For første gang siden finanskrisen for 10 år siden, er det ventet at renten skal justeres opp flere ganger det kommende året. – For en familie i Vestby med et gjennomsnittlig boliglån vil det merkes på husholdningsøkonomien, mener banksjef i SpareBank 1 Østfold Akershus, Ståle Frøshaug

ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Sparebank1
ANNONSE

Smilende mann i lyseblå skjorte

Ståle Frøshaug, banksjef i Vestby for SpareBank 1 Østfold Akershus

– I Vestby har vi gitt nye boliglån til ca 1300 familier og privatpersoner siden 2013. Siden den gang har vi satt ned renten jevnt og trutt, med ett unntak i 2016. Med andre ord vil den forventede rentejusteringen på torsdag bli starten på en uvant problemstilling for svært mange, sier banksjef Ståle Frøshaug i SpareBank 1 Østfold Akershus. Banksjefen tror at de fleste vil klare å manøvrere familieøkonomien med den første renteøkningen, men at det vil kreve planlegging fremover.

– En tommelfingerregel når man tar opp boliglån, er at man må ha en økonomi som tåler at renta øker med 5 prosent. Men med de lave rentene i Norge de siste årene, er det mange som har sluppet å tenke nøye igjennom forbruket sitt, og tillagt seg vaner som nå må endres, sier banksjef Ståle Frøshaug .

Mindre penger å rutte med

En økning i boliglånsrenta på 0,5 prosentpoeng tilsvarer en omtrentlig økning i rentekostnader på 5.000 kr per år, for hver million du har i boliglån. Et gjennomsnittlig boliglån for en Vestby-familie som er kunde i SpareBank 1 Østfold Akershus, er på 2.775.000 kroner. Har de en nominell rentesats på 2,5%, vil en renteøkning på 0,5 prosentpoeng tilsvare 710,- færre kroner til rådighet hver måned. (ikke hensyntatt skattereduksjon)

– De fleste vil klare å håndtere renteoppgangen på kort sikt, men min anbefaling er å gjøre de nødvendige grepene nå, før du blir tvunget til å gjøre større grep senere, sier banksjef Ståle Frøshaug.

420.000 Renteoptimister

En fersk nasjonal undersøkelse, foretatt av Respons Analyse på vegne av SpareBank 1, viser at 3 av 4 nordmenn tror på høyere boliglånsrente innen ett år. Likevel er det 420.000 nordmenn som sier at de tror boliglånsrenta deres vil stå uendret, eller til og med gå ned, i løpet av det kommende året.

– Dette er nok ikke helt realistisk, hvis man skal tro signalene fra Norges Bank. For de som ikke allerede har planlagt for trangere tider, kan det være lurt å starte nå, avslutter banksjef i SpareBank 1 Østfold Akershus, Ståle Frøshaug.

Slik takler du renteoppgangen

  • Skaff deg oversikt over hva du bruker penger på. Da blir det lettere å se om, og eventuelt hvor mye, du må kutte i utgiftene ved en renteoppgang.
  • Identifiser hvilke utgifter du kan kutte ned på og hvilke du kan kutte helt ut. Transaksjonsoversikten i nett­banken fungerer fint som en forslagsliste.
  • Kutt i luksuspreget forbruk som å spise ute, kostbare fritidsaktiviteter, dyre reiser, konserter, ferie og fornøyelser. Dette gir stor effekt og er lettere å kutte i enn mat og bolig.
  • Prioriter rask nedbetaling av kredittkort, forbrukslån og annen kortsiktig gjeld med høy rente. Betal ned lån med høyest rente først, det gir størst effekt.
  • Tenk nøye gjennom planlagte investeringer som ­krever økt opplåning, som oppussing, bytte av bil, kjøp av nye møbler osv.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement. Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.

Vis mer om støtteabonnement