ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

I høst har Vestby fått sin egen kodeklubb for barn som har lyst til å lære å bruke datamaskinen til mer enn å spille. En liten gjeng ildsjeler og entusiaster har startet opp en lokal gruppe i den nasjonale bevegelsen Lær Kidsa Koding.

kodeklubbens logoLær Kidsa Koding

Bevegelsen Lær Kidsa Koding så dagens lys for et par år siden, og var et initativ fra noen ildsjeler i Oslo som så behovet for et kompetanseløft og nye læringsarenaer for barn og unge når det gjelder IT.

Ideen var å organisere frivillige tilbud til barn og unge, slik at de kan oppdage hvilken magi det ligger i selv å kunne programmere mobiltelefonene, nettbrettene og pc-ene rundt dem.

På kort tid har bevegelsen vokst seg stor, med lokale grupper i hele landet, og kan vel kalles en nasjonal dugnad.

Lær Kidsa Koding er et frivillig nettverk av av lokale grupper, privatpersoner, myndigheter, skoler og bedrifter som kan hjelpe hverandre på tvers av landet. Folk er rause, deler villig vekk ideer og kompetanse, og gir av sin tid for å bidra til bevegelsens arbeid og mål. Bevegelsen jobber også for å få programmering inn i grunnskolen. Finland innfører programmering for alle 7-åringer fra 2016. Fra før av har også England, Estland og  Frankrike gjort dette.

Lær Kidsa Koding ønsker å

– øke rekrutteringen til IT-yrkene ved å inspirere barn og ungdom i hele Norge til å lære seg å programmere.

– sikre at ungene våre blir i stand til å styre/kontrollere en verden som blir mer og mer digitalisert – og unngå at de blir rene forbrukere.

– være et verdinettverk for alle i Norge som ønsker å lære barn IT, å veilede alle som gjennom LKK vil lære barn og ungdom IT, og å tilby kurs for dem som vil kurse barna.

Det er viktig å lære barn programmering for at  de tidlig skal forstå at de selv kan gå under panseret og fikle med tingene, ikke bare bli forbrukere. Det er viktig å gi barna som har talent og interesse muligheten til å gå videre og ta en eventuell IT-utdanning. Rekrutteringen er til bransjen er for lav, og det er skremmende for et land som foregir å være en kunnskapsnasjon i en verden hvor IT blir viktigere og viktigere.

Mange har behov for kompetanse om hvordan programvare og maskiner fungerer og snakker sammen. I tillegg til at mange kan få viktig kompetanse, skal dette også være gøy – dette er også et alternativ til mer tradisjonelle norske fritidsaktiviteter. Det er moro å treffes og være sosial – med PC.

Kodeklubben Vestby

Etter besøk hos andre kodeklubber, var vi et par entusiaster som ønsket å starte opp en egen kodeklubb i Vestby. Vi inviterte til oppstartsmøte på biblioteket, og var så heldige å få med oss nok frivillige til at vi kunne starte opp nybegynnerkurs for barn i programmeringsspråket Scratch. Programmet er utviklet av Massachussets Institute of Technology.  Kurset går over 6 kurskvelder i høst, og barna lærer å programmere spill. Første kurskveld i september var en fin gjeng på 9 barn og en del foreldre samlet. Ivrige og fornøyde barn laget i løpet av kvelden sine egne første spill. Etter dette har vi fått enda flere påmeldinger, og gruppen vokser. Vi har et flott samarbeid med Vestby bibliotek, som stiller med lokaler og en del utstyr som vi trenger for å holde kurs. Vi har også et veldig godt samarbeid med Frivillighetssentralen.

Vi er så langt ca 7 personer som drifter Kodeklubben Vestby

Vi er entusiaster og ildsjeler, og noen av oss har barn som gjerne vil lære mer om data. Alt arbeidet foregår på frivillig basis, og det er gratis for barna å delta på kurs. Jo fler vi blir, jo bredere tilbud kan vi gi barna i Vestby. Vi vil gjerne ha kontakt med folk som kunne tenke seg å bidra, og vi vet at det finnes mye kompetanse i Vestby. Vi håper at mange har lyst til å dele slik at vi sammen kan skape et levende IT-miljø i Vestby til glede og nytte for både barn, ungdom og voksne. Det er utrolig mye aktivitet rundt omkring i landet som inspirerer til å få få til et godt tilbud her i Vestby også.

  • Kanskje har du tid til å være med som veileder på en eller flere kurskvelder?
  • Kanskje kan du noe som du har lyst til å lære bort, så kan vi sette opp eget kurs?
  • Kanskje er du lærer og har lyst til å bruke koding i undervisningen?
  • Kanskje er du ungdom som har lyst til å lære eller lære bort?

Lær Kidsa Koding har mange ferdige undervisningsopplegg som vi kan benytte oss av, og vi kan også lage våre egne.

Hvis det er noen bedrifter i Vestby som kunne tenke seg å gi oss drahjelp, ville vi sette veldig pris på det.

Kanskje det er noen som har laptoper vi kan arve? Det er ikke alle barn som har mulighet til å ta med egen pc på kurs, og da hadde det vært veldig fint for Kodeklubben å ha noen utlåns-pc’er.

Kodeklubben Vestby har egen gruppe på Facebook hvor vi legger ut informasjon om virksomheten vår. Lær Kidsa Koding har egne nettsider og finnes også på sosiale medier.

Kodetimen

Kodetimen er en skoletime med programmering som alle lærere & elever i Norge kan gjennomføre, lære av, kose seg med & bli inspirert av!  Kodetimen 2014 er nå åpen for påmelding. Skoleklasser kan melde seg på – det er ikke nødvendig at hele skolen deltar. I fjor deltok over 100 skoler og over 10 000 elever fra hele landet. Kodetimen er en norsk tilpasning av suksessen “Hour of Code” fra code.org i USA. Vi får lov til å benytte deres materiale. Undervisningsoppleggene skal være så selvforklarende at det blir minimalt behov for støtte fra læreren. Det hadde vært moro om vi fikk med noen klasser fra Vestby i år!

Kodeklubben Vestby har fått en super start, og vi gleder oss til fortsettelsen med mye moro og spennende læring!

Vi er med på noe stort. Velkommen om bord!

Kontaktinformasjon: kodeklubbvestby@gmail.com

Scratch er et gratis visuelt programmeringsspråk, som kan bli brukt av elever, studenter, interesserte, lærere og foreldre for lett å lære å skape spill, animasjoner og andre programmer. Scratch er designet og vedligeholdt av “the Lifelong Kindergarten group” på “the MIT Media Lab”. Wikipedia

ImplementeringsspråkSqueak (Scratch 0.x, 1.x); ActionScript (Scratch 2.0); JavaScript (Scratch 3.0)
LisensGPLv2 and Scratch Source Code License
OSMicrosoft WindowsmacOSLinux (runs on most browsers)
ParadigmeEvent-driven programming, Visuelt programmeringsspråk, block-based programming language

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.