ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Det er sommerstemning hele året for Sommerbutikken i Vestby. Selv om det også finnes sparkstøttinger blant vareutvalget. Fra en sped start på Nesodden for noen tiår siden har familiebedriften blitt en solid aktør innen segmentet hus, hage, park og fritid. Og litt til.

Smilet sitter løst både hos Lars (t.v.) og Stein Bang-Ellingsen.

De første hestehovene smiler mot oss når vi tar av fra den gamle Mosseveien og inn på industrifeltet hvor Stormåsan 16 er målet til Påskemagasinet. Det er noen år siden det var tiurleik og molter på måsan, nå er det et yrende næringsliv hvor Sommerbutikken er en av aktørene. Vi er invitert til lunsj, og når vi snakker sommerstemning, snakker vi latter, glede humor og hygge. Slik blir det omsetning av.

Det er mor i huset, Tone Birgitte, som er lunsjansvarlig fredagen vi besøker firmaet Stein Bang-Ellingsen har brukt den siste fjerdedelen av sitt liv på å bygge opp.

–Etter 10 år i utenrikstjenesten og 30 år som forlegger av rapporter om papir- og celluloseindustri, gjorde omstendighetene det etter hvert nødvendig å finne et annet levebrød.

–Forlagsvirksomheten gjorde at vi kom tidlig inn i dataalderen og derfor hadde gode kunnskaper og forutsetninger for å etablere en nettbutikk. Vi startet først med ulike typer kart som eksempelvis sjøkart og veggkart. Det var påbegynnelsen av 2000-tallet. Etter hvert som papirkart ble erstattet med annen teknologi, utvidet vi varespekteret til mange spennende nisjeprodukter som vi importerte fra leverandører i Sverige og Finland. Og så har det bare ballet på seg, forteller Stein.

Når Tone Birgitte regjerer lunsjrommet vet alle at da blir det noen ekstra godsaker på bordet. Denne dagen er det en spennvidde fra napoleonskake, via nystekte rundstykker til sushi. Det er bare å forsyne seg.

Det er litt i tråd med vareutvalget til Sommerbutikken. For med 3500 ulike artikler å velge mellom kan du skaffe deg alt fra vann dunker eller egen ribbevegg på barnerommet, til kano, flytebrygge og kompostdunk. Og trenger du fjellpulk til påskeferien er det bare å ta et sveip innom nettsiden. Det er lett å bli imponert.

 

Fra v. Stein og Lars Bang-Ellefsen har fylt opp alle lagre før sommer-sesongen starter.

 

–Du får snakke med Lars, sier Stein. – Det er han som har overtatt nå. Han er blitt hovedeier og daglig leder. Jeg er bare i kulissene og bidrar der jeg er ønsket. Så smiler han lunt. Tukler litt med kaffetrakteren før han får hjelp til å finne "on" knappen, og innrømmer at han ikke helt har gitt seg. –Jeg har det innerste kontoret. Det med sofa. Nå får jeg snart gardiner også, sier han med en lett latter.

Vi har en snikende følelse av at han er ønsket ganske så ofte. Lars er en av seks barn i familien, de aller fleste har bidratt eller bidrar fortsatt i familiebedriften på ulike måter. Da det foret par uker siden plutselig sto 11 containere på plassen utenfor plasthallen de nylig har fått satt opp, måtte sønnen Gustav, som studerer økonomi i Bergen, kaste seg på flyet og skifte ut studiene med kjeledress og muskelbruk.

–Godt å ha noen i beredskap, humrer Stein og kikker på Lars. Pandemi og krig har ført til mangeutfordringer også for Sommerbutikken. Prisene på frakt har seksdoblet seg på kort tid, noe som selvsagt må gjenspeile seg på prisen for varene. Leveranser er utfordrende, det er store forsinkelser på en del varer, og en kontainer med rottingmøbler som ble bestilt i 2020 står fortsatt igjen i Vietnam.

–Ja, det har vært en del utfordringer. Da koronaepidemien slo tiltrodde vi i noen uker at nå ble det krise og virkelig tøft. Stemningen sto liksom ikke i taket. Men så forandret det seg. Folk måtte bruke tiden sin hjemme, og vi så at Sommerbutikken hadde en mengde varer som ble etterspurt. Produkter innenfor fritid, hus og hage har virkelig fått seg et oppsving, og vi har blitt en god leverandør til en rekke offentlige institusjoner som skoler og barnehager.

