ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Med ny, stor gårdsbutikk satser Haneborg gård i Frogn på helårsåpen butikk, og med et stort og variert vareutvalg. Men først av alt et stort og spennende julemarked med en mengde lokale produkter.

 

Ole Martin Tomter, Nina Tomter og Ane Johnsen foran fulle hyller med lokale produkter

Ole Martin Tomter, Nina Tomter og Ane Johnsen foran fulle hyller med lokale produkter

Tåka ligger tjukk over Frogn denne høstdagen i november. Sola slåss for å trenge seg gjennom skydekket som omkranser gården Haneborg, hvor maisplukkerne for lengst har avsluttet sesongen. Noen ranker med grønnkål og rosenkål holder fortsatt stand på jordene som i sommer var oppvekstområdet for 50-60 ulike arter grønsaker. Grønnkålen er forberedt på noen kuldegrader uten å miste motet. I åkerkanten mot riksveien biter de gule hodene til ringblomstene seg fast i den gjørmete jorda, som en beskjeden og hyggelig forsinket sommerhilsen til bilistene som kjører forbi. 

Stort julemarked

Ole Martin Tomter og Ane Johnsen lover et flott julemarked på Haneborg i år

Ole Martin Tomter og Ane Johnsen lover et flott julemarked på Haneborg i år

Inne i den nye og flotte gårdsbutikken har driftssjef Ane Johnsen satt fram de første julevarene. Hyllene bugner av spennende produkter, og det aller meste kommer fra lokale leverandører enten det er kjøtt, brød eller kaffe.

Slik vil det være på julemarkedet også, forteller Ane. – Her er det kortreiste produkter, med få unntak. Vi har fått en rekke henvendelser fra folk i Frogn som vil være med på årets julemarked, som vi har utvidet fra en til to dager. Det har rett og slett vært nødvendig å prioritere det vi mener passer best slik at det blir et møte med varierte og spennende varer.

Men vi har fått så mange tilbakemeldinger fra fjorårets julemarkeds at vi skjønner dette er noe kundene vil ha. Mange kjører flere mil for å komme til Haneborg for å handle, og vi har faste kunder fra store deler av regionene. I år blir det som sagt julemarked både lørdag og søndag, og det er ingen hemmelighet at vi tror det blir fullt hus begge dager. Og så skal vi lage det litt mer spennende for de yngste i år enn det som var tilfellet i fjor. Der har vi noe å gå på, forteller Ane.

Mange utfordringer

Ole-Martin Tomter tok over gården på Haneborg i 1992, og fra å drive med poteter, kålrot og korn, har utvidelsene vært enorme.

- Når vi har så mye som 50-60 ulike sorter grønsaker sier det seg selv at det er mange xl-ark som skal fylles ut, forteller Ole-Martin med et smil. - Det er mange hensyn som skal ivaretas når vi skal dyrke så mye forskjellig, og selv om vi lykkes med mye er det ikke alltid vi lykkes med alt.

- I sommer var det kaldt og mye nedbør i juli som ga oss mange utfordringer. Noen grønsaker avgikk ved drukningsdøden og måtte rett og slett replantes. Mangel på varme vekstdøgn gjorde at vi måtte stanse selvplukk i kortere perioder, og mens det i fjor ble plukket åtte tonn sylteagurker, ble det i år bare høstet to.

- Så selv med 30 års erfaring er det utfordringer?

- Ja, det er læring hele tiden og ingen sesong er lik, svarer Ole Martin. – Det er jo nettopp det som gjør det så spennende.

Solgt mye i gårdsbutikken

- Når det gjelder selvplukk er mais absolutt det største. Vi startet forsiktig med fire mål i skråningen der det i dag er parkering, i dag dyrker vi mais på 80 mål og alt blir solgt. Det er tusenvis av mennesker som kommer for å plukke og i august og september i fjor hadde vi besøk av mellom 60 og 70.000 mennesker viste tellingene. Da har vi ikke talt med de som kommer fra Frogn.

- Vi selger mye i butikken vår, og folk er bevisste på å kjøpe friske og nyplukkete produkter. De forventer kvalitet når de kommer hit, og når det er kort vei fra jord til bord holder varene seg bedre enn når de kjøpes i butikk. Det sier seg selv.

- Etterspørselen er økende, og det er både viktig og krevende med god kommunikasjon ut til kundene. Når du kommer langveis fra med hele familien for å plukke agurker og feltet er stengt, er det ikke alle som synger av glede.

- Hva med arbeidskraft?

Mange ungdommer

- Vi har mange lokale ungdommer som jobber her, svarer Ole-Martin. - Og vi får veldige gode tilbakemeldinger på den jobben de gjør. De er dyktige og hyggelige mot kundene. For mange er det en fin erfaring før de kommer seg ut i yrkeslivet.

- Det er en innholdsrik, variert jobb med høyt tempo og mange tråder å holde i, forteller Ane. Hun har erfaring fra blant annet læreryrket før hun ble driftssjef på Haneborg. Dialekten sender henne til Gausdal, men hun pendler hver dag fra Oslo til Drøbak.

- Jeg stortrives, og stadig dukker det opp nye utfordringer å ta tak i. Enten det er brødbaking eller jakten på de forvunnede gresskarene. Det er en super arbeidsplass og nå skal vi sørge for at Julebyen Drøbak får seg et skikkelig julemarked, legger hun til.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.