ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Isdalen i Indre Troms ved Øvre Dividal nasjonalpark.
Foto: Privat

Hans Viktor og hunden Enzo

Hans Viktor Pedersen har minner for livet etter å ha vandret 134 dager fra Lindesnes til Nordkapp. Turen har gitt utallige opplevelser, og folkene han har møtt underveis har satt mest inntrykk.

Hjemme på Sole skog i Vestby viser Hans Viktor frem et stort kart, med knappenåler for alle stoppestedene langs ruta. Vel fremme i Nordkapp i september ble han tatt imot av foreldrene. Det er faren Arne Hans Pedersen som har hengt opp kartet for å følge med på sønnens vandringer. Faren har vært en ivrig støttespiller og har kjørt og møtt Hans Viktor flere ganger underveis for å blant annet levere han nye depoter med mat og utstyr.

Friluftslivet kaller

Den 25 år gamle Vestby gutten er ikke uerfaren når det gjelder turgåing og friluftsliv. Tidligere har han blant annet gått pilgrimsledes fra Oslo til Trondheim, Hardangervidda på tvers og gått 100.000 skritt på en dag. Han forberedte seg også godt til langturen med å gå en mil hver dag med sekk og sove i telt i helgene, og planlegge godt. Han jobbet med turisme i Røros og hadde marka som nærmeste nabo, dette ga mersmak på friluftslivet. Å gå Norge på langs er en tur han har tenkt på lenge, tidligere i år bestemte han seg for å gå den. – Det vanskeligste var å finne startdato. Så var det å si opp jobben og bestemme seg for å gå og virkelig satse!

Vandreeventyret startet i Lindesnes den 15. mai. Ruten han har fulgt fra start til mål er stort sett en Den Norske Turistforeningen har laget, kalt DNT Nordryggen. Ruten går gjennom flere nasjonalparker, og det å oppdage nasjonalparker har vært en stor motivasjon til å gjennomføre turen. – Jeg gledet meg mer og mer jo lengere nord jeg kom. Øvre Dividal og Rohkunborri var nasjonalparker jeg hadde hørt om, men ikke vært i før. Nasjonalparker er indrefileten av norsk natur, ekstremt fine og vernet mot det meste, forteller Hans Viktor.

Nordkapp
Foto: Privat

Alene på tur

Hans Viktor har gått det meste av turen alene, og mange har lurt på om det har vært ensomt. Deler av strekningen møtte han ikke mennesker på flere dager. I starten av turen gikk han 3 dager på fjellski og med pulk, og så ikke et menneske. På Hardangervidda var det snøsmelting på gang og der var det lite folk. Da han kom til Rondane i fellesferien derimot var det fullt med folk. En uke gikk han sammen med vennen Vegar Hansen fra Bjørneggen til Snåsa. Ellers gikk han alene.

– Det er fint å gå alene. Du bestemmer når du vil ta pause, hvor langt du vil gå i løpet av en dag og i hvilket tempo.
Underveis møtte han likevel på mange folk, både andre vandrere og lokalbefolkning. Han kunne banke på hos folk og spørre: Hei, kan du fylle på vannflaskene mine? Så kom de gjerne i prat, og det hendte han ble spurt om han ønsket både en dusj og en matbit.

Støtte og sosialt nettverk

Foruten storslått natur, flotte nasjonalparker og naturopplevelser, var det møter med folk og støtten han har fått som satte mest spor etter turen. Før turen opprettet han facebook- siden «Hans Viktor går Norge på langs 2023», der han har delt opplevelser, bilder og turtips. Et mål med turen har vært å inspirere andre til å gå mer på tur. Via siden kom han i kontakt med mennesker over hele landet. Blant annet flere som kunne hjelpe ham med depoter med mat og utstyr, eller kjente noen andre på små steder som kunne hjelpe. – For eksempel var det en dame som bodde like før Jokerdalen nasjonalpark som tok kontakt om at hun kunne kjøpe inn proviant. Samtidig ble jeg bedt hjem på middag.
Han kom også i kontakt med andre som skulle gå Norge på langs, og via en egen Facebook gruppe delte de erfaringer, rutevalg, bilder og støttet hverandre. – For eksempel er det fint å vite hvilke elver som er store og er bedre å gå rundt enn å krysse, forteller Hans Viktor.