–Motgang ble snudd til medgang, og selv om det både ble leveranseproblemer og prisstigning har vi klart å komme oss gjennom de siste par årene på en god måte. Nå er krigen i Ukraina en ny stor utfordring. Vi handler både varer derfra, og våre web-designere befinner seg i tre av byene som nå er blitt angrepet. Det er bare å kryssefingrene.

–Mange av leverandørene våre er i Europa, men noe varer kommer også fra Østen. Salget foregår på nettet, og Google er vår bestevenn, forteller Lars. –Kona mi Anna er data utdannet, og svært dyktig på å gjøre oss synlige på nettet. Noe som er helt avgjørende for oss. Tidligere kostet det ikke all verden, men nå er Google blitt en skikkelig kommersiell annonseaktør, og vi har 70% av all markedsføring på den plattformen.

–Mange av kundene kommer hit og henter varene de har bestilt, men vi har også fire egne biler vi kjører ut varer med. Det betyr kjapp levering, færre skader og bedre service til kundene. Og selvsagt har vi samarbeid med ulike transportører. Noe av hemmeligheten vår er rask levering, og det klarer vi på en normal hverdag. I tillegg ser vi at det er viktig å kunne ha en god omstillingsevne. Det vi ikke kan levere på dagen skaffer vi. Når noe haster, og det gjør det ofte, skal vi kunne snu oss rundt fort. Det er Tone Birgitte som er ansvarlig for bilparken. Hun er streng og her skal alt være tipp topp shape.

–I dag er vi seks årsverk i bedriften, og kjenner du en ung, kvikk kar med gode arm-muskler og sertifikat kan det være han kan fåen hyggelig sommerjobb hos oss, legger Stein til.

Familien Berg-Ellingsen kommer fra Nesodden, hvor Stein og Tone Birgitte fortsatt bor. Det var også der bedriften startet. Første steg sørover fra Tangen var til Fagerstrand. Men så fikk Stein snusen i en næringstomt i Vestby, og slo til. Det har han ikke angret på.

–Vi ligger svært sentralt til, og i et miljø hvor det er mye næring. Nå har vi kontorer og lager under samme tak, i tillegg til en stor lagerhall og god plass til lagring utendørs. Tomta er på fem mål og per i dag stor nok, hevder Stein. –Burde ha vært litt større, kommer det fra Lars. Stein ser opp fra sushien og smiler. – Det holder.

Lars forteller at det var ulike årsaker til at nettopp han har valgt å gå i farens fotspor. –Det har både med utdannelse og veivalg å gjøre. Jeg startet som hjelpemann på bil da jeg var 12 år, og har alltid hatt lyst til å være en del av selskapet. Planen en gang var vel å bidra et par år, men så ble jeg værende. Det var og er kjempegøy, og det er mye inspirasjon å hente fra fattern. Han er både klok, har forretningssans, er språkmektig og en god læremester.

 

Hele staben samlet. Fra venstre: Eirik, Lars, Anna, Tone Birgitte, Stein og Ideal.

 

–Han har gitt meg stadig større ansvar og i dag går jeg smilende til jobb hver morgen, med både deler av familien og en god medarbeiderstab rundt meg. Yngstemann Gustav får en ny sjanse til å hjelpe oss i sommer, så får vi se om han duger, sier Lars og ler høyt. Hva med planer for framtiden? –Nå skal vi konsolidere oss, svarer Stein fort. Lars nikker og er enig. –Vi har vokst mye og fort de sisteårene. Snart er vi oppe i 50 millioner i omsetning, og det er vi veldig godt fornøyd med. Nå skal vi roe oss litt ned. Bli enda bedre på det vi mener vi allerede er ganskegode på, enda tydeligere på enkelte områder og følge godt med på vareutvalget med tanke på fremtidige behov hos kundene våre. –Verden endrer seg fort. Det har vi fått bevis på de siste årene, og vi må være våkne for forandringer. Det er spennende tider foran oss, og jeg tror vi kan konkludere med at vi er ganske så fornøyde med tingenes tilstand, sier Lars fornuftig.

Tone Birgitte serverer kaffe. Hun smiler bredt og humrer fornøyd. Sola smiler til Sommerbutikken. Snart skal hun bli bestemor igjen. Det blir mange krefter å høste av i årene som kommer, og hun har ingen planer om å gi seg. –Dette er livet vårt. Jeg storkoser meg. Ta det siste wienerbrødet da, sier hun.

Se hele utvalget på www.sommerbutikken.no

Åpningstider:
Mandag - Fredag: 08.30 - 16.00

Adresse:
Stormåsan 16, 1540 Vestby