En klok venn av meg sa at det tar 2 år å bli kjent, 3 år kan også være en realistisk grense for når vi føler dyp tilhørighet.

Hva sier forskningen. Med barn har det blitt gjort forskning som viser at det kan ta 3 år å venne seg til en ny livssituasjon og å bearbeide sorgen over et tap, som endring også kan innebære. Jeg har også vært så heldig å få observere dette skillet i min egen omgangskrets.

Det kan være lett å gi opp en ny relasjon når ikke alt går knirkefritt og det kan være fristende å lete etter en ny partner.

Er det da feil partner du har valgt eller kan det være en av disse kneikene dere må gjennom for å bli bedre kjent, tryggere sammen og for å knyte sterkere bånd.

En annen klok venn sa at man trenger et felles prosjekt å samles om. For noen kan dette være å få barn, det gir en veldig sterk tilknytning. Ideologi eller religion kan også binde sammen. Så også felles fritidsinteresser, og å strebe mot et felles mål. Å gjøre oppgaver sammen og å få til et godt samarbeid, kan styrke båndene og opplevelsen av fellesskap.

Det er lett å gi opp når det dukker opp problemer. Hvis du selv har en dårlig dag i tillegg, kan den nye relasjonen fort få ansvaret for hvorfor livet føles vanskelig og man rosemaler fortiden, tidligere forhold eller det å være singel. Kjæresten er den kompliserte og vennene de ukompliserte relasjonene. Det er ikke så rart at relasjoner vi har på litt mer avstand virker enklere enn dem vi har veldig tett på oss og kanskje tilbringer mer tid sammen med.

Så er det viktig å få nok tid til egne aktiviteter uten den andre og til å savne hverandre litt. Det kan også være lurt å prøve ut relasjonen i mange forskjellige sammenhenger og å være forberedt på at det tar tid å få til et godt samarbeid.

Smilende Christina

Christina Mjellem, Gestaltterapeut, parterapeut og veileder

Forventningene våre kan ødelegge for å komme i mål. Alt skal fungere med en gang, men for å få til en god relasjon trenger vi ofte å jobbe skritt for skritt. Hver hindring som dukker opp kan ses på
som noe å lære av, noe som gjør at vi blir bedre kjent og som utvider forståelsen av seg selv og den andre. Det kan kreve en innsats å akseptere at vi gjør ting forskjellig, at ikke alt blir som du hadde tenkt deg.

Du kan trenge å sortere hvilke egenskaper du ønsker i en partner, hvilke egenskaper du kan leve med og hva du absolutt ikke kan tolerere, hva du selv kan endre på og hva den andre er villig til å gjøre noe med, hvordan ser sluttsummen ut da?

Ta også med i regnestykket at tanker og ønsker ikke alltid blir like tydelig kommunisert, men at noe ofte blir borte på veien som kan skape misforståelser.
Det er så fort å glemme at det den andre gjør ikke nødvendigvis handler om deg, når du føler deg glemt eller dårlig behandlet. Har du selv fokus på den andre 24 timer i døgnet hver dag? Eller preges livet ditt også av andre hendelser, andre mennesker og interesser som tar oppmerksomheten bort fra den andre ....

Holder dere ut og jobber hver for dere og sammen, øker dere sjansen for at brikkene vil falle på plass etter hvert. Dere blir bedre kjent, tryggere og kan få en solid relasjon hvor dere både fungerer som selvstendige individer og som et par.

Smilende Christina

Christina Mjellem, Gestaltterapeut, parterapeut og veileder

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.