ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

For første gang siden finanskrisen for 10 år siden, er det ventet at renten skal justeres opp flere ganger det kommende året. – For en familie i Vestby med et gjennomsnittlig boliglån vil det merkes på husholdningsøkonomien, mener banksjef i SpareBank 1 Østfold Akershus, Ståle Frøshaug

Smilende mann i lyseblå skjorte

Ståle Frøshaug, banksjef i Vestby for SpareBank 1 Østfold Akershus

– I Vestby har vi gitt nye boliglån til ca 1300 familier og privatpersoner siden 2013. Siden den gang har vi satt ned renten jevnt og trutt, med ett unntak i 2016. Med andre ord vil den forventede rentejusteringen på torsdag bli starten på en uvant problemstilling for svært mange, sier banksjef Ståle Frøshaug i SpareBank 1 Østfold Akershus. Banksjefen tror at de fleste vil klare å manøvrere familieøkonomien med den første renteøkningen, men at det vil kreve planlegging fremover.

– En tommelfingerregel når man tar opp boliglån, er at man må ha en økonomi som tåler at renta øker med 5 prosent. Men med de lave rentene i Norge de siste årene, er det mange som har sluppet å tenke nøye igjennom forbruket sitt, og tillagt seg vaner som nå må endres, sier banksjef Ståle Frøshaug .

Mindre penger å rutte med

En økning i boliglånsrenta på 0,5 prosentpoeng tilsvarer en omtrentlig økning i rentekostnader på 5.000 kr per år, for hver million du har i boliglån. Et gjennomsnittlig boliglån for en Vestby-familie som er kunde i SpareBank 1 Østfold Akershus, er på 2.775.000 kroner. Har de en nominell rentesats på 2,5%, vil en renteøkning på 0,5 prosentpoeng tilsvare 710,- færre kroner til rådighet hver måned. (ikke hensyntatt skattereduksjon)

– De fleste vil klare å håndtere renteoppgangen på kort sikt, men min anbefaling er å gjøre de nødvendige grepene nå, før du blir tvunget til å gjøre større grep senere, sier banksjef Ståle Frøshaug.

420.000 Renteoptimister

En fersk nasjonal undersøkelse, foretatt av Respons Analyse på vegne av SpareBank 1, viser at 3 av 4 nordmenn tror på høyere boliglånsrente innen ett år. Likevel er det 420.000 nordmenn som sier at de tror boliglånsrenta deres vil stå uendret, eller til og med gå ned, i løpet av det kommende året.

– Dette er nok ikke helt realistisk, hvis man skal tro signalene fra Norges Bank. For de som ikke allerede har planlagt for trangere tider, kan det være lurt å starte nå, avslutter banksjef i SpareBank 1 Østfold Akershus, Ståle Frøshaug.

Slik takler du renteoppgangen

  • Skaff deg oversikt over hva du bruker penger på. Da blir det lettere å se om, og eventuelt hvor mye, du må kutte i utgiftene ved en renteoppgang.
  • Identifiser hvilke utgifter du kan kutte ned på og hvilke du kan kutte helt ut. Transaksjonsoversikten i nett­banken fungerer fint som en forslagsliste.
  • Kutt i luksuspreget forbruk som å spise ute, kostbare fritidsaktiviteter, dyre reiser, konserter, ferie og fornøyelser. Dette gir stor effekt og er lettere å kutte i enn mat og bolig.
  • Prioriter rask nedbetaling av kredittkort, forbrukslån og annen kortsiktig gjeld med høy rente. Betal ned lån med høyest rente først, det gir størst effekt.
  • Tenk nøye gjennom planlagte investeringer som ­krever økt opplåning, som oppussing, bytte av bil, kjøp av nye møbler osv.