Fjordbåten – en trofast damper som knyttet Soon til hovedstaden i over 100 år.
I sommer og ett år fremover får vi se utstillingen om “pappabåtene” ved kystkultursenteret. Båtene var populære fra 1800-tallet og utover på 1900-tallet da mange familier bodde “på landet” om sommeren mens fedrene fortsatt var på arbeid i byen.
God stemning ombord! «Oscarsborg har ankommet Son med glade passasjerer.» Den gang var det stas å reise med dampbåten, og man pyntet seg for en tur til og fra hovedstaden. F.v. Hans Jørgen Sten, ukjent, Berit Lund og Elsa Gundersen.
Lokalrutebåtene fikk navnene “pappabåtene” da arbeidende fedre tok båtene fra byen etter endt arbeidstid eller ved arbeidsukens slutt. De ble et begrep rundt Oslofjorden, og ble særlig vanlig etter at dampmaskinen ble tatt i bruk på 1800-tallet.
I Oslo gikk mange av pappabåtene fra bryggene i Pipervika, utstikker 1 og 2 nærmest Akershus festning. Der ble det i 1925 reist et par små ekspedisjonsbygg for Framnesferjene, hus som på folkemunne fikk navnet «Pappabuene». Disse står fortsatt, og rundt dem ble Pappabuene sommerrestaurant etablert i 2010.
– Fjordbåtene var tradisjonsrike dampskip som fra midten av 1800-tallet og i rundt 100 år brakte varer og passasjerer til og fra hovedstaden. Det var fjordbåtene som ga liv til handelen i de små kystbyene og utviklet et lokalt næringsliv her i Son. Vi ønsker å sette lys på de fjordbåtene som betjente Son, og hvor lenge de holdt stand før nye båter overtok, og bil, buss og tog endret transporten mellom Son og hovedstaden, forteller Tommy Braaen i kystkultursenteret.
– Når det gjelder årets utstilling om de såkalte pappabåtene, var det vanlig, særlig i mellomkrigstiden, at de mer velhavende familier i Oslo, sendte mor og barn på ferie rundt Oslofjorden. I Son flyttet familier ut i skjulet for å tjene litt kontanter på å leie ut selve boligen til badegjestene, forteller Tove Lissner.
Son kystkultursenters mange aktiviteter
– Son kystkultursenter tilbyr aktiviteter for voksne som informasjon, foredrag, St-Hans feiring for familien, feiring av Olsok, brygge gudstjeneste, båtturer m.m. For barna arrangeres maling, støping, krabbefisking, krabbefiskekonkurranse, sjørøverdager, arkeolog for en dag m.m. Vi har husflidsmarkeder flere ganger i året! I kaféen serveres kaffe og ekte rømmevafler.