-Hardt arbeid, lidenskap og støtte fra mamma og pappa har fått meg dit jeg er i dag.
Cathrine Oppegaard (20) fra Vestby er blitt norgesmester i dressurridning og har deltatt i flere internasjonale konkurranser denne sesongen
Under NM i dressur i Hønefoss i august vant Cathrine sitt første individuelle NM-gull i klassen Young Rider. En drøm var gått i oppfyllelse for den unge rytteren. For å komme opp i elitenivå der hun er i dag har hun hatt hjelp av gode trenere, mamma og pappa og lidenskap for det hun driver med.
Cathrine er så og si vokst opp på hesteryggen
På småbruket til foreldrene har det vært hunder, katter og hester og hun har en hesteinteressert mor. Som 3-åring fikk hun sin første ponni. Cathrine minnes hun så på dressurridning sammen med moren på TV og syntes det så veldig fint ut. -Dressurridning er en vakker sport. Det kan sammenlignes litt med kunstløp på skøyter.
I dressurridning utfører hest og rytter et program med ulike gangarter, vendinger og overganger. Ekvipasjen bedømmes utifra sitt samspill og blant annet hestens lydighet og smidighet i øvelsene. Det estetiske har stort fokus. Utføres øvelsene i en koreografi til musikk kalles dette kür. Dommerne gir poeng som legges sammen til en prosent. –Over 70 prosent er en veldig bra poengsum. Mellom 60 og 70 er vanlig forklarer Cathrine. Da hun vant NM-gullet fikk hun 72,9 prosent.
Cathrines rytterkarriere startet i Vestby hesteklubb, men etter hvert har hun blitt med i større rideklubber, blant annet Follo og Starum for å kunne delta i lag-konkurranser i inn og utland. Cathrine har hatt mange hestetrenere opp gjennom årene, men hun vil fremheve Trude Vaslestad som vekket dressurinteressen og Elin Myrhaug som fikk henne opp og frem. Dressurridning er en liten sport i Norge, men Cathrine forteller at sporten er i utvikling og at nivået er blitt bedre og bredere.
Diagnosen lavt stoffskifte
Da Cathrine gikk i 1. klasse på videregående skole i Oslo ble hun syk og måtte hun ta en pause fra skolegangen. Hun hadde fått diagnosen lavt stoffskifte. Før hun kunne begynne på skole på nytt igjen hadde hun et halvt år hun valgte å dra til Sverige for å jobbe med hester hos en av hennes hestetrenere. Hun var svært nervøs før hun dro. Å jobbe med hest kan være svært fysisk krevende. Men det var hennes beste valg noen sinne å flytte til Sverige å begynne å jobbe med hest, hun angret ikke et sekund. -Jeg lærte så mye, det var slitsomt iblant, men det gikk bra og jeg klarte det, forteller hun stolt. -Den beste medisinen kan være å gå i stallen å møkke, legger hun til.
Utdanning og jobbmuligheter
For å utvikle seg mer innen dressurridning har Cathrine valgt å bli i Sveriges og studere ved Flyinge kungsgård i Skåne, Sveriges hestemekka og et av Sveriges riksanlegg innen hestesporten. I Sverige er hestesportmiljøet og mulighetene innen dressurridning større enn i Norge. Det er mange profesjonelle ryttere og flere trenere, flere som konkurrerer og flere stevner å delta på innen dressur. Cathrine flyttet hit også pga en av hennes trenere og mentorer gjennom de siste 8 årene Mette Henriksen holder til her.
Flyinge har mange utdannelser innen hest. Cathrine går nå siste året på videregående Naturbrukslinje med fokus på hest. På skolen har Cathrine også med seg sine 2 egne hester Atomic og Lucia. Og er så heldig å få stelle og trene sine egne hester i skoletiden.
Å utdanne seg innen hest og utvikle seg innen dressurridning i Sverige er steg i riktig retning for å nå Cathrines store mål som er å kunne leve av å ri. Hun ønsker å kunne jobbe et sted det finnes konkurransehester og fortsette å utvikle seg som rytter. Og en vakker dag er hun kanskje en senior-rytter på høyt nivå og med i VM og OL.
Det finnes mange jobber i hestemiljøet, som for eksempel stallmester, rytter og hestepasser. Cathrine kan gjerne jobbe i en stall og møkke, så lenge hun får utvikle seg og bli en god rytter.
Takknemmelig for all støtte
Cathrine er svært takknemlig for alle som har hjulpet henne opp og frem i hennes rytterkarriere. -Takket være trenerene og mamma og pappa er jeg der jeg er i dag.
Faren hennes kan ikke så mye om hest. Men han har alltid kommet og sett henne ri og vil at hun skal lykkes. Han har kjørt henne og hestene hele veien til mesterskap i både Spania og Frankrike. Å drive med hest er både ressurskrevende og tidkrevende. -Mamma og pappa har støttet meg enormt mye.
Cathrine føler seg heldig som har fått så mye støtte på flere plan. Men understreker at de beste rytterne i verden kommer nødvendigvis ikke fra hestefamilier eller har fått mye support. Det viktigste er hardt arbeid og være med på reisen for å nå målene. Det er mange eksempler på profesjonelle ryttere som har begynt som hestepassere og har møkket i stallen, og har etterhvert jobbet seg oppover. Og selv om Cathrine har hatt et godt utgangspunkt skal hun kjempe like mye som alle andre for å nå målene. Det er heller aldri for sent å begynne med hest. -Hest er noe du kan holde på med hele livet.
Lidenskap og hardt arbeid
Cathrine tror ikke så mye på talent for å lykkes. Det viktigste er lidenskap, interesse og hardt arbeid. Og aldri gi opp!