ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

– Det er jo bare å si nei

Er det vanskelig å si i fra før begeret er fullt? Smeller det eller trekker du deg unna?

Du vet at du burde si ifra, men klarer det bare ikke. Hva er det du er så redd for? Tåler du ikke å være upopulær, tror du kanskje alle vil like deg hvis de ikke kjenner dine meninger?

Er det noen situasjoner hvor du synes det er enkelt å si ifra? Er det noen personer det er enklere å vise seg for enn andre? Vet du hva som gjør det enklere i noen sammenhenger?

Ofte er vi tryggere sammen med noen som har sett flere av sidene våre og som har blitt værende, kanskje aller helst hvis det er gjensidig, noe av skallet er borte, de sårbare og myke delene ble ikke skadet.
Men så har du også erfart at når du slipper ned guarden blir du angrepet, kanskje også på en sjofel måte, hvor tilliten du trodde var til stede da du torde å være åpen og tydelig blir brutt, og sensitive opplysninger blir brukt mot deg, det er et slag ­under beltestedet.
Kanskje du også har erfart at når du har sagt ifra og vært tydelig på hva du står for, så har det blitt tatt som et personlig angrep, mottakeren får det til å handle om seg, mens du bare uttrykte dine meninger.

Når du klarer å skille mellom deg selv og andre, mellom hva som handler om deg og hva som er den andres ansvar, kan det være lettere å tørre å komme med klare beskjeder.
Hvis den andre reagerer på en sterk følelsesmessig måte, klarer du da å sortere om det er den andre som overreagerer, eller om du faktisk har angrepet den andre?

Når det kjennes som om vi lister oss rundt på glass som vil knuse ved den minste bemerkning og feile ordvalg, blir det vanskelig å stå for sine meninger og å være tydelig.

Noen ganger tror vi at det hjelper å pakke inn budskapet, å skjule hva hensikten er, men sannsynligvis vil den andre skjønne at det ligger noe under. Usikkerhet og mistenksomhet til hva den andre vil oppnå kan øke.

Vet du hvordan du uttrykker deg? Klarer å du å formulere deg på en vennlig og direkte måte? Klarer du å holde deg til ett tema og emne om gangen? Klarer du å la være å angripe den andre?
Klarer du å skille mellom kritikk og komplimenter, eller gir du et kompliment for å redusere kritikken uten å gi komplimenter til vanlig. Hva er fokuset ditt? ­Klarer du å være konkret på tema uten å synse så mye? Uten å legge ut om hva du liker eller ikke liker.

Å være konkret på årsak og sammenheng uten å velge ord som stygg, bra, ekkelt og lignende ord som vil farge innholdet, gjør det lettere å ta imot budskapet. Det åpner opp for dialog og gir rom for den andres meninger. Med en nysgjerrig og åpen tilnærming, kan dere begge lære noe nytt og finne løsninger som fungerer.

Er det deg selv eller den andre du vil skjerme ved å holde tilbake?

Det er ditt valg. Vil du stå i ubehaget ved å si ifra og kanskje få en endring, eller heller ta ubehaget som kan følge dersom du ikke sier ifra når andre trår over grensene dine?
Det ene valget er ikke nødvendigvis bedre enn det andre, grensesetting handler om å bli klar over hva som er greit for deg, og finne ut hvordan du best kan håndtere det.
Om det er å si nei, eller om det er å slippe andre til.

Christina Mjellem, ­Gestaltterapeut, par­terapeut og veileder

Tidligere noveller

Påskenovellene 2024

18. mars, 2024|

Vi gratulerer vinner av skrivekonkurransen i Påskemagasinet 2024, Vigdis Engen med novellen Påskehønene. Tusen takk for alle de fine novellene vi mottok. Alle er fantastiske på hver sin måte.

Julenovellene 2023

07. desember, 2023|

Vi gratulerer vinner av skrivekonkurransen til Julemagasinet 2023 Ellen Margrete Grong med novellen: Juleengelen. Vi fikk inn til sammen seks herlige noveller, alle med forskjellige fine budskap.

  • høstløv med hjerte i

Høstnovellene 2023

25. oktober, 2023|

Vi gratulerer Merete Moen med å ha skrevet novellen vi synes var best i høstens skrivekonkurranse. Høstmørke. Den har et godt innhold med både mørke og lys og gir en god leseopplevelse. Videre kan dere lese alle novellene vi mottok. Gled dere!

Sommernovellene 2023

27. juni, 2023|

Vi gratulerer Jorunn Valle med sommerens søte novelle om Grisungen. Vi takker samtidig de to andre som var med i konkurransen med en kjærlighetsnovelle og en krimnovelle. Les dem her...

  • Illustrasjon av et trehus

Påskenovellene 2023

09. februar, 2023|

Her kan dere lese vinner av novellekonkurransen for påsken 2023, pluss de 17 andre innsendte novellene i tilfeldig rekkefølge. PS, Neste konkurranse er sommernovellen, med frist 23. mai 2023

Julenovellene 2022

30. januar, 2023|

Her kan dere lese vinner av novellekonkurransen for julen 2022, pluss de 15 andre innsendte novellene i tilfeldig rekkefølge. PS, Neste konkurranse er påskenovellen, med frist 7. mars 2023

Høstnovellene 2022

13. oktober, 2022|

VINNER AV HØSTMAGASINETS SKRIVEKONKURRANSE 2022- Gratulerer til Vigdis Engen som vinner av årets høstnovelle som kom ut i Høstmagasinet 2022. Les alle de tre flotte novellene vi mottok. Neste gang kommer vinneren i Julemagasinet.

Julenovellene 2021

10. desember, 2021|

Vi gratulerer Ellen Margrete Grong som vinner av julens skrivekonkurranse, og jammen har juryen kåret den samme vinneren som i fjor til jul. Julenovellen er svært velskrevet med et positivt innhold som vi får god julestemning av å lese. Vi mottok 9 helt forskjellige, kreative bidrag, pluss 1 som kom etter frist og blir med i trekningen neste år. Tusen takk for alle flotte noveller.

  • Nisse med skjegget i postkassa

Julenovellene 2020

04. desember, 2020|

Les alle de 14 flotte bidragene vi fikk inn til julenovellekonkurransen 2020. Ellen Margrete Grong gikk av med seieren, med den velskrevne novellen “Skjegget i postkassen”. God lesing. Llilla stearinlys, Tyv, Offer, Due og Julemagi. Alt henger sammen.

  • Illustrasjon til skrivekonkurransen

Sommernovellene 2020

10. juli, 2020|

Vi gratulerer Vigdis Engen som vinner av Mediasenterets første Sommernovellekonkurrranse.

Påskenovellene 2020

08. april, 2020|

Les alle de 11 innkomne påskenovellene fra skrivekonkurransen til PåskeMagasinet 2020.

Julenovellene 2019

02. desember, 2019|

Vi gratulerer vinneren av årets julenovellekonkuranse Gabriella Gaballa, en ung lovende forfatterspire på 11 år. Gabriella har skrevet en nydelig ...  Les mer

Julenovellen 2018 – VINNER

15. desember, 2018|

Vi gratulerer Anne Stavnes Wilhelmsen i fra Nøtterøy som vinner av Julenovellekonkurransen 2018.