ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
Vestby Elektro- Jan Henrik Palnes

 

Vestby Nytt møter Jan Henrik Palnes.

Med eget visningslokale på Vestby storsenter siden mars i år så har Vestby Elektro-service AS hatt god erfaring med sin tilstedeværelse i 2. etasje.

Det kommer stadig flere folk på besøk forteller Jan Henrik Palnes, som møter folk med sin kunnskap om smarte løsninger for deg og ditt hjem. Dette skal være et servicepunkt hvor du kan få råd og tips, du kan også bestille befaring, om så etter kl. 17.

Her kan du få pristilbud på stedet, fordi vi stort sett kjenner de fleste husene i Vestby.

 

Vestby Elektro-service ble etablert i 1961 og da bodde det ca. 4.500 innbyggere, nå bor det i overkant av 18.000 innbyggere. Da er det viktig med tilstedeværelse og gode møteplasser.

Møte med folk

Her kommer Palnes også i god kontakt med hyttefolket i kommunen som han kan vise hva som er nytt og gi dem nødvendig informasjon. Den helt store investeringsviljen pga koronaen har det ikke vært, men det viktigste er at de møter folk. Som han sier så gjør han jobben sin like godt i visningslokalet, som på hovedkontoret.

Jobber i nærmiljøet

Vestby Elektro-service AS er en del av Elfagkjeden som med sine 110 medlemsbedrifter over hele landet så er de en av Norges mest kjente elektrikerkjeder. Elektrikerne ønsker å finne de beste løsningene for kundene, og har stolthet i å opptre pålitelig og ryddig. Vi oppfordrer alle våre ansatte til å ta jobber i nærmiljøet. De har ansatte som bor i Sarpsborg, Fredrikstad og til Nordre Follo.

Installerte eget solcellepanel

I mars i år installerte de solcellepaneler i forhold til lokalene i Vestbyveien og oppnådde 55% lavere strømforbruk. Strømprisen har vært 20% lavere og nettleien var 58% lavere, dermed har de hatt en reduksjon på 61% i forhold til kostnadene i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Til tider har de vært mer eller mindre selvforsynte med kraft. Med 5 til 7 personer på jobben som bruker strøm til lys, kjøling og annet er dette en god investering. Installasjonen gjorde de veldig mye for å lære mest mulig om hvordan dette fungerer i praksis.

Hvordan fungerer solcellepanel i praksis?

En solcellemodul består av flere solceller som blir til det vi kaller for ett solcellepanel. En solcelle består av to tynne lag med silisium lagt mot hverandre. Rent praktisk er solcellepaneler best montert i øst/vest retning, da får du best produksjon gjennom dagen. På de beste dagene begynner produksjonen kl. 04. om morgenen. Så varer produksjonen så lenge det er lyst ute til kl. 22/23. Kunder som installerer solcellepanel vil i sommermånedene ha en overproduksjon i månedene april til september. Den strømmen kan leveres tilbake til netteier, men det er etter egen avtale. Det er i dag begrensninger på hvor mye en privatkunde kan levere. Dette kan vi hjelpe med ved en forespørsel.

Regnestykket

Det som koster penger nå er ikke strømmen. I dag koster strømmen ca. 4/5 øre pr kWh, mens nettleien koster kr. 48 øre pr. kWh. Med et solcellepanel anlegg på taket som kan med en produksjon på 10 til 12 kWp vil dette kunne levere +/- 8000 kWh på ett år. Dette vil du kunne reduserer strømforbruket med ca. 30-40% med ved et normalforbruk på ca. 25.000 kWh for en familie på fire.

Hva er et smarthus?

Det er egentlig en individuell tilpasning etter dine ønsker og behov. For å ta et eksempel: Når du legger deg om kvelden kan du ha en bryter som slår av alt lyset i huset og låser døra. Om morgenen er det bare å skru på igjen. Du får alt mellom himmel og jord når det gjelder løsninger. Har du et hus i fra 70-tallet så kan det lett oppgraderes til et smarthus.

