ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

smilende dame i rød genser ved flygelet

Harriet Kjus Müller-Tyl.

Entusiastiske Harriet Kjus Müller-Tyl fra Ås jobber med sang og musikk, kor, musikal og teater fra morgen til kveld. Akkurat nå er det mest fokus på julekonserter.

koret stiller opp i fine røde juleantrekk

Ås Gospelkor – Foto: Harriet Kjus Müller-Tyl.

Harriet er født og oppvokst på Børsum i Ås. Etter videregående skole på Ås, gikk hun teaterlinjen på Romerike Folkehøgskole før hun reiste til Wien for å studere musikk. Her ble det studier i musi­kal og operette ved Vienna Konservatorium og jazz-studier ved Franz Schubert Konservatorium. Etter fullførte studier, underviste hun selv på disse konserva­toriene. I løpet av årene i Wien fikk hun også østerriksk ektemann og tre døtre som nå er 14, 17 og 20 år gamle.

Etter 20 år i Wien, flyttet Harriet og familien tilbake til Ås i 2013. Hun forteller at de hadde snakket om det flere ganger, men det var først da et hus like ved gården der hun vokste opp, ble til salgs, at det ble alvor av flytteplanene. Nå kan hun faktisk se «hjem». Det gamle huset er pusset opp og bygd på og rommer blant annet et lydstudio. –  Her hersker et kreativt kaos, smiler Harriet når hun åpner døren inn til et rom med piano, bunker med noter og andre papirer. – Her kan jeg bråke så mye jeg vil, og trene både sang og spill uten å forstyrre resten av familien. Ikke har vi naboer rett i nærheten heller, her er det bare elg og rådyr som rusler forbi, sier hun og ser ut på jordene som omgir den tidligere husmannsplassen. I stuen står et stort flygel, her spiller hun til glede for de andre i ­familien.

Skapte sin egen arbeidsplass

Harriet underviste blant annet ved Ås kulturskole og Bårdar Akademiet før hun skapte seg sin egen arbeidsplass med firmaet «Stemme­skolen». Og her gjør hun det hun liker best; hun komponerer, dirigerer, synger og underviser enkeltelever i sang. Harriet dirigerer i alt 6 kor med svært forskjellige repertoarer. Våises synger pop og lager egne show mens koret Blåtoner synger jazz. Broadway Babes har musikalrepertoar og Ås Gospelkor synger klassisk gospelmusikk og andre svingende låter. Dette koret samarbeider ofte med ulike musikk-korps i området.

Det ble to nye skudd på korstammen i høst. Classica øver i Ås kirke og er et tilbud til dem som liker å synge klassisk musikk. Harriet startet også Vestby Gospelkor i høst, koret øver i Vestby kirke og synger klassiske gospellåter og andre rytmiske låter.

Syng deg glad!

Noe av suksessen bak Harriets kor og annen musikkvirksomhet er nok hennes store entusiasme ikke bare for musikken, men også for hvert enkelt kormedlem. Hun er opptatt av å løfte hver sanger, hun vil at alle skal føle trygghet med den stemmen de har, og øvelsene byr på humør og humor. Hun synger inn alle stemmene på lydfiler, noe som er spesielt nyttig for dem som ikke kan noter. Hun oppfordrer også alle til å prøve seg som solister. Og alt skal skje med glede. Stemmeskolens motto er nemlig nettopp dette; Syng deg glad!

Og mye mer

Ved siden av å lede og dirigere i alt 6 kor, skriver Harriet også en del egen musikk. Hun har også stadig egne opptredener. For ikke lenge siden var hun solist med Magnolia Jazzband i Ås kirke, noe hun selv syntes var stor stas. Publikum var også svært fornøyd med konserten! Og hun er ivrig med i Ås Musikal Club som setter opp en egenprodusert musikal hvert år. Nå i høst spilte de «Drømmen» i Ås Kulturhus, og musikken var selvfølgelig ved Harriet Müller-Tyl. Stykket er basert på «En midtsommernattsdrøm» av William Shakespeare. Stor glede har hun også av å være med i Skrattvatten, en liten vokalgruppe som synger og gjøgler a capella.

Mange har lagt merke til Harriets engasjement, hun var allikevel både overrasket og stolt da hun ble tildelt Falsen-statuetten for 2020. Falsen-statuetten er en ærespris som deles ut av Lions Club Ås hvert år. Prisen er en påskjønnelse til personer eller organisasjoner for fremragende frivillig arbeid innen Ås kommune.

Brenner for musikken og korene

Harriet er opptatt av at alle som er med i korene eller teateroppsetningene skal føle at de utvikler seg. Det samme gjelder henne selv, hun er ivrig etter å lære noe nytt. Etter at hun flyttet tilbake til Ås, har hun gjennomført et 3-årig studium ved Complete Vocal Insti­tute i København. – Det er viktig å ikke stagnere, sier hun.

Når vi ser på listen over gjøremål, kan den ta pusten av noen og enhver. – Jeg har landa på rett sted. Det er en stor glede å få drive med det en liker, sier Harriet. – Jeg bestemmer selv hva jeg skal gjøre, jeg brenner for musikken og korene mine. Er det ikke greit å bli litt sliten, avslutter hun retorisk.

Julekonserter

Akkurat nå er det selvfølgelig julekonserter som står på programmet. Ås Gospelkor synger i Ås kirke onsdag 8.desember og Vestby Gospelkor i Vestby kirke torsdag 9.desember. 10.desember fremfører Harriet & Friends «Julestjerner» i Ås kinoteater. Her deltar Ås Gospelkor, Våises, Skrattvatten, koret Sans Egal fra Drøbak og diverse solo-artister. Olav Nordsjø Lund fra Drøbak akkompagnerer på piano. 21.desember fremfører Blåtoner og Classica «Et lysglimt mot mørketida» i Ås arbeidskirke.

tegnng av syngende mennesker

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.