ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Foto: Wikipedia
Bordene er dekket med mye god mat. På julaften skal det være hele 12 retter

Det er mye ved ukrainisk julefeiring som minner om vår. Familien feirer sammen, man pynter med julenek (Didukh), synger julesanger (Koliadky), har julekrybbe (Vertep) og spiser mye god mat. Etter at fasten er over, vel og merke.

Ved utgangen av september bodde det 55.600 ukrainske statsborgere i Norge. 51.500 av disse har flyttet hit i løpet av 2022 eller 2023, 400 ble født i Norge i samme periode. (KIlde NRK) Vi spør Anastasiia Babak, som er bosatt i vårt område, hvordan ukrainere feirer jul. Hun snakker forøvrig svært godt norsk etter 1 ½ år i landet og bor her med sine barn og mor.

“Sviatvechir” - Hellig kveld

- Vi gleder oss til jul og forbereder oss i god tid. Veldig mange ukrainere feirer nå jul samtidig som i vesten. Det er den ortodokse kirken i Ukraina som har bestemt at vj skal kunne feire jul den 25. desember hvis vi vil.

Anastasiia Babak vil feire ukrainsk jul med familien, men vil også prøve norske tradisjoner som adventslys.

Ukraina har tidligere feiret jul 7. januar etter den julianske kalenderen, som Russland. Norge og Vesten følger den gregorianske kalenderen som feirer julaften den 24. og 1. juledag den 25. Dette er en del av prosessen med å ta avstand fra Russland, forteller Anastasiia.

- “Sviatvechir” som betyr “Hellig kveld” tar far eller bestefar julenek (Didukh) inn i huset. Dette symboliserer at vi ønsker en god avling i det neste året.

- I 40 dager før jul har man en type faste hvor man ikke får spise noe som kommer fra dyr. Til julaften blir det laget 12 retter som alle er plantebaserte. Andre juledag kan man spise alt, og da er bordene fulle av veldig mye godt.

- Vi dekker bordet med duk, og under duken legger vi hvitløk i alle hjørnene av bordet. Dette skal holde onde krefter borte. Når vi ser den første stjernen på himmelen, som symboliserer Jesu fødsel, kan vi sette oss til bordet.

12 retter plantebasert mat

-Vi begynner med å spise en grøt (Kutja) som er laget av hvetekorn blandet med valnøtter, valmuefrø, rosiner og honning.

Foto: Wikipedia
Didukh er som våre julenek og symboliserer at neste års avling skal bli god.

- Etter kutiaen spiser vi andre retter, og det skal være 12 forskjellige retter – for eksempel borsch, fisk, stuet kål, poteter, dumplings (varenyky), kålruller (holubcy), soppsaus og andre. I forskjellige regioner i Ukraina kan det være forskjellige varianter av retter, men antallet er viktig.

- Etter at man har spist, går barna og besøker sin fadder/gudfar og har med litt middag. Barna går også fra hus til hus og synger. En julekrybbe blir båret mellom dem.

- 1. juledag hilser alle hverandre med ordene: “Kristus er født”, og svaret er “Pris han”.

- Vi har ikke tradisjonen som dere har med å tenne lys hver søndag i advent, men det har vi lært her, og det vil vi gjøre i år, avslutter Anastasiia.

Vi ønsker alle ukrainere en god jul.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.