ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

Øverst på bildet (grå låve) ser vi Nordre Randem gård. Søndre Randem i midten av bildet. Foto: Muséene i Akershus, sept. 1963

På Randem har det vært bosetting og ryddet de første hundre år av vår tidsregning (romersk jernalder). Gårdene nordre og søndre Randem ble delt tidlig på 1400 tallet. De ble igjen samlet etter svartedauen – og så ble gårdene delt i 1821.

Nå ser vi verken låven eller Nordre Randem gård. Søndre Randem er revet, bare litt igjen av låven. Du skimter Holmenkollen i bakgrunnen. Bildet er tatt 14-06-2022. Foto: Follo Dronefoto ved Trond Larsen.

Svein Grønli husker så vidt at låven på Søndre Randem som brant i 1954. Det var den gang mye snakk om brannen og det var nok derfor Svein husker hendelsen så godt. I 1958 kjøpte Liv og Amund Mikkelsen Søndre Randem av J. B. Mørk.

Da ble det gartneri og produksjon av grønnsaker som Amund kjørte til Økern. Svein husker godt første gang han var på gården – og da han gikk opp i andre etasje. Der stod det et stort pengeskap og han ble fortalt at det var Vestby Sparebank som leide lokalet. Kontoret innenfor ble på folkemunne kalt «banken». Våningshuset som nå er revet ble bygget i 1890.

Etter hvert overtok sønnen Tom Mikkelsen driften etter sin far som fikk kreft og døde. Tom drev videre foreldrenes livsverk. I tillegg fikk han mange jobber i Oslo på hoteller og restauranter som hadde behov for planter og hans ekspertise. Det ble etter hvert mye planting og planlegging av hager i distriktet.

Dette var arbeidskrevende, så han hadde behov for mye hjelp. Det var derfor mange ungdommer som fikk jobb hos Tom. Svein husker denne tiden med mye liv og røre. Mange i Vestby har hatt et spesielt forhold til Vestby Hagesenter.

Det har vært arbeidsplass for mange, og mange har selvsagt planter og trær som stammer i fra hagesenteret den dag i dag.
Det er derfor med vemod å se tilbake på en epoke som nå har gått over i historiebøkene.

I 2007 ga Tom seg med driften av hagesenteret. Han ble etter hvert alvorlig syk og døde i januar 2018. I dødsannonsen stod det: «Et strevsomt liv er ebbet ut, en flittig hånd dovnet. Din arbeidsdag har nå tatt slutt, ditt gode hjerte sovnet».

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.