seilbåt

J70 – Foto: Christopher Coelho.

I vår kom det en nytt tilbud i Soon Seilforening, en damegruppe. Hver tirsdag ettermiddag er det seiling for alle damer som ønsker å lære om seiling, båtvett og sjømannskap.

Det er ganske vanlig på sjøen at det er mennene i familiene som står ved roret og tar ansvar og styring ombord, mens kvinnene ikke får slippe til. Det er en viktig sikkerhetsfaktor på sjøen at alle som er i båten kan føre den på trygg måte, slik at man ikke er avhengig av kun den ene personen. Det kan også være mye morsommere å være med på båten om man får lære å seile den. Initiativtager til damegruppa var Lene Ravnevand. Hun var nysgjerrig på om det var flere enn henne som følte for kombinasjonen seiling og læring i kvinne­fellesskap. Noen få damer møttes for å seile i mai, og sakte men sikkert og ved hjelp av jungeltelegrafen har gruppa vokst seg solid.

Lene er litt sjefen, og når hun ikke er der, er det en annen som er sjefen. Vi møtes på brygga kl 18 og Lene prater litt om hva vi skal gjøre på trening den dagen. Noen ganger har hun med seg noen ark med litt seilteori på.

Det er ikke obligatorisk oppmøte, så det varierer fra gang til gang hvor mange som er med. Det er et supert konsept for travle damer, hvorav mange har familie. Vi melder oss på senest samme dag om morgenen, for at sjefen skal kunne vite litt om hvor mange båter vi trenger på trening. Soon Seilforening eier mange båter i ulike størrelser. Dette gjør at vi får veldig variert trening. Vi får være med å velge hva slags båt vi har lyst til å seile de for­skjellige dagene, og når vi er kommet ombord, bytter vi på oppgavene så vi etterhvert får lære hele båten å kjenne. Alle får slippe til, og alle får lære på en måte som f­øles trygg for dem selv. Vi går ut av komfortsonen, litt og litt, med oppgaver og tempo som passer for den enkelte.

seilbåt

Sonar – Foto: Christopher Coelho. 

seilbåt

J70 – Foto: Christopher Coelho. 

seilbåt

Feva – Foto: Christopher Coelho.

De båttypene vi som oftest bruker er Sonar, Feva, og J70. I Feva er det bare plass til to personer, og man sitter med rompa i vann, så da er det godt med våtdrakt. Ellers er det greit med vanntett regntøy, for det kommer en og annen sjøsprøyt hvis det er mye vind og bølger. Vi har også fått mulighet til å seile stor seilbåt, for Lene har vært så snill å ta med sin yacht på trening. Fast Raven heter den, og er sånn båt som det kan være fristende å aspirere til å bo i.

Vi har også med oss sikkerhetsbåt, en rib. Det betyr at vi får lov til å lære oss å kjøre fort med stor motor. Og, vi lærer oss hvordan ikke være jolleramp. Treneren fyker også rundt i rib, og roper til de som er ombord i jolla hva de skal gjøre og ikke gjøre. På den måten lærer vi skikkelig godt, der i situasjonen, bl.a. hvordan seil og rigg fungerer. Når vi så senere leser teori, hvis vi har lyst til det, har vi noe veldig konkret å relatere det til.

Treneren i rib

Treneren i rib – Foto: Christopher Coelho. 

Damene som er med i gruppa er av alle typer, aldre, farger og fasonger, og ferdighetsnivå, fra Vestby og andre steder.

Noen har seilt i mange år og kan glatt og enkelt føre en femtifoter alene på regatta, mens andre har aldri sittet i en seilbåt før og kan være litt nervøse når den krenger. Alle er rause og deler av sin kunnskap og sitt gode humør, og alle lærer vi noe, uansett. Vi repeterer og repeterer, og det er lov å stille tusen spørsmål. Ingen spørsmål er dumme, og ledelsen er god. Det ser virkelig ut som folk koser seg. Mye.

Før vi skal ut med båtene, må de rigges.

Det vil si at de må klargjøres, seil må opp og Feva’ene må settes på vannet. Det er fin-fin styrketrening. Sånn bittelitt. ­Bedre enn treningssenter. På brygga rusler fine sjømenn som liker å hjelpe til og slå av en prat. Noen prater mye og andre litt mindre, og veldig blide, hyggelige og hjelpsomme er de, alle sammen. Det er også ofte ungdommer som henger i ungdomsbåten, en super båt med overnattingsplasser, som seilforeningen har kjøpt inn for at ungdommene skal få avansere fra jolleseiling, og som de kan få bruke alene. Noen ganger spiller de musikk der nedi båten, og det er så koselig stemning. Jeg føler at vi (eller jeg i alle fall) gæmliser på den måten får mingle litt med ungdommene. Vi er der hvor de er, og møtes over felles interesse.

Ute på sjøen trener vi på alt som trengs for å kunne seile en seilbåt trygt, og få den til å gå dit vi vil den skal gå.

Lærer å lese vind og staker. Lærer vikepliktsregler og hvilke tau som brukes til hva. Vi lærer at det er vi selv som i stor grad styrer hvor mye båten skal krenge. Noen ganger lærer de som seiler Feva å kullseile, og å snu båten igjen. Og når vi kommer til kai igjen etter endt trening, har vi en liten oppsummering og prater om hva vi fikk ut av treningen. Veldig fint, det også.

Når høsten setter inn for fullt, og båtene tas opp av vannet, fortsetter damegruppa på land med møter hver tirsdagskveld.

Det blir teori, kanskje foredrag og diverse som ikke er helt fastlagt ennå, og vi kan ta med strikketøy ­eller hampetau for å knytte knuter, eller hva vi har lyst til. Kanskje litt fest? Gruppa er fortsatt i støpeskjeen, og alle rammer er ikke fastlagt ennå. Så skal vi sikkert også bruke litt gode krefter til å glede oss til våren, når vi igjen kan nyte den friske sjø­luften.

Det er plass til flere damer som kjenner at de har lyst til å kose seg med å lære å seile, eller prøve.

Finn oss gjerne på Facebook, i gruppa Soon Seilforening LadiesSailing.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.