Med 60 lapper i hvert teppe tar det litt tid å produsere disse fargerike teppene som garantert vil bli brukt, forteller Bjøro Hjemmen. På bildet ser vi fra venstre, Torhild Kongshaug, Trude Skage Andersen, Bjøro Hjemmen, Karin Aaboen og Kate Alice Furøy
Vestby Bygdekvinnelag har laget to flotte håndstrikkede tepper som de startet å lage rett før «koronaen» satte inn i mars. Det resulterte i at 10-15 medlemmer har håndstrikket lapper til teppene som de nå gir bort. Det ene teppe til Akershus ungdoms- og familiesenter på Sole skog og det andre får «Det Blå huset» som også er tilknyttet Akershus ungdoms- og familiesenter.
11. mars i år skulle de ha strikkekafé på The Coffee shop på Vestbytorget. Møtet ble avlyst pga koronaen. Dermed ble det til at disse driftige damene måtte holde seg hjemme for å produsere lappene som de har laget. De har også produsert 230 babysokker siste året, som nye verdensborgere i Vestby mottar. På nettsidene til bygdekvinnelaget står det at de forsøker med treff en gang i måneden fremover, og overholder smittevernreglene.
Mange som bidrar
Leder for Bygdekvinnelaget Trude Helene Skage Andersen forteller om at både medlemmer og ikke medlemmer har bidratt med strikk-ede lapper. Det er helt klart mange som synes det er kjekt å ha noe å gjøre og bidra med, som er positivt for lokalsamfunnet.
Trude takker medlemmer og ikke-medlemmer som har bidratt med lapper til teppene, og med babysokker igjennom hele året.
Skaper møteplasser og en aktiv bygd
Medlemstallet for Bygdekvinnelaget er 77 damer i alderen 30-80 år. Det disse damene er opptatt av er «å skape møteplasser og en aktiv bygd». Det har de vært med å skape i 90 år i år, så her er det mye god kunnskap og erfaring samlet. Beklageligvis ble det ingen feiring i år, derimot har de enstemmig vedtatt å gi bort disse flotte teppene i jubileumsåret.
De unge sin tur
Det har vært et helt bevisst valg at det ble barnevern-institusjoner som skulle få disse vakre teppene. Ofte er det sykehjemmene som mottar denne type gaver, så denne gangen følte de at det var de unge sin tur til å få en oppmerksomhet og gaver som varmer. Disse to barnevern-institusjonene er begge akuttmottak for ungdom i alderen 12-18 år. Mottakene har 4 klienter på hvert mottak.
Svært takknemlig
Bjøro Hjemmen som er en av lederne og er svært takknemlig for de flotte teppene. Han forteller også om ungdommer som nå har mindre aktiviteter å foreta seg. Det er derfor krevende for institusjonene å aktivisere ungdommen som sliter.
Korttids opphold
Ungdommene skal videre i systemet og målet er at de skal være på institusjonene i 6 uker. – Det kan variere noe, sier Bjøro. Men, det er ingen ventetid for å få plass.
Anonyme institusjoner
Vi avslutter den hyggelige praten med at det er mange «anonyme institusjoner» som godt kunne vært omtalt mer i media. Det tar vi som en utfordring, og skal se hva vi kan gjøre.
Ta gjerne kontakt hvis du kjenner til en institusjon som lever en anonym tilværelse, som trenger å bli bedre kjent for oss, i alle tre nabokommunene