ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Soon Blandede Kor er samlet til korøvelse i Son kulturkirke, med Christian Killengreen ved klaveret. Her har de stilt seg opp til ære for fotografen

–  Soon Blandede Kor med sine 37 kormedlemmer har en enorm musikalsk appetitt! Og blandet med et helt vanvittig flott sosialt miljø, er dette drivkraften og ryggraden i mye av det vi gjør, fastslår korets dirigent gjennom 29 år, Christian Killengreen.

Dirigent Christian Killengreen her «omkranset» av noen av sine kormedlemmer under korøvelsen deres i Son kulturkirke. 

– Korets 50 års jubileum skal feires med fest og moro. Men nå må vi bare øve fram til jubileumskonserten vår 16. juni her i Son Kulturkirke, sier Christian Killengreen. Reporteren er til stede under en av korets faste ukentlige kveldsøvinger, hun blir møtt med åpne «kor-armer» i kirkedøra. Stemningen er lett, lyden er høy, og den sosiale faktoren viser seg å være sprudlende. Dirigenten er i full gang med å «lede an tonen» på klaveret, mens koret følger ivrig med på «notene». Koret synger «Vidfarne», siste sangen i Soons­spillet, en vise om skuta, bygd i Son som forliste på havet. Denne har Christian omgjort til et litt større, mer klassisk korstykke. Før koret tar pause, har de satt i gang med den vakre jazzlåten «Summertime», fra operaen Porgy og Bess. Det er duket for et flott jubileumsår, med to helt unike og ulike jubileumskonserter på programmet!

Jubileumskonserten 16. juni

– Den første jubileumskonserten vår består av to avdelinger, med smakebiter fra korets “lettere” repertoar gjennom de tre siste tiårene; litt av Bellman og Taube, samt musikalstoff og jazz, forteller Christian. – Det blir pause med mat og drikke i kafeen etter første avdeling, deretter jazz i andre avdeling. En jazztrio vil akkompagnere koret, med Øyvind Denstad ved klaveret. – Jeg vil absolutt oppfordre folk til å komme på konserten fredag 16. juni, billettene koster kr 250, forteller kormedlem Øystein Johnsen. – Det er plass til over 200 personer i kirka, galleriet kan også benyttes. Vi vil ha med oss lydtekniker som skal forsterke lyden her, så det blir «låtende» veldig bra, det er jeg helt sikker på, forsikrer han. Øystein er leder for styret i Soon Blandede Kor, har vært kormedlem siden 2004, men sunget i ulike kor siden 1969. – Jeg bor i Ås, men har valgt å synge i Soon Blandede Kor fordi jeg liker meg veldig godt blant folka her, sier han. Denne øvings-kvelden stilte det opp 13 sopraner, 11 alter, 6 basser og 4 tenorer, med sangglede og vinlotteri i pausen. Flere kormedlemmer ønskes velkommen.

Det sosiale og musikalske

– I over 50 år har jeg holdt på med kor, sier dirigent Christian Killengreen. – Og Helge Børresen, vårt eldste kormedlem har enda lengre fartstid. Vi kan begge fastslå at det sosiale miljøet her er helt spesielt, – Ja, skyter Eva Nygaard inn. Hun har selv vært medlem i Soon Blandede Kor siden 1978. – Jeg tror ikke det er andre kor som har et så bra sosialt miljø som her hos oss, ikke som jeg vet om ihvertfall. Eva Nygaard sitt kormotto «Sangere gjør det i kor» blir gjeldende her! – Siden oppstarten i 1973 har vi hatt fire forskjellige dirigenter og øvd på mange forskjellige steder. Du store min, hvor fort tida har gått, utbryter hun! – Selv om koret har gått igjennom forandringer i årenes løp, har det likevel blitt værende igjen en hard kjerne. I det siste har vi fått med oss 6 nye medlemmer. For tre år siden skrev jeg «Soon Blandede Kor sin historie gjennom 45 år», gav den ut i bokform og solgte den til koristene her og til tidligere kormedlemmer, sier Eva. – Helge kan fortelle at han har reist verden rundt med ulike kor og at han sammen med Soon Blandede Kor blant annet har vært i Salzburg, Italia, Irland, England og Finland – Vi har hatt mange korfestivaler i Son, f.eks. inviterte vi kor fra hele Østlandet til konsert på torget her. De kom hit med stort seilskip, og vi stod på brygga og tok imot. – Dette koret får absolutt til ting, legger Christian Killengreen til. – I løpet av mine 29 år som dirigent for Soon Blandede Kor har vi gjennomført mange, store klassiske verk, mye i samarbeid med Ås Korforening. Såner og Ås kirker har da vært faste arenaer for disse litt større konsertene. I tillegg har vi jobbet med diverse musikere, men har ellers stort sett hatt konsertene våre her i Vestby kommune, sier dirigenten.

Mannsgruppen i Soon Blandede Kor øver til jubileumskonserten sammen med dirigent Christian Killengreen ved klaveret, her i Son kulturkirke.

Christian Killengreen

– Christian er ikke bare en dyktig dirigent, han er også komponist og har arrangert en mengde av sangene våre. Det er fint, for da blir det liksom vårt eget, forklarer Eva Nygard. – Ja, vi er på en måte et instrument for ham og hans komposisjoner og sangarrangementer, fortsetter Øystein Johnsen. – Christian skriver også for musikerne som spiller sammen med oss. – Vi synger absolutt alt, er innom alle sjangre, alt fra klassisk og jazz til de store verkene. Christian presenterer for oss et enormt repertoar, det er veldig spesielt for akkurat dette koret, sier Helge Børresen, korets eldste på snart 82 år – Helge forteller at helt fra han var smågutt har han sunget i kor, han begynte først i Norges eldste guttekor, Olavsguttene, kalt «Singing boys of Norway». Det var et verdenskor, vi øvde 2-3 ganger i uka, sier han stolt. – Soon Blandede Kor har ikke noen spesielle opptakskrav, men du må være glad i å synge. Og så er det mye god læring i å synge i en gruppe, du vil da få korreksjon, svarer dirigenten. - Min inntreden i koret begynte i 1994 da vi øvde på å framføre den sceniske versjonen av Carmen på Oscarsborg i 1995. Så da var løypa lagt på en måte, forklarer Killengreen.

Mennesker poserer for kamera

Dirigent Christian Killengreen her i lystig selskap sammen med noen av kormedlemmene i Soon blandede kor under korøvelsen deres i Son kulturkirke

Mozarts Requiem 4.og 5. november

– Neste post på jubileumsprogrammet blir å framføre Mozarts Requiem. Vi ville markere den litt mer seriøse siden av koret ved å ha en klassisk jubileumskonsert, sammen med Ås korforening, sier Christian. – Vi vil også invitere andre kormedlemmer i området her som ønsker å være med på prosjektet. Korets andre, og siste jubileumskonsert finner sted Allehelgenshelga i Såner kirke lørdag 4. og Ås kirke 5. november. – Det vil bli en veldig flott musikalsk opplevelse, forsikrer styrelederen – Mozarts Requiem er krevende, men fantastisk å synge. Det er derfor vi driver med kor, vi synes det er moro med de større verkene. Det viktigste for meg er at vi har samklang, at jeg kan kjenne hvordan stemmen min vever seg inn i korets helhetlige klangbilde, avslutter Øystein Johnsen, styreleder i Soon Blandede Kor.

«Korpause» i Son kulturkirke. Tre av kormedlemmene i Soon Blandede Kor er på plass i kafeen, fra venstre Eva Nygaard, Helge Børresen og Øystein Johnsen.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.