ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

Endelig stikkes spaden i bakken for IKEA i Vestby. I første runde for et nesten 60.000 kvadratmeter stort distribusjonssenter. Neste spadestikk kan være for et IKEA-varehus, røper administrerende direktør i IKEA A/S Calle Aaby til Vestby Nytt.

 

Herrene f.v. Raugstad, Aaby og Ludvigsen med det første spadtaket for IKEA's distribusjons-senter i Vestby

Herrene f.v. Raugstad, Aaby og Ludvigsen med det første spadtaket for IKEA's distribusjons-senter i Vestby

Vestby Nytt er det første lokalmediet som får vite om IKEA`s nye vurderinger rundt etablering av et varehus i Vestby. Siden vi ikke er dagsavis, tar det imidlertid litt tid med å bringe nyheten ut til våre lesere.

 

Ingen ting avgjort

Tomta i sentrum er på 70 mål og ble som kjent kjøpt for mange år siden. Den er ferdig regulert for nettopp IKEA. Velger de å ikke bygge kan området bli tilbakeført til jordbruksareal og et par hundre millioner kroner er tapt.

- Ingen ting er avgjort, men et alternativ kan være et samarbeid med noe andre næringsaktører, og i den settingen etablerer et noe mindre varehus. Da har vi stor fordel av et sentrallager bare et par hundre meter unna, forteller Calle Aaby.

- Siden kommunen er reguleringsmyndighet sitter vi sånn sett på makta over denne tomta, forteller ordfører Tom Anders Ludvigsen til Vestby Nytt.

- At IKEA igjen ser på muligheten av å etablere et varehus i Vestby er sånn sett gode nyheter.

 

Nærmere publikum

En sprudlende og fornøyd Calle Aaby forteller smilende om planene for det nesten 60.000 kvm. store distribusjons-senteret i Vestby, og om ambisjonene til IKEA om å kunne betjene sine mange kunder enda hurtigere. Og ikke minst på en ny og bærekraftig måte.

- Vi ser beliggenheten i Vestby som helt ideell for oss. I dag har vi vårt sentrallager i Jønkjøping, noe som betyr at det tar fire, kanskje fem dager å få utlevert varer som ikke er i butikk hjem til våre kunder. Når distribusjons-senteret i Vestby står klart reduserer vi leveransene til en eller to dager, noe som betyr mye for oss. I tillegg skal vi elektrifisere transporten slik at den siste milen går elektrisk. Vi rigger logistikken klar for både ladestasjoner og omlastnings-steder. Innen 2025 skal 100% av våre leveranser være utslippsfri.

- Det største volumet av omsetningen til IKEA er i Oslo-regionen. Med nærhet til både E6, tog, Moss havn, og mulige samarbeidspartnere som ASKO og Posten innen logistikk, og som allerede er etablert her i Vestby, er det vanskelig å finne et bedre egnet sted for et nytt sentrallager enn nettopp her, understreker Aaby.

 

I ti år

Håndtrykk fra ordfører Ludvigsen til adm.dir Calle Aaby i IKEA.

Håndtrykk fra ordfører Ludvigsen til adm. dir Calle Aaby i IKEA.

I ti år har IKEA vurdert å etablere et sentrallager i Vestby. Det har vært mange samtaler, og med Calle Aaby relativt fersk i direktørstolen har han med ungdommelig mot åpenbart kjørt opp tempoet. Han forteller om gode og fruktbare samtaler med Vestby kommune, og i særdeleshet med ordfører Ludvigsen.

- At sola skinner i dag er ganske symbolsk for både den optimismen vi føler og for det gode samarbeidet vi har hatt med Vestby, understreker han.

- Hva med antall ansatte. Det skrives mye om store bygg i logistikkbransjen, om automatisering, roboter, digitale løsninger og knapt en arbeidsplass.

- Det stemmer jo ikke, svarer Aaby raskt. - Klart det er en utvikling innen automatisering og digitalisering i markedet siden stadig flere handler på nett, men det blir rundt 200 arbeidsplasser på det nye distribusjonssenteret, og sånn sett et solid bidrag til en kommune som Vestby.

- Hva er dine forventninger nå?

- Det er at alt ting går smidig når det gjelder å få bygget på plass, at vi får et fantastisk opplegg for våre kunder, og at det vi gjør er bærekraftig og fremtidsrettet. Vi må aldri lene oss tilbake å være fornøyde, men alltid lete etter nye og bedre løsninger for våre kunder.  Det gjør vi ved å etablere oss her i Vestby, avslutter han.

 

Betydelig utfordring

Daglig leder i A-bygg Morten Raugstad forteller at de i over tre år har arbeidet med IKEA om etablering av et nytt sentrallager i Vestby. At de nå endelig kan sette spaden i jorden betyr at en lang og spennende periode er over.

- Med pandemi og krig i Ukraina sier det seg selv at det har vært en svært spesiell situasjon de siste årene. Prisen på en rekke varer og tjenester har fyket i været og anbuds-prosesser har vært en utfordring. Samtidig har netthandelen økt, og mange bedrifter har hatt behov for mer lagerplass.

- Vi har spesialisert oss innenfor logistikk og næring, og har sånn sett hatt vekst som følge av det nye verdensbildet, men det betyr ikke at det har vært enkle hverdager.  Det er stor usikkerhet rundt levering av varer, og det har vært helt nødvendig med tett oppfølging og godt samspill med byggherrer.

- Hvordan tenker man miljø i bygg som dette?

- Her blir det omfattende bruk av solceller, og boring av rundt 70 geobrønner for å hente varme. Det betyr at når IKEA bruker en kilowatt selv, kan de selge tre. Og så håper vi selvsagt at situasjonen for næringslivet roer seg litt de neste årene, forteller Raugstad.

 

En milliard inn i kassa

Ordfører Tom Ludvigsen innrømmer at han er en smule stolt over endelig å ha fått avtalen med IKEA på plass. 

- Det er en fjær i hatten for Vestby kommune, understreker han. - Nå har vi så godt som fylt opp dette området. Det siste området på 223 mål ligger øst for det som i dag er bebygget, og er klargjort for politisk behandling. Med dette salget har kommunen innkassert rundt en milliard kroner netto inn på konto. Jeg gjentar netto. Det synes jeg vil skal unne oss en klapp på skulderen for.

- Og med en egendekning på 80% når det gjelder arbeidsplasser, lager vi sosiale rammer for våre innbyggere som er helt enestående. De bor og jobber i samme kommune, får to timer ekstra hver dag sammen med barn og familie og venner. Derfor blomstrer foreningslivet. Det er det gode liv, som jeg liker å uttrykke det.

- I dag er det flere fra Moss og Ski som pendler til Vestby enn den andre veien. Og med eiendomsskatt på næring og ikke på boliger får kommunen inn rundt 60 millioner kroner årlig.

- Jo, jeg synes vi har fått til noe spennende her i Vestby, humrer ordfører Tom Andes Ludvigsen fornøyd.

Velvalgte ord fra ordfører Ludvigsen

Velvalgte ord fra ordfører Ludvigsen

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.