Før høsten kommer og gradene kryper nedover, må sauene på Ramme under maskinen. En kyndig klipper tar for seg sau etter sau og barberer dem bestemt, men forsiktig.

Det er en nydelig sensommer-søndag. Ramme gård tilbyr gjestene sine å bli med på mating av dyr, gjeting av sau og har ellers mye godt å by på i kafeen og gårdsbutikken. Det er alltid hyggelig å bare rusle rundt og kjenne på atmosfæren.

Bort med gammel ull

Vi treffer på en opplagt Petter Olsen ved porten, iført stråhatt og medbrakt hund, og de slår følge med oss til låven hvor det er rigget til for klipping av sau. Publikum har begynt å strømme til, og det skal demonstreres hvordan sauene skal bli kvitt en hel masse ull før ny kan vokse ut til vinteren.

Sjefsbonden Andreas Eklund er også til stede sammen med en ivrig border collie. De skal vise besøkende gjeting av sau senere på dagen. Vi kommer tilbake til det ved en senere anledning.

Den urgamle, norske spælsauen

Ramme gård har satset på den urgamle, norske spælsauen som er mye holdt i Norge og ikke i så mange andre land, ifølge Joel Tang Hermansen. Dansken er i gang med å spinne garn ved siden av klippestasjonen.

Joel har drevet med spinning gjennom 7 år og synes selv han begynner å få det veldig bra til.
-Er du glad i å jobbe med ulla fra spælsauen?
-Tidligere likte jeg ikke å jobbe med ull fra spælsauen. Den er vanskeligere enn annen ull fordi den har to lengder. Spælulla skal ha lang glansfull dekkull og vesentlig kortere finfibret bunnull enn f.eks. pelssau.
-Nå liker jeg det godt, sier han, og viser oss det tynneste, fine garnet.
-Må ulla vaskes før spinning?
-Man kan spinne både av vasket og uvasket ull, men vasket er å foretrekke.

Spælsauen er godt tilpasset vårt klima og kan gå ute hele året så lenge den har mulighet til å søke ly i hardt vær. Og jammen har den godt med ull!

“raka” på 1,2,3

I løpet av få minutter har norditalienske Giambattista Paltrinieri, som bor i Norge,
håndtert og klippet den første mørkegrå sauen, kyndig og bestemt. Han forklarer hvordan han klipper dyret i seksjoner på kroppen dens.

-Jeg kan klippe på 1 - 2 minutter, men med publikum til stede, bruker jeg litt lengre tid så de får med seg prosessen. Dessuten synes noen at det ser brutalt ut om vi går for fort frem. Jeg tar hensyn til dyret når jeg klipper. Likevel må sauen forstå at det er jeg som har kommandoen, sier han.

Vips står spælsauen der “ribbet” for ull. Den puster litt fort, naturlig nok - hva var det som skjedde nå, egentlig? Eklund sier at det går så bra og at det er godt for sauen etterpå.

Petter Olsen gir Eklund skryt før vi takker for oss:
Andreas Eklund gjør en kjempejobb med dyra på gården, og ikke minst med sauegjetingen som er blitt en skikkelig publikumsattraksjon. Vi kommer veldig gjerne tilbake til det.

Nysgjerrige, nyklippede spælsau med lam

Griambattista Paltrinieri kan håndtverket å klippe sau

“raka” på 1,2,3

I løpet av få minutter har norditalienske Giambattista Paltrinieri, som bor i Norge,
håndtert og klippet den første mørkegrå sauen, kyndig og bestemt. Han forklarer hvordan han klipper dyret i seksjoner på kroppen dens.

-Jeg kan klippe på 1 - 2 minutter, men med publikum til stede, bruker jeg litt lengre tid så de får med seg prosessen. Dessuten synes noen at det ser brutalt ut om vi går for fort frem. Jeg tar hensyn til dyret når jeg klipper. Likevel må sauen forstå at det er jeg som har kommandoen, sier han.

Vips står spælsauen der “ribbet” for ull. Den puster litt fort, naturlig nok - hva var det som skjedde nå, egentlig? Eklund sier at det går så bra og at det er godt for sauen etterpå.

Petter Olsen gir Eklund skryt før vi takker for oss:
Andreas Eklund gjør en kjempejobb med dyra på gården, og ikke minst med sauegjetingen som er blitt en skikkelig publikumsattraksjon. Vi kommer veldig gjerne tilbake til det.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.