ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ung mann står på Hølen viadukten

Hans Viktor Pedersen på Hølenakvidukten. Den gamle jerrnbarnetrassen ble åpnet som turvei i fjor.

Den flotte Røttergården ved Hølen torg. Hans Viktor savner butikken som holdt til her tidligere.

Turgåeren Hans Viktor Pedersen (24) er blitt kjent for sine kreative, lange og av og til spontane turer, ofte sammen med folk han ikke kjenner fra før. Han har blant annet gått Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim og gått tur fra Vestby til Svinesund. Men det er søndagsturer i Hølen som er favoritten.

Friluftsliv er blitt en stor lidenskap for den unge mannen fra Vestby. Langturene startet Hans Viktor med etter et innlegg på facebook der han spurte om noen ville være med å gå tur fra Vestby til Oslo. Forespørselen ga god respons og han fikk med seg turfølge på den vellykkede turen som fant sted dagen etter. Det ble en oppfølger med tur fra Vestby til Svinesund, nok en bra tur med god respons. Siden har han bare fortsatt. Turene går han med venner, nye bekjentskaper eller alene med hunden sin.

Favorittstedet Hølen

Vi møter den unge friluftsmannen i Hølen, her liker han å gå søndagstur med hunden. Han liker Hølen først og fremst på grunn av kaféen. – Hølen Kafé er den beste kaféen! Her avsluttes turene med bolle og brus. Hans Viktor er vokst opp i Vestby og bor på Sole, men skulle han bodd et annet sted i Vestby hadde det blitt Hølen.

Hølenaktvidukten sett undenifra.

«Hølen- nasjonalt viktig kulturmiljø og tidligere skatteparadis» -et av informasjonskiltene i Hølen.

Det er mye spennende å se og oppleve på en rundtur i ­Hølen, et vakkert sted med mye historie i kriker og kroker og gamle bygninger. Og fra Hølen er det flere fine turmuligheter. For eksempel gå langs elva Såner fra Hølen til Son. Tur oppover til Såner kirke, (der har han en venn han besøker,) gå til Ødemørk og selvfølgelig gå langs Smaalensbanen, den gamle jernbanetraseen som er blitt til turvei. Veien går over Hølenviadukten, den ikoniske jernbanebrua som rager over Sånerelva og videre mot Såner stasjon og Son den ene veien eller Kjenn og Kjennstjernet den andre.

Vi vandrer litt rundt og Hans Viktor har mye kunnskap om Hølen å dele, og en og annen ­artig ting å fortelle eller vise frem. Blant annet en strømboks som er malt om til en mobiltelefon. Han viser frem flotte Elverhøy der han hadde konfirmasjonsfest, Røttergården der butikken lå og forteller om elva som av og til lager oversvømmelse i hagene til folk. Og et sted langs veien der det ofte blir høy vannstand, men her er det til gjengjeld et spennende fugleliv å observere. Hans Viktor viser frem informasjonstavlene som forteller om historie og severdigheter, disse er verdt en titt om du tar turen rundt i Hølen. Hans Viktor er rene turguiden.

Ung mann i bok-kiosk, gammel telefonkiosk

Hans Viktor i telefonkiosken som er blitt gjort om til bokkiosk.

Kart over turveien Smaalensbanen

Natur -og reiselivsstudie

Men kanskje ikke så rart, turisme er blitt ett av hans fagfelt. Studenten er nettopp blitt ferdig med 5 års utdanning, 3 år økonomi på BI i Oslo og 2 år med natur og reiseliv på NMBU på Ås. Og fornøyd forteller han om masteroppgaven han nettopp leverte med tema gårdsturisme i Norge. Han kunne tenke seg å jobbe med utvikling av reiselivet i kommunen eller noe annet relevant. Og ellers vil han aller mest bruke tiden i naturen med hunden sin.

Hunden Enzo

Hunden som heter Enzo, er en Lagotto, en italiensk vannhund, og en omplasseringshund som hadde noen ekstra kilo da Hans Viktor fikk ham. Men kiloene forsvant raskt da duoen begynte å gå turene sammen. Enzo liker ikke så godt å gå lange turer i varmen. Og Hans Viktor har samme oppfatning som hunden. Det beste turværet er når det er litt kjøligere, og helst på høsten. Da er det også mye fine farger!

To kamerater med solbriller, hund og ung mann

Hunden Enzo er Hans Viktor sin beste turkamerat. Foto: privat.

