ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

Nysgjerrige på hva som er utenfor valpekassa. Foto: Privat

Vi har gleden av å snakke om valper med Rigmor Schau, Kennel Fantin. Hun er oppdretter av Engelsk springer spaniel, type jaktspringer, og har i øyeblikket et kull på hele 10 småtasser, født av tispen Fantins Gorgeous Goya.

Et vidunder har åpnet øynene. Foto: Privat

Alle valpene er bortbestilt, og Schau forteller at hun leverer til jegere som skal trene og bruke hunden på jakt. Det er viktig å avle på gode ­linjer og dermed hunder som kjøpere ønsker seg avkom fra. Vi får høre om de første ukene av valpetiden, og i en senere utgave av Vestby Nytt vil vi være med en nybakt valpekjøper og få høre om noen erfaringer, gleder og sorger familien opplevde i sine første måneder med hund.

Goya,stor og tung i tiden like før. Foto: Privat

Alt vel i valpekassa

Vanligvis går fødslene veldig greit, forteller Schau, og vi velger å starte beretningen fra valpene er født.
– Så fort valpen synes, begynner tispen å fjerne fosterhinnen, tygge av navlestrengen, spise morkaken og slikke valpen ren og tørr. Straks etter ser vi valpen finne frem til pattene og begynne å suge de første livsviktige dråpene. Og slik går det med en stunds mellomrom til alle er født. Goya føder lett, naturlig og ukomplisert og tar seg ekstremt godt av valpene. Hun klarer seg selv. Vi er allikevel alltid til stede i tilfelle det skulle oppstå kompli­kasjoner.

– Hva er det første du gjør når valpene er født?
– Det første jeg ser etter er om valpen virker livskraftig. Så venter jeg til mor er opptatt med å føde neste valp. Da tar jeg valpen opp, sjekker kjønn, om den har ganespalte, sjekker for evt. haleknekk og om den har ekstra sporer bak, veier den og legger den snarest mulig ned igjen. Tispen har full kontroll, jeg får knapt ta i valpen når den er nyfødt.

– Hva er det tispen og/eller hundeeier må gjøre for at valpene skal ha det bra?
– På forhånd har vi hengt varmelampe over valpekassen og har et mykt og varmt teppe klart så vi kan skifte umiddelbart når fødselen er over. Valpene skal ha det tørt og ­varmt. Tispen må ha nok melk, vi må se at alle suger og får i seg de første livsviktige dråpene råmelk som bidrar til et godt immunforsvar hos valpene. Er vi i tvil, må vi tilleggs-fôre med en morsmelkerstatning laget for valper.

– Når åpner valpene øynene?
– Det skjer som regel når de er 12-14 dager gamle, men det tar lengre tid før valpen ser skarpt. Den bruker kun luktesansen den første tiden. – Og det er jo helt tydelig når valpen klarer å finne frem til pattene som helt nyfødte, legger vi til.

– Når kan de gå?
– Rundt 1 – 1,5 uke forsøker de å reise seg og går mer eller mindre på “knærne”. Det er som regel de letteste valpene som prøver å reise seg først. Rundt 2 uker er de helt oppe­gående, og da har de til og med litt fart når de beveger seg rundt.

– Når kan de få annen mat enn morsmelk?
– Det er veldig variabelt. Det kommer an på hvor mye melk mor har og hvor stort kull det er. Trenger tispen hjelp fordi det er mange valper, har jeg i blant startet når valpene er 3 uker. Andre ganger med færre valper og tispen har rikelig med melk, venter jeg til de har blitt litt større.

– Når kan de få gå ut av valpekassa?
– Når øynene har vært åpne en ukes tid, åpner vi en dør i valpekassa og ser om valpene selv finner veien ut og om de tør gå ut i en ny og stor verden.

– Hvor ofte må du veie og undersøke valpene? Hvor mye bør de legge på seg i døgnet?
– De første dagene veier jeg morgen og kveld, helt til jeg ser at de legger på seg jevnt. Det er vanskelig å si hvor mye. Det viktigste er at økningen er jevn og at de er rolige i kassen. Sultne valper er urolige og piper mye. Da må jeg frem med tåteflasken. Har de bortimot doblet vekten i løpet av første leveuke, går jeg over til å veie 1 gang i uken frem til levering. Valpene blir sjekket hele tiden. Jeg skal se at de har det bra, og klo-klipp starter allerede når de er ca. 10 dager gamle, da begrenser vi opp-risping av tispens jur.
– 1 uke gamle skal de ha sin første ormekur, og det skal gjentas flere ganger før levering.

Fryd og gammen i valpekassa. Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Sosialisering og miljøtrening

– Når kan andre mennesker få hilse på? Det er jo viktig å sosialisere valpene, men ­begynner den prosessen senere?
– Vi har aldri fremmede på besøk før valpene er minimum 4 uker gamle. Våre tisper er så omsorgsfulle og passer så på valpene at jeg synes tispen skal få ha de små i fred så lenge som mulig. Samtidig trenger valpene så mye hvile den første tiden at det ikke er riktig å la folk komme for tidlig. Det er en balansegang, for jeg forstår hvor ivrig kjøperne er etter å se sitt nye familiemedlem, smiler Rigmor. – Sosialisering og miljøtrening begynner så fort vi tar valpene ut. Det skjer mellom 4,5 og 5 uker på vår og sommer, sjeldent før 6 uker på vinteren. Her spiller vær og temperatur inn.

– Når folk kommer for å hilse, møter de barn og voksne, hører stemmer i alle varianter. Ute åpner en ny verden seg; litt vind, rasling i løvverk, sollys, fuglekvitter og lyden av insekter. Underlaget er ikke et gulv, men gress som lukter! Etter hvert skal de vennes til lyder i nærheten, traktor, gressklipper, motorsag, biler som kjører forbi og anleggsarbeid.
– Vi tar med valpene i skogen fra de er ca. 6 uker. Noen ganger alle på en gang, andre ganger deler vi opp i grupper, og før levering har de vært en tur eller flere alene med oss i skogen. Som regel har de også fått oppleve en liten biltur. Det er altså mye miljøtrening allerede før levering. Den urbane biten må ny eier ta seg av.

Vi gleder oss til å treffe en tidligere valpekjøper i en senere utgave av Vestby Nytt og høre om veien videre.

Dame sitter med hund

Rigmor og Goya. Foto: Privat

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.