Fra venstre baker Thomas Venditti og selger Mikkel Abrehamsen på Håndverksbakeriet
Lukten av nystekte brød og boller møter deg når du kommer inn på Håndverksbakeriet som har åpnet i splitter nye lokaler i Kleverveien på Verpet.
Steking av brød.
– Vi baker nye bakevarer flere ganger om dagen så det alltid skal være fersk bakst til kundene som kommer og handler her, forklarer Thomas Venditti, en av bakerne ved Håndverksbakeriet.
Baker Thomas Venditti viser frem et såkalt “party bread” som består av rundstykker som henger sammen.
Håndverksbakeriet har flyttet hele produksjonen fra Drøbak til den nye filialen som ligger mellom Bauhaus og Maxbo i Kleverveien 3. Offisiell åpning var den 14. august.
–Åpningen av bakeriet har gått over all forventning, forteller daglig leder Mette Ulrichsen engasjert.
–Vi er blitt tatt godt imot. Det ser ut til at bakeri er noe Vestbys befolkning virkelig vil ha.
Da undertegnede er innom bakeriet ved lunsjtider er det full fart og tidvis kødannelse for å få med seg ferske rundstykker, focaccia-pizza, sandwicher, wienerbrød, kaffe og nystekte brød. Og «verdens blideste mann», slik selgeren Mikkel Abrehamsen blir karakterisert i en kundeomtale gjør handelen til en ekstra hyggelig opplevelse.
Fra venstre baker Thomas Venditti og selger Mikkel Abrehamsen på Håndverksbakeriet.
Foccacia pizza.
Fra 25 til 650 kvadratmeter
Mette Ulrichsen åpnet det første Håndverksbakeriet i Drøbak i 2011. Gründeren som er utdannet revisor var lei økonomijobben sin og hadde lyst til å gjøre noe annet. Hun vokste opp med en bestemor som bakte brød i bakstkjeller og ønsket å gi folk den samme opplevelsen som hun var vant med fra barndommen. Med nybakte brød der smøret smelter på brødskiva!
– Vi begynte med et bittelite bakeri på 25 kvadratmeter med en baker og meg. Siden flyttet bakeriet til et større lokale i Drøbak. I 2017 åpnet en filial på Oslo Fashion Outlet, som er mer som en cafe. Nå er hele produksjonen flyttet til de nye lokalene med 650 kvadratmeter i Kleverveien.
– Jeg brenner for at folk skal ha mulighet til å kjøp ekte godt brød. Bakeriet selger ikke bakevarer bare lokalt, men har også flere kunder i Oslo, både firmaer og caféer. Av og til har bakeriet måttet si nei til forespørsler på grunn av kapasiteten, men nå med større lokaler og mer utstyr har de mulighet til å møte etterspørselen.
Tradisjonsrik bakst med surdeig
Det meste av brødet blir laget med langtidsheving på 24 timer, forklarer bakeren Thomas. I stedet for å tilsette gjær for å få brødet til å heve raskt bruker bakeriet surdeig som lar deigen fermentere og heve langsomt. Dette er en gammel måte å bake på der den langsomme prosessen gir god smak, ekstra næring og kvalitet til brødet. I Tyskland, der Thomas kommer fra, er dette den vanligste måten å bake på.
Mette skryter av bakerne sine
– Det er et håndverk vi holder på med her, vi bruker ekte surdeig til brød, og bakerne står og triller hver bolle og lager hver croissant for hånd, forteller Mette stolt.
– Bakerne har en lidenskap for det de gjør, og en yrkesstolthet for håndverket sitt. Og det er moro å jobbe sammen med dem!
Bakeren fra Tyskland
Thomas Venditti stortrives i jobben på Håndverksbakeriet og gleder seg over det nye produksjonslokalet og flere muligheter og bedre utstyr. De har tatt med utstyr fra Drøbak, men også fått blant annet en ny steinovn til brødbakst. Thomas er en av fire bakere med internasjonal bakgrunn. De er fra Tyskland, Frankrike, Polen og Albania og har tatt med seg fremgangsmåter og tradisjoner fra sine hjemland.
I Tyskland er det vanlig å stå opp tidlig og kjøpe ferske rundstykker til frokost. Thomas baker typiske tyske rundstykker «Brötchen», i tillegg til «Bretzel» som er saltkringle.
Før Thomas kom til Norge jobbet han 8 år som baker i Tyskland. Han startet klokka ett på natten og jobbet ofte opptil 10-11 timer per skift. Thomas ønsket en forandring og å utvikle seg videre som baker. En venn i Norge inviterte ham på besøk. Etter en uke med prøvejobbing sa han opp jobb og leilighet i Tyskland og flyttet til Norge september 2016, på bursdagen sin.
– Det var den beste bursdagsgaven! Forteller en glad Thomas. Det var meningen å være ett år i Norge. Men både sjefen Mette og Thomas var storfornøyde og nå har han jobbet for bakeriet i 4 år.
Thomas starter vanligvis arbeidsdagen på bakeriet klokka 7 om morgenen og baker ferdig brød som har stått til heving over natten. En annen baker starter klokka 4 og gjør klar bakst som blant annet skal leveres til Oslo. Klokka 8 åpner bakeriet hver dag fra mandag til lørdag.
Thomas Venditti.
Croissant og Milkbread.
8-kornsbrød og Milkbread
Thomas forteller at 8-kornsbrød og dansk rugbrød er to av bestselgerne på bakeriet. I helgene går det mye formloff, spesielt i Drøbak, der loffen nytes sammen med ferske reker. Av søte bakevarer er «milkbread» en hit. En bakevare som ligner på fransk brioche.
–Vi gleder oss til å bli bedre kjent med Vestbys befolkning. Og er det noe de savner eller har ønsker om kan de gjerne gi oss en tilbakemelding, avslutter Thomas.
Den franske bakeren Freddy Roger baker brød i butikken så folk kan se.
Vil kommunen gi bakeriet tillatelse til å servere folk?
Det har vært meningen at folk skal få sette seg ned og kose seg med bakevarer og en kopp kaffe på bakeriet. Men foreløpig har kommunen ikke gitt utleier og bakeriet tillatelse til dette, ettersom reguleringen bare tillater utsalg. Det er blitt søkt om dispensasjon for å kunne servere, og Mette kan ikke annet enn å vente og håpe at dette skal gå i orden snart.