Ekstra vitebebjærlige og realfagsorienterte barn og unge får næring til nysgjerrigheten sin ved Talentsenteret bærekraft ved Vitenparken i Ås.
-Hos oss skaper vi et læringsmiljø hvor det er kult å lære om naturfag, matte, teknologi og bærekraft, er forteller prosjektleder og pedagog Elida Astrad Skøien og pedagogisk leder Aiyana Hudgins.
Dét er budskapet til elevene som har søkt og fått plass. I inneværende skoleår gjelder det ca. 100 barn og unge fra sjuende klasse til og med andre klasse ved videregående skole.
Stort læringspotensial
Talentsenter bærekraft er en del av et nasjonalt prosjekt som er startet opp og finanisert av Kunnskapsdepartementet. Senteret er en faglig og sosial møteplass for elever som er ekstra interessert i realfag.
-Vi tilbyr tilpasset opplæring for barn og unge som har stort læringspotensial, sier Elida Astrad Skøien.
-Barn og unge med stort læringspotensial er gjerne de som av ulike årsaker ikke passer helt inn i en vanlig skolehverdag. Det kan være de evnerike som ikke får nok utfordringer på skolen, de skjulte, ofte stille, barna, og barn og unge som har et uforløst potensial og som ikke får utnyttet ressursene på skolen, utdyper hun.
Fellestrekk ved disse elevene er ifølge Skøien og Hudgins at de ofte savner mer praktisk læring, og at de havner utenfor læringsmiljøet i klassen fordi de lærer raskere eller er på et høyere faglig nivå enn klassekameratene. De blir raskt ferdig med oppgaver og kjeder seg fordi de mangler intellektuell stimulans.
-Mange opplever at de møter likesinnede ved Talentsenteret, både faglig og sosialt, sier Skøien.
Praktiske øvelser
Ved Talentsenteret får elevene lære om realfag, teknologi og bærekraftig utvikling gjennom å utforske og fordype seg i reelle problemstillinger.
Elevene deles i grupper på opp til 24 etter alderstrinn, på tvers av skoler. De deltar på todagers samlinger fire ganger gjennom skoleåre. Samlingene er i skoletiden.
Undervisningsopplegget og temaene følger læreplanen, og her er mye praktisk øving og samarbeid om hvordan man kan løse et problem.
Samlingene er preget av høy lærertetthet, praktiske oppgaver, problemløsing, rask progresjon og utfordrende tverrfaglige oppgaver. Elevene får tid til å gå i dybden på ett faglig tema, noe som gir flere muligheter enn de rammene skolen kan tilby.
-Alle skal kunne føle mestring, og alle skal få utfordringer. Her har man tid til å prøve å feile, og elevene vurderer seg selv. sier pedagogisk leder Aiyana Hudgins.
Ettersom Vitenparkens talentsenter er lokalisert ved Norges bio- og miljøvitenskapelige universitet (NMBU) er det naturlig at bærekraft er en rød tråd i opplegget.
-Nærheten til NMBU gjør at vi kan trekke synergier av det i faget. Vi trekker også veksler på bidrag fra studenter, undervisere og laboratorier ved universitetet, sier Hudgins.
Supplement for skolen
Talentsenter bærekraft ble etablert i 2022.
-Verdien av senteret er blant annet at det gir et avbrekk fra den vanlige skolehverdagen for disse elevene, og at elevene møter likesinnede, mener Skøien. Hun nevner spesielt to 13 år gamle jenter, bosatt i hver sin kommune.
-Noen føler seg veldig alene med naturfaginteressen. Disse to fant hverandre på gulvet klasserommet, da de løste en eller annen matematisk oppgave sammen. Sånt er fint å se.
Hun vil gjerne fremheve at skoler og lærere gjør en stor innsats for å tilpasse undervisningen til elever med stort læringspotensial.
-Forskning viser imidlertid at elevene har stort utbytte av å møte likesinnede. Derfor er talentsentre et godt tiltak, legger Skøien til.
Hudgins fremhever at Talentsenteret også er en ressurs for skolene og lærere.
- Vi bidrar med kurs og informasjon til lærere og skolene om elever med stort læringspotensial, for å bistå lærere i å identifisere dem, sier hun.
Gratis og for alle
For å få plass ved Talentsenteret må man gjennom en søknadsprosess, hvor både lærer, foreldre og elev deltar. Tilbudet er gratis.
-Alle elever fra og med sjuende klasse til og med andre trinn på videregående skole kan søke om plass. Tilbudet er ikke på noen måte elitistisk, heller ikke intellektuelt, understreker prosjektleder og pedagogisk leder unisont.
-Vi ser ikke på karakterer og prestasjoner hos søkerne, kun om de har et uforløst læringspotensial. De som har størst behov, blir prioritert.
Talentsenteret rekrutterer fra hele Akershus fylke, men det er hensiktsmessig at elevene kommer seg til og fra samlingene på en grei måte. Elever som bor utenfor Ås kommune, får dekket reiseutgifter til samlingene.
Makespace
Vitenparken har også et fritidstilbud til realfagsinteresserte barn og unge i Ås, Makespace, som er en forlengelse av Talentsenteret.
-Det er gratis og åpent for alle, sier Skøien og Hudgins.