Joatka fjellstue
Foto: Privat

27 km per dag og fint vær

– Hver etappe er et nytt eventyr når du går Norge på langs. Han regnet ca. en uke per etappe, inkludert en hviledag. På en dagsetappe gikk han gjennomsnittlig 27 km. Noen dager kortere og andre lengere.
Hans Viktor hadde med seg telt og overnattet halvparten av tiden i telt og resten i hytter og andre steder. – Når du er under 26 år er du fortsatt ungdom i DNT og betaler kun halv pris på overnatting på hyttene, kan han tipse om.
– Jeg var heldig med vært. 70 prosent av tiden var det sol og blå himmel, 20 prosent litt overskyet og de siste 10 var det bare drittvær, som vind, stormkast og regn. De dagene det var verst vær hadde han hviledag.

Norge på langs- boller, Cola, godteri og pizza

På Tverrelvenes gård i Hattfjelldal serverte de Norge på langs- boller, ferske hveteboller med brunost. – Norge på langs- ruten går rett forbi gården deres og de er vant til å ta imot vandrere, forteller Hans Viktor. Han ble invitert inn på kaffe og boller imot at han fortalte om turen sin.
– Hvis du har lite mat kommer du langt med å spørre pent, forteller han. – Hei jeg har litt lite mat, eller spørre om han kunne fylle opp vannflasken. På Gravnes camping fikk han da 10 grillpølser til middag.
Da Hans Viktor og vennen Vegard kom til Sandvika camping så de etter en betjent kiosk for å kjøpe cola. En familie på campingplassen lurte på hva de lette etter. – Det kan vi ordne hadde familien sagt, og guttene fikk over 3 liter cola og et kilo med godteri, som de tok med videre på ferden.
På DNT Perslia, en selvbetjent hytte tenkte guttene det hadde vært godt med noe annet selvfisket fisk igjen. – Hva er sannsynligheten for at noen vil levere oss pizza? De tok kontakt med den lokale bensinstasjonen Best Melåker, og like etter fikk de pizza kjørt opp til hytta. For denne hendelsen kom de også i lokalavisa.

Utenom selvfisket fisk gikk det mye i «Real» tørr turmat, knekkebrød, havregrøt, muslibarer, melkesjokolade og cola. Drikkevann fant han stort sett i naturen. – Jeg hadde drikkeflaske med filter, som filtrere bort blant annet bakterier. I Sør- Norge hadde han ofte tilgang til butikker, ellers fikk han ordnet depoter ca. en gang i uka med turmat og utstyr.

Nærgående ugler og ryper

Turen har bydd på utrolig mange opplevelser og Hans Viktor lirer av seg den ene historien etter den andre. Da han teltet 3 mil vest for Kautokeino tittet han ut av teltduken om kvelden. – To- tre meter rett foran meg svevde en ugle, vi fikk øyekontakt, det var spesielt. Han gikk også ut for å se på stjerner. – Da fikk jeg se 6 ugler som svevde i sirkel noen meter over meg, og landet rett foran meg. Det var en litt av en Harry Potter- opplevelse, forteller han ivrig.
Da Hans Viktor var ved Kaldhovd på Hardangervidda hadde han også nærgående opplevelser med ryper. – Jeg fikk se 70 ryper på en etappe. De fløy opp fra krattet og jeg måtte passe på at jeg ikke tråkket på dem. Han hadde aldri forventet å se så mange ryper.

