ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

REISEBREV INDONESIA

Vet du hvor Kalimantan er?

Det er verdens 3dje største øy og sannsynligvis et av de siste stedene på denne kloden hvor hodejegere var aktive lenge etter andre verdenskrig.

Den første gangen jeg kom dit på 1960 tallet var det enda satt opp advarsler for de mest eventyrlystne som ville ut­forske litt mere enn det de burde.

I konfliktene om å være den som var den dominerende av kolonialistene anerkjente verken England eller Holland andre navn på øya enn Borneo.

Engelskmennene kom dit lenge etter portugisere og spanjoler, og døpte denne øya Borneo. Hollenderne kom også dit og regjerte frem til Japanerne invaderte Indonesia. De kom til og med tilbake etter at ­Japanerne måtte kapitulere og forventet at de kunne fortsette sine utplyndringer som før. Slik gikk det ikke.

Malaysia la beslag på ca. 26 % av området. De var en gang en del av de engelske koloniene i sør øst Asia. Sannsynligvis er det derfor vi enda kan se navnet Borneo brukt i oppslagsverk og på kart.

Indonesia, som har 73 % av øya, bruker navnet Kalimantan, et navn som ble svært viktig i kampen for å bli internasjonalt anerkjent som en selvstendig stat.

De siste årene er regnskogene i dette området blitt mer omtalt, men ikke fordi de er så vakre og eksotiske, men dessverre på grunn av en grenseløs av­skoging og ikke minst drapene på titusenvis av orangutanger og en god del andre dyr som har sitt tilholdssted der. Investorene i palmeolje plantasjene skyr ingen ting for å få det slik de vil og står bak de enorme ødeleggelsene av regnskogen og dyrelivet på øya.

Mange av de unike tresortene som vokser der er det nå forbudt å eksportere. De eksotiske dyrene også, selv om det fortsatt smugles en god del av begge deler. Det er ikke få ganger jeg har sett mange av disse dyrene til salgs på markeder flere steder i Indonesia.

Indonesia har svært mye å by på og jeg kan anbefale mange av øyene som virkelig flotte reisemål. Allikevel er det også greit å undersøke litt før du bestemmer deg for hvor du vil feriere. Hvis du er riktig nysgjerrig på en del av Indonesias historie vil jeg anbefale «A Short History Of Indonesia», av Colin Brown.

www.robertstravelstories.com

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.