ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Denne frøkolben er beskyttet mot skjærer, kråker og kaier. Det synes både pilfink og stillits er helt ok

Det er et faktum at mange små villfugler dør av matmangel om vinteren. Det er derfor viktig å legge til rette for vinterfôring av småfuglene. Noe som i tillegg er en hyggelig hobby.

Å se småfuglene kose seg på fuglebrettet eller ved fôringskolben vinterstid er en fin måte å lære seg mange fugler å kjenne. Da får du besøk av spurver, finker, meiser og andre spennende småfugler. Kanskje en og annen dompap. Fuglehjelpen anbefaler at småfugler mates hele året. Om sommeren skal de avle opp et helt ungekull, og om våren kommer trekkfuglene sultne tilbake til Norge etter en kanskje strabasiøs flytur over lange strekninger. Å finne mat om vinteren er likevel det vanskeligste.

Ulike mat

Det er først og fremst ulike frøsorter som er fuglenes basismat. Nøtter og grovbrød kan også tilbys på fuglebrettet, men da må brødet skjæres opp i små, små biter. Dette er også et yndet fôr for skjærer og kaier, og dersom det primært er småfuglene du ønsker besøk av bør du holde deg til frødispensere og klumper med spekk. Det er utenfor rekkevidden til skrikende skjærer og innpåslitne kaier. Å velge ulike frøsorter i ulike frødispensere kan være gøy hvis du vil studere hva fuglene liker best. Solsikkefrø er favorittkosten for flere av artene

Maisboller i nylon-nett er sunn snadder for småfuglene. De inneholder knust havre, hvete, oksetagl, solsikke, oljeholdige frø og jordnøttekjerner. I kalde perioder kan det være lurt å skjære bollene i små biter. Dukker det opp trost eller fem på fôringsplassen er de glad i frukt, og epler og pærebiter er å foretrekke.

Ulik adferd

Det er morsomt å studere de ulike fuglenes adferd. Noen kaster frø ut av frødispenseren mens andre frakter med seg ett og ett frø som de fortærer på en gren like ved fôringsplassen. Noen er svært så hissige, mens andre tar det mer med ro. Spurver, grønnfink og pilfinker blir som regel sittende ved fuglemateren å spise.
Kjøttmeiser og blåmeiser er som rene akrobater ved fôringsplassen og henger seg gjerne under taglbollene hvis de får sjans. Svartmeisen er den minste av meisene og er litt mer sjelden på besøk. Den trives best i skogen, men bor du nær en skog er den ofte å se. Kjøttmeisen er i motsetning til blåmeisen ofte på jakt etter frø som faller ned på bakken. Skulle du få besøk av spettmeisen vil du fort oppdage at denne er sjefen på fuglemateren. Da spretter gjerne de andre meisene unna.
En fugl kan ha over 20 ulike plasser der den søker regelmessig etter mat. I tillegg til tilfeldige matkilder. Selv om noen fugler som er flinke til å finne mat nok i skogen, er ekstra mating fra mennesker et kjærkomment tilskudd for svært mange fugler. Derfor oppfordres Vestby Nytt sine lesere om å tenke på de små fjærdottene nå som kulda setter inn og naturen dekkes av snø.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.