– Parken er som en Disney film, overdådig og helt magisk med alt som gror, med de kraftige fargene og med all forskningen og kunnskapen som er her! Filip Ihrsen, gartner ved NMBU er overbevist om at han har verdens fineste og beste arbeidsplass.
I hjerte av Follo ligger Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU. Her fins også en av Norges aller flotteste parkområder, sammen med et unikt bygningsmiljø. Området er åpent for publikum hele året.
Parken et eget univers
– Parken er et eget univers, den fyller mange funksjoner. I tillegg er den et eldorado for historie-, bygg, stein-, jord-, dam-, og planteinteresserte, sier Filip Ihrsen, gartner ved universitetsparken. Publikum kan bruke den som et rekreasjonsområde, gjerne gå rundt og kikke, slappe av og bare kose seg, sitte på benker blant trær, planter, fugler og få øye på et og annet ekorn som hopper forbi. Den historiske delen av parken rommer mye; både den gamle smia, Andedammen, trærne, statuene og de historiske bygningene. Parken og skolen sin historie går tilbake til starten i 1959 da Den høiere landbruksskole i Ås ble opprettet. Seinere fikk skolen navnet NLH (Norsk Landbrukshøgskole), deretter UMB og nå dagens NMBU. Olav L. Moen, Norges første professor i hagekunst, var ansvarlig for parken ved NLH. Han designet og ledet ombyggingen og utvidelsen av den på 1920- og 30-tallet. – Vi rehabiliterer den historiske parken og prøver å sette den tilbake til slik den en gang var, forklarer Filip mens han viser reporteren fra Sommermagasinet rundt i parkområdet. Tidligere var parken på vel 600 mål, men en del forsvant da Veterinærinstituttet ble bygget. Arealet er nå på ca 450 mål. Den nye uraksen er inngjerdet og ligger nedenfor Urbygningen, ved geologisk hage.
Arbeidet i parken
– Vi gartnere er ute hele året og har en vekslende arbeidsdag. Vi gjør en god jobb og er ganske ambisiøse. Dette er en fin park og en flott arbeidsplass, sier Filip. – Vi klatrer i trær, poder dem, planter, setter løk om høsten, designer staudebed, legger gress og stein, kanter, luker og vanner. Vi arbeider med motorsag, rydder, gruser, kjører maskiner og gressklippere. Med andre ord har vi hele skalaen av arbeidsoppgaver, og med hovedfokus på det grønne, forklarer han. Filip Ihrsen er en meget ivrig, entusiastisk gartner. I parkenheten arbeider det vel 8-10 gartnere. Om sommeren blir staben utvidet med 10-15 sommervikarer, de fleste av dem landskapsarkitekt-studenter fra NMBU. Mange har arbeidet i parken før, og alle stortrives. – De er helt fantastiske, veldig kunnskapsrike. Vi har det gøy sammen, er et kjempebra team som hjelper hverandre når det trengs, utbryter Filip. – Vi kan arbeide flere sammen, alene og kan også «hoppe» mellom gruppene. Noen ganger er vi to i et prosjekt, som under restaureringen av Andedammen, forklarer han. -Arbeidsklær og tørkeskap får vi fra arbeidsgiver, og arbeidstiden vår er fra 07.30-15.00. Arbeidet er hardt fysisk, så når fredagen kommer er vi ganske slitne. Vi følger en årsplan vi har utarbeidet selv, og legger planer for den kommende uken, så vi har full oversikt og vet hva vi skal gjøre til enhver tid!
Omvisningsrunden
Vi starter omvisningsrunden i Åsbakken og beveger oss ned mot Ande-/Svanedammen hvor alt bader i strålende sol denne dagen. – Vi står nå midt i smørøyet av den historiske parken, sier Filip. Der er utrolig hvor mye en liten dam kan bety, men tidens tann har satt sitt preg på dammen og det lekker fra den. I fjor senket og tappet vi ut ca 50 cm vann fra vår alles «grand old lady». De har rehabilitert dammen, bla med håndflettede kanter, laget av hassel, håndplukket i Nordskogen like ved, og de har lagt på rullegress. Salix-trærne (Selje) som omkranser dammen, bøyer seg ned og «kysser» vannoverflaten, som Filip sier. Bortenfor står store, fine og friske rhododendron i flott fargeflor. Gartneren forteller at de henter eikeløv som legges på bakken for at jorda skal bli surere og gi bedre vekstvilkår for dem.
– Vi «shinet» og gjorde det fint rundt i parken før 17.mai, forklarer Filip mens vi ankommer tuntreet, Lindetreet, som ble plantet i 1864. I sirkelen rundt står superfine orangerøde løkblomster, kalt Keiserkrone eller «Fritillaria imperialis». De kommer tidlig om våren, men lukter vondt og holder dermed rådyr som spiser blader og jordrotter som spiser røtter, borte fra dem, forklarer Filip. Vi går mot den nyrestaurerte urbygningen og ned Hirshtrappen som parkenheten har laget etter tegningene til Olav L. Moen og beplantet etter alle kunstens regler. Nede ved viftebedene mot Drøbakveien dominerer de røde tulipanene. Her har sommervikarene stoppet opp for å utføre dagens arbeid, med redskaper og funksjonelle elbiler/golfbiler som brukes til forflytning i parken.
Filip og plantene
«Fargeblandet» planteløk settes om høsten, mens sommerblomstene plantes så snart nattefrosten er borte, oftest i begynnelsen av juni. Iblant må de felle trær feks ved sykdom eller risiko. – Vi har over 1200 ulike trær og busker og noen hundre staudetyper, samt en gedigen plantesamling. Den nye uraksen vil utvide parkens samling enda mer. Sommerblomstene varierer fra år til år, det plantes flere tusen av dem. Årets tema er lime og er ganske fargeglad, sier gartneren. Mye tid går til luking av ugress. Til det bruker de «heatweed-maskinen» som brenner bort ugresset med en vanntank på 98 grader. – Dette er bedre enn å bruke kjemiske, giftige ugressmidler, utdyper han. Trær og busker har en grønn vannpose med 40 liter vann festet til stammen, kjempefin løsning med denne «automatiske vanningen». Dessuten – alt regnvannet samles og kanaliseres rundt om til alle bekker og vassdrag i parkområdet.
Opprinnelig er Filip Ihrsen svensk, med tradgårdsmester-utdannelse fra Sverige. Han kom til Norge i 2003 og har siden 2014 arbeidet i parkenheten ved Eiendomsavdelingen på NMBU. – Parken blir fantastisk utover sommeren, sier Filip. Samtidig oppfordrer han folk til å gå inn på NMBU sin digitale parkutforsker, hvor de får flott informasjon og kart over 22 delområder i parken.