Turgåing

Hans Viktor forteller at han kan få ideer til turene sine etter samtaler med en god venn, Vegar som også liker å gå tur. Sammen drar de eventyrlystne guttene på turer og fisketurer. Ideen til å gå Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim fikk han klokka to midt på natta. Den 643 km lange turen brukte han i underkant av en måned på. Og han hadde turfølge på flere etapper langs den lange ruta. Hans Viktor hadde ingen kristne motiver til å følge pilegrimsveien som har Nidarosdomen som mål. Han synes det er morsomt å lære om historie. Og han forteller ellers hva som er motivasjonen og drivkraften hans til å gå disse lange turene:

-Ta ett skritt om gangen. Drivkraften ligger litt i det å prøve ut. Bli kjent med nye områder, bli kjent med naturen, seg selv og andre mennesker.

 

Møter med elg og havørn

Han forteller også hvorfor friluftsliv er blitt så viktig for ham. Han har gode minner fra da bestefaren tok ham med på torskefiske. Siden er det spesielle naturopplevelser som har forsterket friluftsinteressen. – Ved Våler varde gikk jeg tur med hunden og fikk se tre elg på nært hold, forteller han. En annen gang fisket han torsk med faren og bestefaren, og måtte kaste tilbake en liten fisk. –Da kom det en havørn rett bak oss og tok den lille fisken. Det var veldig spesielt, minnes Hans Viktor. – Hver gang du går ut i naturen kan det skje noe spennende. Som alle møtene jeg har hatt med elg og rådyr. Interessen vokser med disse naturopplevelsene.

Strømboksen er malt som en mobiltelefon

Veien videre?

Mot slutten av sommeren har Hans Viktor planer om å vandre Hardangervidda på langs fra Rjukan til Finse sammen med hunden sin. I fremtiden kunne han også tenke seg å gå tur i utlandet; Alaska, Canada eller USA. Men med det første har han ingen flere konkrete turplaner, de dukker plutselig opp! Vi er spente på å følge Hans Viktor videre på hans vei på tur og ellers i livet.

Turgåing er en store lidenskap

Hans Viktor sine beste turtips

  • Det er veldig enkelt å starte med turgåing. Det er bare å starte å gå. Bare gå hvor som helst, du trenger ikke gå så langt.
  • Forskning på kortreiste opplevelser viser at det er veldig viktig å ta vare på natur og naturområdene rundt oss, og at de forblir fine og attraktive for at folk skal bruke de.
  • Finn turer på UT.no
  • Bestem turen selv, det er mest motiverende å gå en tur man har lyst til å gå.
  • Den første timen når du går tur er ofte den verste, deretter går det bra.
  • Ha alltid med noe godt i sekken. Noe du kan glede deg til. Hans Viktor pleier å ha med en flaske Cola.
  • Ta deg god tid. Ta ett skritt om gangen. Og pass på hvor du går.
  • Ha gode tursko. Gode fjellsko og tursko hever turopp­levelsen. Hans Viktor jobber på Sport-1 og gir gjerne råd om valg av riktig turutstyr og tips om flotte turmuligheter i nærområdet.
  • Høsten med kjølig vær og fine farger er perfekt turvær.
  • Vær litt annerledes, gå litt andre veier.
  • Hans Viktor har alltid turutstyr liggende klart i bilen. En sekk, sko og fiskeutstyr.

Hans Viktor forteller om en søndagstur på 100.000 skritt.

– Jeg startet å vandre kl. 05:30, og nådde 100.000 skritt kl. 20:30. Etter nær 15 timers vandring var det bare å kaste seg inn på Shell i Ås, og bestille en burger. Turen har blitt et minne for livet.
Denne turen har lenge vært en tanke i mitt hode, så nå var det på tide å gjennomføre. Jeg er en erfaren pilegrim som blant annet har vandret fra Oslo til Trondheim (643 km). Jeg har også flere ganger vandret pilegrimsleden fra Vestby til Minneparken i Oslo.
Nå hadde jeg lyst til å prøve å vandre pilegrimsleden fra Vestby til Oslo, og tilbake til enten Vestby eller Ås. Målet var å gå 100.000 skritt i løpet av en dag. Søndagsturen ble på 71,44 km.
Pilegrimsleden fra Vestby til Oslo er en god kombinasjon av underlag. Både skog og mark, asfalt, og grus treffer man på denne turen. Underveis traff jeg også på en annen pilegrim samt en del rådyr, ekorn og diverse fuglearter. Det som er flott med pilegrimsleden er at man følger et nettverk av historiske veier gjennom vakker natur, kulturlandskap og historiske steder.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.