ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Mange har oppdaget gleden ved Stolpejakt, og faktisk blitt helt hekta. Og dette er en hobby du kan dele med alle uansett om de har to eller fire bein.

Du har sikkert sett dem i gatebildet – ivrige mennesker som går med nesa nede i mobilen og med et bestemt ganglag. Øynene sveiper ivrig over området på jakt etter stolper med tegn og koder. Stor glede når de kan dra frem mobilen og skanne inn koden på trepinnen. Nok et «pluss» i boka, stolpen på mobilkartet forandrer kanskje farge fra grønn til lilla. Fornøyde vandrer de videre på jakt etter neste stople og utfordring.

Opplegget er ganske enkelt.

Stolpejakt går rett og slett ut på å finne stolper som er plassert ut i terrenget eller rundt i byen. Alt du behøver å gjøre, er å finne frem telefonen, skanne inn QR-koden på stolpen, og dermed er besøket registrert. Det står også bokstaver og nummer på hver stolpe, så hvis det skulle være problemer med å skanne inn QR-koden, så kan besøket likevel registreres manuelt. Eneste forberedelse som må gjøres, er å laste ned appen Stolpejakt til mobilen og registrere en bruker. Og det beste av alt – tilbudet er gratis, og koster deg kun mobildata. Pr. 26. mai er det i hele Norge lagt ut over 12380 stolper, og det legges stadig ut nye. Stolpene blir fysisk stående ute til november og desember, så her der det muligheter til å gå turer nesten hele året. Gjennom registrering på appen Stolpejakt kan du også følge med på hvor mange poeng du har, og hvilket nivå du er på. Ja, for det er et lite element av konkurranse i denne hobbyen også.

Stolpejaken er en flott mulighet for alle med sikte på å aktivisere både unge og gamle.

Her kan alle være med, enten de er barn, voksne eller pensjonister. Mange av stolpene er tilgjengelig både med sykkel og med rullestol. Fargekodene på stolpene i det digitale kartet indikerer vanskelighetsgraden. De grønne stolpene er veldig enkle, de blå stolpene er også enkle å finne, mens de røde kan kreve litt mer, enten på bakgrunn av at de kan ligge litt lenger inn i terrenget eller fordi det er litt godt «gjemt». Til sist har vi de svarte stolpene som kan være litt utfordrende.

På tur i Oslo fant vi en stolpe utenfor dette huset hvor den originale Olsenbanden planla sine kupp.

Som i alle andre aktiviteter, er man avhengig av at det Frivillige Norge stiller opp

Det er mange engasjerte mennesker i dette landet som har bidratt til å kappe, merke og sette ut disse drøyt 14000 stolpene. Og flere kommer utover sommeren. Mange stolper er satt ut i nærterrenget, vanligvis i nærheten av skogsbilveier og stier. Ofte møter du også andre stolpejegere som er ute i samme ærend. Og slå da gjerne også av en prat, eller hilsen. Det setter de fleste pris på. Flere jeg har snakket med trekker frem at de har fått et mye mer aktivt liv etter at de begynte å jakte på stolper. Og de kommer rundt på mange flotte steder de ikke hadde visst om hvis det ikke hadde vært for denne hobbyen. Kanskje finner du en flott naturperle i nabolaget.

Det finnes stolper over hele landet. Frogn kommune har lagt ut stolper flere steder i Drøbak, og tilbyr pr. dags dato 5 kart/området i kommunen, inklusive Oscarsborg, Seiersten og sentrum. Nabokommunen Ås har også flere kart ute, Det alltid hyggelig med et besøk i parken på NMBU, og her møter du garantert på stolpejegere ute i samme æren. Og utvider du løypa litt, så kan du ta turen til Kroerløypa. Nistematen kan du spise i gapahuken halvveis på runden. Også Vestby har fått opp stolper rundt på Pepperstad og Ødemørk, og snart kommer det også stolper i sentrum. Det er bare å lære seg begrepet Stolpekart først som sis – kartet viser da området hvor stolpene er plassert. Så nå er det bare å kombinere turgleden med lysten til å se nye steder. Jeg kan bekrefte at det er lett å bli hekta på selve jakten. De siste ukene har det blitt mange kveldsturer og helgeturer. Skrittelleren får kjørt seg, og ekstra batterilader til mobilen er kjøpt inn for det er kjipt å gå tom før strøm på mobilen langt inne i skogen. Og fortsatt skal det bli mange flotte turer utover sommeren sammen med gode venninner. Vi lar oss inspirere av bilder og kartforslag blant annet via en gruppe på Facebook som heter Stolpejakten 2023. Men det er også informasjon å finne på Stolpejakten.no. Så nå er det ingen unnskyldning får å sitte hjemme i sofaen lenger.

I parken på NMBU i Ås, finnes det mange stolper.                                                                                       Slik ser de ut – stolpene som alle jakter på.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.