ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Tuberkulose er en nesten bortglemt sykdom i våre dager. Men vi skal ikke lenger tilbake i tid enn til 1950-årene før tuberkulosen var årsak til svært mange dødsfall i Norge.

Tuberkulosen er en gammel sykdom. Den ble tidligere kalt ­tæring. Det er funnet spor av tuber­kulose i Egypt fra ca år 3000 fvt. Det var først i 1882 at den tyske legen og bakteriologen Robert Koch oppdaget bakterien Mycobacterium tuberculosis som forårsaker tuberkulose. Koch fikk Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1905.

Fra 1895 til 1955 døde 250 000 nordmenn av denne sykdommen. I følge Statistisk Sentralbyrå var tuberkulose årsaken til 19 prosent av alle sykdomsdødsfall i 1925. På denne tiden fantes ingen medisin som hjalp mot tuberkulose, men man trodde at isolasjon, hvile og frisk luft ville få pasientene til å friskne til. Det ble bygget en rekke sanatorier rundt om i landet for dette formålet. En egen lov, Tuberkuloseloven ga hjemmel til tvungen innleggelse for folk som ble smittet av tuberkulose.

Sanatoriet bygges

I Follo ble det bygget ett tuberkulosesanatorium. Dette lå i Ås. I 1909 ble et fond opprettet, og Aas Sparebank bidro med midler fra sitt overskudd, og Akershus Amt kjøpte en tomt ved Dyster i Ås. Den 3. oktober 1916 ble den første pasienten innlagt på Aas Tuberkulosehjem. Huset ble bygget for å ta imot 10 pasienter. Det ble bl.a. bygget en liggehall i 2. etasje, hvor pasientene kunne ligge ute i frisk luft. I 1922-23 ble hjemmet bygget ut, og man kunne ta imot 20 pasienter. Tuberkulosehjemmet fikk problemer med å få tak i kvinnelig arbeidskraft, og måtte avertere i svenske aviser. Hjemmet levde sitt eget liv, der det lå et godt stykke unna den daværende bebyggelsen i lokalsamfunnet. lokalsamfunnet. Det fortelles at de som leverte matvarer der satte varene fra seg på trappa og løp sin vei, i frykt for å bli smittet.

Nye medisiner kommer, og tuberkulosen er på retur.

I mellomtiden jobbet forskere med å finne fram til en behandling som kunne kurere folk som ble syke av tuberkulose. Og endelig, i 1950-årene kom gjennombruddet i form av en ny type antibiotika som tok knekken på bakteriene som forårsaket denne fryktede sykdommen. I 1960-årene var det ikke lenger behov for tuberkulosehjemmet i Ås, og bygningen ble i 1962 tatt i bruk som institusjon for psykisk utviklingshemmede.

Selv om tuberkulosen nesten er en bortglemt sykdom her i landet, forekommer det 2-300 tilfeller hvert år i Norge. I enkelte land har det forekommet tuberkulose som er resistent mot antibiotika.

 

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.