Møtte tyskere og skolebarn

Hans Viktor forteller han ble litt sjokkert da han ble kjent med en tysk dame i Narvik- fjellene. – Hun visste navnet mitt, før jeg visste navnet henne. Det viste seg at denne damen også gikk Norge på langs, rett bak Hans Viktor og hadde lest om han i hyttebøkene. Og på denne måten funnet ut om ham.
Spesielt i Nord- Norge møtte Hans Viktor på mange tyske vandrere. Det var flere folk fra Sveits og Tyskland enn fra Norge. Kun i Rondane i fellesferien møtte han på flest nordmenn. – Jeg tenkte jeg skulle lære mye om norsk kultur og historie på denne turen. Men hørte mer om tysk kultur og historie på grunn av alle tyskerne han møtte. Det er mange tyskere som går Norge på langs, det er ikke samme allemannsretten i Tyskland som i Norge, derfor reiser de til Norge for å gå tur, forteller Hans Viktor.
30 barn
– Da jeg kom til Altervasshytta trodde jeg at jeg var heldig å få hytta for meg selv. Men den skulle han dele med 30 skolebarn. – Det var en morsom opplevelse, vi spiste middag sammen og dro på fisketur. De spurte mye om hjelp, og det var gøy å se at de var interessert i såpass tidlig alder, forteller Hans Viktor.

Foto: Privat

Alle steder i Norge er fine på sin måte

Men noen steder hadde utmerket seg da vi spurte om de fineste stedene på turen.
– Mest spektakulære var Narvikfjellene, det var veldig spesielt, stort og massivt! I tillegg var det fint vær, har ikke vært så fin sommer siden 1986, fikk Hans Viktor høre.
– Rostadalen i Indre Troms var helt utrolig, det var som å gå inn i en film. Jeg vil absolutt reise tilbake dit!
Det er mange skjulte perler i Norge. For eksempel Jotka fjellstue, det første stedet du kommer innom på Finnmarksløpet. Der ble jeg møtt av sikkert 40 trekkhunder. Også kaffe, boller og vafler.

Fornøyd med egen innsats

Når Hans Viktor ser tilbake på turen er han fornøyd med sin egen innsats. Det har vært oppturer og nedturer, hver dag har bydd på nye muligheter og utfordringer. Når du går alene er diskusjonene ofte korte, stort sett enig med selg selv. Deler av turen har vært krevende, men han ble ikke lei.

Tenkte du noe på å gi opp?

– Når du har bestemt deg for å gå Norge på langs er dette et frivillig prosjekt som du har satt i gang selv, da får du bare gå og gjennomføre. Og ikke tenke så mye.
– Når du går, tenker du på minst mulig. Du tenker stort sett på hvor du skal tråkke hen, om du har nok mat i sekken og om du er sulten. I naturen er det ikke så mye å tenke på, det er utrolig deilig, forteller Hans Viktor. Tilbake i sivilisasjonen er det mye mer å tenke på. Bare det å ta flyet tilbake fra Nordkapp. Huske å sjekke inn, sikkerhetskontroll, scanne billett osv. Alt er litt enklere i naturen. Du unngår mange arbeidsoppgaver, som for eksempel å vaske huset. Du trenger bare riste telte, så er det så å si rent og slipper å støvsuge.

Nordkapp
Foto: Privat

Det er ingen skam å be om hjelp

Turen har gitt Hans Viktor mer selvtillit og samtidig har han blitt klar over at det å spørre om hjelp ikke er noen svakhet. – Når du spør om hjelp får du som regel veldig hyggelige kommentarer. Jeg har lært å spørre mer om hjelp, samtidig å dele kunnskap og hjelpe andre.
Hele turen har han delt på sosiale medier. Han er stolt av at han har klart å publisere et innlegg hver dag. Som en dagbok. Det har ikke vært dekning overalt i Norge, det har vært en fin måte å huske på hva han har gjennomgått. Mange har satt pris på delingene, antall skritt og km og deling av tips og erfaringer.

Mersmak på friluftsliv og tur

Turen har også gitt Hans Viktor mersmak av å være på tur. Veldig mersmak, poengterer ham. Både å se flere nasjonalparker og vakre solnedganger og mer av Norge. Oppleve mer av vinteren på tur og utlandet. Og han vil også ha med hunden sin Enzo på tur. Vi kommer garantert til å se mer av Hans Viktor og turopplevelsene hans i fremtiden.

Norge på langs fra sør til nord
Lindesnes – Nordkapp
Distanse: 3104 km
Antall dager: 134
Antall skritt: 4 010 580 skritt
Vektnedgang: 1 kg
Ryggsekkvekt: 15 kg uten mat og vann
Rutevalg: Mest mulig fjellterreng

Fisking i Smørfjord.
Foto: Privat

Les også: 

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.