ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Renseanlegget ble bygget i 1973 i Hauerveien like ved Emmerstad, og er allerede 45 år gammelt.

Behovet for en skikkelig utvidelse av kapasiteten er på høy tid, og en omfattende oppgradering av det tekniske utstyret likeså. Rørene har tæring på grunn av alder og må strømpes, som daglig leder Geir Simensen uttrykker det. For ikke å snakke om lukta. Hvis det er pent og tørt vær slik det er nå om dagen, med lite tilrennng, og litt vind, er det ekstra ille og ikke særlig behagelig for de nærmeste naboene. Vi har hatt møter med dem og har full forståelse for at de ikke er så fornøyde med situasjonen. -Det skulle bare mangle, sier daglig leder. -Vi kan ikke ha det slik i 2018. De første påleggene fra Fylkesmannen kom for flere år siden. Flere pålegg har det blitt etter hvert. Noen utsettelser har blitt godtatt, men nå begynner det virkelig å haste.

 

Jeg får en grundig og hyggelig omvisning av Geir Simensen denne første fredagen i juni med forklaringer om den renseprosessen som skal til for at alt som kommer ut av anlegget ikke lenger skal lukte, kvaliteten på det vannet som skal slippes ut i fjorden er god nok og den faste substansen som blir tilbake kan brukes til jordforbedring.

-Men, legger han til, noe lukt vil det alltid bli, men langt ifra slik vi har det i dag. Dette er ubehagelig for alle parter, ikke minst naboene,  og vi som jobber her.

 

Eddy Kobbel hadde akkurat kommet hjem fra båtferie da jeg snakket med ham på telefonen. Det var sikkert en god porsjon friskere luft på den turen, enn i nærheten av renseanlegget i dag.

-Jeg har sittet i styret for Søndre Follo Renseanlegg ganske lenge, forteller han, -og det er både frustrerende og leit for alle parter at det skal ta så lang tid å bli enige om en løsning.

 

Pål Engeseth har levert en protest på kommunestyrets vedtak om å velge nytt styre, og bestrider lovligheten i vedtaket. Etter hans oppfatning har kommunestyret gått ut over sitt mandat ved å velge styremedlemmer som fortsatt er aktive politikere.

I samtale med ordfører Tom Anders Ludvigsen sier han at de avgjørelsene som er tatt, nemlig å bygge et tredje basseng for å utvide kapasiteten, og å legge et tak over alle sammen for å redusere sjenerende lukt, går sin gang og vil bli utført så snart som mulig. Dette gjelder også oppgraderingen av det tekniske utstyret til renseanlegget. “Det vil heller ikke koste skjorta,”  som han sier, og vil dekke Ås, og Vestbys behov for mange år fremover. Ås eier 62 % av anlegget og Vestby 32 %.

 

Den som får lever, får se, sa min blinde nabo til hunden sin da han delte sin middag med den. Han hadde en førerhund som elsket lever. Den hadde sikkert heller ikke likt lukta fra renseanlegget slik forholdene er der i dag.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.