ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Drøbak har to små muséer mange ikke vet om. Det er Drøbak båtforenings maritime samlinger, og Norges eneste lutefiskmuseum. Som ligger i gatestumpen som heter Kroketønna, gata ned fra parkeringsplassen Bankløkka til Båthavna.

Og nå har båtforeningens mange dugnadsvillige medlemmer krummet nakken og løftet de maritime samlinger mange hakk. Det er pusset, vasket og malt. Vegger er både blitt åpnet og lukket igjen. Ny adkomst er etablert og tunge maskiner er blitt flyttet på med ren muskelkraft og med snedige løsninger.

Noe for seg selv

Både de maritime samlingene og Lutefiskmuséet er noe helt for seg selv, og har blitt bygd opp over tid ved hjelp av privatpersoners velvillige donasjoner. Her kan du følge påhengsmotorens historie fra dens spede begynnelse, i form av noen rare utgaver av arten, til de motorene vi kjenner i dag.

Her får du møte lokale trebåtbyggere som bygde båter for våre konger, og båtbygger Fredriksens siste vesle jolleprosjekt i mahogni står utstilt i muséet. En rekke flotte bilder som viser lokal båtkultur preger veggene og en liten avdeling om Blücher er det også avsatt plass til.

Gamle klenodier

En rekke gamle båtmotorer har fått plass i muséet, og en av motorene er delt i to for å vise hvordan alt fungere når stempler og ventiler er i bevegelse. Her finner vi også de gamle gode snekkemotorene, med bare noen få hester som drivkraft, og som lagde slik velkjent lyd på fjorden når de kom tøffende en sommerkveld. Til de større og mer moderne.

– For de med interesse for motorer generelt er muséet en liten juvel å besøke, og de fleste blir svært positivt overrasket etter et besøk, forteller museumsdirektør Lasse Thorstensen. Han er en av flere frivillige som er med å drive det vesle muséet, og som har stått i bresjen for omfattende oppjustering av muséet og tilstøtende rom.

– Det har vært en utrolig innsats siden i fjor høst, og det er nestene rørende å se hva enkeltmedlemmer legger ned av innsats for muséet. Vi har også fått et flott verksted og lager vegg i vegg, hvor dugnadsinnsatsen har vært betydelig. Bygget er blitt oppgradert på en rekke områder, og det er en glede å ønske publikum velkommen, understreker han.

Havets hvite dronning

Verdens eneste lutefiskmuseum hadde tidligere tilholdssted i akvariet i Drøbak. I forbindelse med ombyggingen av akvariet og turistkontoret for noen år siden fikk de nye lokaler og en enda bedre plassering i 2.dre etasje i Kroketønna. Nå har de fått De maritime samlinger under seg, mens lutefisken er høytflyvende i etasjen over. Med en rekke illustrasjoner, gjenstander, infobrosjyrer og rariteter. Lutefiskmuséet er på en måte der det hører hjemme, hevder mange. I et maritimt, musealt miljø.

- Vi er veldig godt fornøyde med denne plasseringen når ting skjedde som det gjorde, og et noe pessimistisk forhold til flyttingen ble fort gjort om til både takknemmelighet og optimisme, forteller en av muséets ildsjeler, kunstneren Jan Kåre Øien. Han og lutefiskmuséet ubestridte direktør Tom Johansen har krydret muséet med en rekke iderike illustrasjoner og påfunn.

- Alle vet nok ikke at Sofia Loren er muséets høye beskytter, og hun sågar var til stede på en av lutefiskmiddagene muséet arrangerer hver høst i anledning starten på lutefisksesongen, forteller Øien. – Vi ser stadig etter gjenstander og ting som kan berike muséet med, selv om vi kanskje ikke få plass til flere rariteter. Akevitten har sin plass, siden den er et viktig element i et godt lutefiskmåltid, og de fleste vegger er pepret med bilder og historier om fangst, tilberedelse, konservering, tradisjoner og mye annet. Her er det mye å gå gjennom, og vi ønsker alle lutefiskelskere og andre velkommen, avslutter Øien.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.