ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

Fire medlemmer i Vestby historielag Tore Rahn, Jørn Svendsen, Mona Lødøen og Bodil Holter.

Vestby Historielag:
I full gang med å lage manus til forestillingen
Vestby spelet 2024

Dagboka til Vestby spelet

Det er med stor spenning jeg møter Bodil Holter som er hyret inn som produsent av Vestby spelet. Mona Lødøen, Jørn Svendsen og Tore Rahn er i styret til Vestby Historielag. De har fått låne en håndskrevet dagbok som omtaler perioden 1892 – 1902 for hele kommunen.

Vi tror boka er blitt fraktet fra Erikstad til et loft på Pepperstad og blitt tatt vare på, forteller leder i historielaget Jørn Svendsen. Eieren av boka Brita Linnestad er dattera til Mona Lødøen, som har gitt tillatelse til å gjengi boka. For ikke å bruke dagboks form fikk historielaget lov til å dikte noe i tillegg,

Prosessen og forfatteren

Forfatteren av boka var Peder Arnestad som var kapitalist og rentenist, som er en person som levde av renter. Mona Lødøen har scannet hele boka. Boka ble litt lealaus under scanningene, dermed fant de en bokbinder i Tønsberg, som fikk reparert den gamle verdifulle dagboka. Skriften er upåklagelig gammeldags og sirlig nedtegnet. Med rette linjer og nesten ikke rettelser i boka.

Etter at boka var scannet tok Jan Fredrik Stubberud og transkriberte hele i historien i et litt mer folkelig språk inn i et word dokument. Jan Fredrik rakk å skrive inn hele historien og ble ferdig ett år før han døde 27. april 2021. Han brukte to år på å skrive inn hele historien som ble på 9 pdf-filer a 50 sider, totalt 460 sider.

 Uten hans innsats hadde ikke dette vært mulig, all honnør til Jan Fredrik! Mona har også gjort en formidabel innsats som har scannet alle sidene!

Peder var innom alle gårder der han tok branntakst, hypotekertakst og forsikringstakst. Dermed hadde han god oversikt over gårdene i kommunen. Alle takstene er ført inn med summer. Største takst som nevnes er Jord gård på kr. 44.000,-.

Historiske innholdet

Bodil Holter forteller at når vi tar bort alle værmeldinger og dagene, så står det igjen den daglig driften på gården. – Han beskriver naboene. – Hvor viktig det var når det var manko på hester og utstyr, så lånte de av hverandre. – Han beskriver lokale, regionale og nasjonale hendelser som for eksempel Smaalensbanen som kom i 1887. – Dampbåten Alpha som gikk mellom Moss og Kristiania. – Vi får et lokalt innblikk i det militære. – Telefonen som kom i 1901. I løpet av disse 10 årene skrev han i dagboken hver dag. Den siste taksten han skrev ble tinget gjennom telefon, forteller Bodil. Det var mye kortspill som: Vist, en spøyte og kløverknekt. Det var «hverdagslige ting» han beskrev så utførlig, og han gjorde det på en troverdig, god måte.

– Priser på gårdsprodukter som for eksempel for et snes egg, som kostet en krone. – På Samlaget i Hølen kjøpte han 5 liter konjakk til en pris av kr. 2,50,-. – Sonsbrua som ble tatt av flommen og bygget opp igjen av folk som kom med staur til brua. – Han leser aviser og beskriver regjeringsskifter. – Det store raset i Værdal beskriver han. Han dokumenterer veldig mye. Dette er en skatteskiste som de som setter opp spelet kan velge å vrake i når det gjelder manus.

Forestillingen Vestby spelet 2024

Med ca. 15 skuespillere og barn vil det bli uforglemmelige forestillinger som alle i kommunen kan glede seg til. Vestby spelet 2024 kommer i uke 44 i Vestby Kulturkvartal. Første opptreden er den 1. november. En forestilling på fredag og to på lørdag. Dessverre har Kulturkvartalet stengt på søndag, det er leit, i og med tapt billettsalg. Noe av årsaken er nok at det må være profesjonelle fagfolk på lyd og lys til stede. Det koster kr. 200.000,- å leie Kulturkvartalet en uke. De har fått kr. 250.000, av Sparebankstiftelsen Dnb og kr. 100.000 av SpareBank 1 Øsfold-Akershus. De forventer billettinntekter på 400-450 tusen kroner. Totalt er budsjettet på ca kr. 1.5 millioner kroner.

Da er det all grunn til å ønske alle involverte i Vestby Historielag lykke til med manus og oppsettingen av spel, som alle i kommunen må få med seg når den tid kommer.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.