus og bryggeri er også en matdestinasjon som serverer spennende og nyskapende mat. Derfor kan et besøk i den nye utstillingen fint kombineres med både mat og tur i parken.
I skrivende stund er Vitenparken midlertidig stengt frem til 3. april.
Følg med på Vitenparkens nettsider for oppdateringer og arrangementer. (se et livestreamet vitenshow fra 27. mars 2020)