ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Revyen “En sommerkveld ved fjorden” har i årevis vært et populært innslag i kulturlivet i Son. Kroa har vært åstedet, og lokale skuespillere har vært drivkraften. Nå omgjøres sommerscenen til leiligheter.

Helge Sveen har vært en av de mest sentrale skuespillerne de 10 årene sommerrevyen har gledet sitt publikum på terrassen på Kroa. Med havutsikt og kort vei til baren. Og med publikum fra hele Follo og deler av Østfold benket ned for å høre morsomme, musikalske, satiriske og lokale revyinnslag. Satt sammen av et knippe skuespillere som gjorde Son til et spennende mål for revyinteresserte.

Ny scene

– Men nå må vi finne oss en ny scene om vi skal sette opp nye sommerrevyer, forteller Helge Sveen.
Vi sitter i Gallerihagen midt i Son sentrum. I gjestehavna dupper båtene i flytebryggene og langs kaipromenaden rusler turister og fastboende på vei til mange av de hyggelige restaurantene i sjøkanten for å ta seg en matbit.

– Jeg tror jo så absolutt at vi har noe å tilføre Son om sommeren, og besøkstallene fra alle de revyene vi satt opp viser at det var stor interesse for revyene. Kroa var dessuten helt ideell for oss. Der kunne vi øve og der kunne vi ha våre rekvisitter. Sånn sett skal det bli vanskelig å finne noe som er like bra.

– I tillegg var det midt i sentrum og lett tilgjengelig for publikum. Å spille revyen på et serveringssted er en stor fordel. Da ligger det meste av logistikken på plass. Kjernen besto av lokale skuespillere, og så hentet vi inn en og annen gjest utenfra. Ofte fra skuespiller­miljøet i Fredrikstad. Og i flere år med Nissa Nyberget som regissør. Jo…. det var noen fine år, humrer Sveen tankefullt.

Tusenvis av forestillinger

Sveen startet sin karriere som skuespiller i Son teaterlag på slutten av 1980-tallet. Da flyttet han til Son, og etter noen famlende år i teaterlaget la han bredsida til og sto på scenen. Da han mistet jobben som bokbinder i Damm i 1991 tok han den helt ut og bestemte seg for å forsøke å leve av å være skuespiller.

– Det har vært spennende, inn­rømmer han. – Og så setter det jo kreativiteten i gang.
Barneteater-forestillingen “Ha det på badet” ble en suksess, og jeg har spilte flere tusen forestillinger rundt om i det ganske land.

– Det samme med fore­stillingen “Genseren til Johansen”. Her er det bare meg og en lydmann og det er meg som er Johansen. Fra en gammel, slitt genser med flere hull henter jeg fram sanger og historier fra disse hullene. Hundrevis av institusjoner har fått besøk og det er fortsatt liv i genseren, forteller han.

Startet stort

Sveen smiler bredt når han forteller om sine oppsetninger i Son i 2009. Da sammen med samboeren Hanne Dahle, som også er skuespiller og som for tiden reiser rundt i egen bil som mystisk spåkone.

– Vi rigget oss til i bakhagen til Thornegården med fore­stillingen Jeppe på bjerget. Det var ganske omfattende å sette det opp, men det stanset oss ikke fra å tenke enda større, og i 2011 dro vi i gang Son-spillet med Glenneparken som utgangspunkt.

– Det ble bygget en svær tribune på land og satt ned påler i sjøen. Det skulle være skikkelige saker og med et historisk, maritimt gløtt inn i fortiden. Det var et spennende prosjekt, men litt for stort for oss, det må jeg vel innrømme.

Mindre format igjen

– I 2012 sto fire stykker av oss igjen med en nedskalert tanke om å lage en sommerrevy. Hente litt stoff og inspirasjon fra blant annet Povel Pamel, samtidig som vi ønsket å skrive noen numre selv med lokal forankring. Det var starten på forestillingen “Sommernatt ved fjorden” som vi satt opp hver sommer helt til 2018.

– Da kom koronaen og en teaterarena som var i ferd med å bli nedbygd. Trist men sant, og noe jeg hører også publikum synes er leit. Men slik er det. Nå skal jeg være med på Kultur­døgnet med et improvisasjons­teater, som er et spennende prosjekt. Og så får jeg vel se å ta på meg genseren til Johansen etter hvert. Kanskje lage noen nye hull, og så ser jeg ikke bort fra at vi leter etter et nytt sted hvor vi kan spille Sommernatt ved fjorden.

– Vi er svært sugne på å komme i gang, og det er drivkraft god nok, forteller en leken og ungdommelig Helge Sveen.

mann smiler

Helge Sveen synes det er trist at Kroa forsvinner som kulutrarena

Ordfører Tom Anders Ludvigsen presiserer at det er kun i 2. etasje det skal bygges boliger når det gjelder Kroa i Son.

Ordfører Tom Anders Ludvigsen

– Men jeg ser jo utfordringen i å kombinere et svingende kultursted med revyer, musikk og et yrende restaurantliv med boliger, legger han raskt til.

– Når det sies er ikke Kroa i Son nøkkelen til et aktivt kulturliv i sentrum. Samtidig er stedet en institusjon i Son både hva gjelder kultur og mat, og jeg håper jo virkelig at noe av det videreføres inn i det nye konseptet, legger Ludvigsen kjapt til.

– Og så får vi se hva vi kan bidra med når det gjelder å finne ny arena for revyer og andre aktiviteter som vi ønsker skal være med på å gjøre Son til et levende og pulserende sted hele året.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.