ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

Flott område. Mye å se.
Tørfest-Hauger. Inkluderende friluftsliv for alle- turområdet med kulturminner og biologisk mangfold 
Foto Nils Thorsen 

Vi har alle sett skilting av skiløyper, stier og turveier i Vestby. Det er umulig å gå seg vill i vårt område takket være Vestby Turlag ved leder Tove Lundberg og Stigruppa ved Nils Thorsen og hans medhjelpere.

Nå holder de på å ferdigstille en turvei for oss alle på strekningen Tørfest (ved Kroken). En strekning på 640m. For oss alle betyr at turveien kan også benyttes av bevegelseshemmede med rullestoler og sykler. Dermed er det fremkommelig for små barn og barnevogner. Det er en stor prosess å utbedre en dårlig og delvis gjengrodd kjerrevei til å bli en fullgod turvei. Søknader med nødvendige tegninger og underlag må godkjennes. Etter krav om stans fra kommunen ble det til slutt gitt en dispensasjon 25.09.23 på 14 sider og deretter full fart på prosjektet. Kommunen mener at tiltaket styrker folkehelsen og utvikling av et inkluderende friluftsliv. For noen kan det være aktuelt med transport av rullestol etc. til turveien. Det finnes parkeringsplasser ved gårdsveien syd for Tørfest og på Krokstrand og Kjære.

Foto Nils Thorsen

Kartlegging av behov for turvei for bevegelseshemmede

Når turveien blir ferdig sent i høst ønsker Turlaget en tilbakemelding fra brukere og spesielt bevegelseshemmede om bruksbehovet. Noen trenger ledsager som må koordineres. Andre kan ta turen på egen hånd. NAV støtter offroad sykler med tre hjul som er suverene på tur. Det er viktig at alle som har fremkomstmiddel ved hjelp av elmotor og batteri gjør en beregning av lengden på turen t/r. Det er ønskelig med en tilbakemelding fra bevegelseshemmede og særlig fra institusjoner som lokale sykehjem og Catosenteret om aktuelt behov og bruk av turveien. Svar kan sendes til:

Nils Thorsen: nils@nils.no

Hakke og spade tar litt lenger tid.
Foto Nils Thorsen 

Mer enn en turvei

En tur i området kan by på flere opplevelser. Etter bare 1/2 km fra start på Tørfest kommer man til et åpent område i skogen. Her var det bosetting fra romersk jernalder, 400 år før og etter vår tidsregning. Her er også 36 gravrøyser som kan tyde på Vestbys første kirkegård. På den tiden var vannstanden høyere og vegetasjonen mindre, slik at en hadde utsikt til Oslofjorden. Sommertid bor det frittgående geiter her, som holder området i hevd. De har sitt eget geitefjøs ved uvær. Her ligger det materialer til en gapahuk og HC-miljøtoalett som skal settes opp. Foran gapahuken blir det uteplass med benker og bord og bålpanner som kan gjøre oppholdet trivelig uavhengig av vær.

Vi håper denne informasjonen kan trigge en del tilbakemeldinger. Det har ressursgruppa i Turlaget i alderen 70-80 år fortjent.

Geiter er også med på dugnad

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.