Forskjellige smartløsninger

Det er mye som kommer i tiden fremover, det gjelder også smarte løsninger som belysning, dimmere og termostater. Nå kan du kjøpe dimmebryter og termostater, som erstatter gammelt materiell, med radioforbindelse som kan knyttes mot en app på telefonen din. Har du en termostat på badet ditt så kan denne nye nå knyttes til en app som igjen kan ha styring på temperaturen på badet. Da kan du ha nattsenking på temperaturen mellom 23. og 06. på badet. Det er også enklere løsninger for smart styring slik som bevegelsessensorer på vaskerom, entré, trapper etc. for å slå lys av og på. Ett annet eksempel for enkel styring og sikkerhet er kameraovervåkning på inngangsdøra di. Dette muliggjør å åpne og lukke døra fra hvor du enn er ved ett enkelt tastetrykk. Du ser hvem det er, og du velger selv om du vil slippe de inn. Kan være praktisk på mange måter.

Teknologi har endret seg mye de siste 5-6 årene. De enkle løsningene hvor du kan montere selv er ofte pluggbare enheter, men funksjonen for styring er der. Disse kan kjøpes over disk og det medfølger enkle bruksanvisninger. De mer kompliserte, mer avanserte løsningene trenger du elektriker til å installere. Dette er løsninger som blir en integrert del av installasjonen i huset og som kan gjøre huset ditt autonomt. «Åopen dåår» er faktisk en realitet. I dag kan man sitte på andre siden av kloden og styre hjemmet sitt.

Enkle, gode løsninger

Du kan ha utelys som slukkes kl. 23. og så har du bevegelsessensor som går på ellers. Noen vil ha lysstyring, andre vil ha varmestyring, og andre vil ha begge deler. Noen vil ha automatisk åpning av utgangsdøra, det kan også implementeres i app-en. Sånne enkle, funksjonelle ting kan gjøre dagen enklere forteller Palnes.

Batteribank

Batterier for bolig og til større anlegg er i dag veldig kostbart, men som alt annet som er nytt så forventer han, og håper, at pris på dette blir mer fornuftig etter hvert som produksjon og etterspørsel øker. Med ett batteri installert i huset, med størrelse på f.eks halvparten av dagsforbruket, så kan man lade ut på morgenen det man trenger, og lade opp igjen med ett solcelleanlegg på taket i løpet av dagen mens man er på jobb. Når du da kommer hjem, har du energi nok til det du trenger på kvelden. Er det behov for lading etter dette så vil batteriet kunne lades fra nettet da strømprisen er på sitt laveste. Denne vekselbruken av batteri/nettet kan i det lange løp bli svært besparende. Det er mye spennende teknologi som Palnes har mange tanker rundt.

Energipolitikk

Vi avslutter vårt hyggelige møte med en del energiøkonomiske tanker når det gjelder kraftpolitikk og hvordan det er håndtert i vårt nærområde. Når man tenker på at det er Hafslundnett, som er monopolist, som igjen er eid av Oslo kommune, så gir jo det noe til ettertanke i forhold til nettleien. Så kan man også spørre seg om hvor lurt det var å selge Vestby Energiverk til samme leverandør i sin tid?

Strømnettet

Er ikke dette strømnettet som overfører kraft lokalt allerede betalt for? Er ikke dette levert og montert av Vestby E-verk som i sin tid var finansiert av egne innbyggere og deres nettleie?

Selvsagt er det behov for vedlikehold, ettersyn og de nødvendige utskiftninger innimellom, men kan det rettferdiggjøre en kostnad som er så mye høyere enn kraftprisen? Utviklingen og bygging av infrastruktur for billig norsk vannkraft har vært en stor pådriver for tidlig velstand og industri i landet vårt. Og disse investeringene har vel betalt seg allerede? Vi vet jo at ved nye anlegg, utvidelser, så betaler man for deler av installasjonen, resten dekkes av netteier, men det er vel investering til inntekts ervervelse?

Utjevene nettleien?

Nå ser man heldigvis på nye måter å utjevne nettleie på slik at vi som forbrukere skal få sikrere strømforsyning med lavere priser og lik pris for alle i Norge. Dette arbeidet vil bli interessant å følge videre når olje og energidepartementet kommer med sin anbefaling. Det er litt å sette seg inn i å lese, men om man er interessert i strømregninga så anbefaler Palnes å følge med fremover.

– Det gjelder å planlegge langt frem i tid påpeker fagmannen gjentatte ganger i intervjuet, og det kan han absolutt ha rett i.

Vi har fokus på «Fornybar energi»

Vi presenterer:

Kom innom Vestby Storsenter for en smartprat – Du finner oss i 2 etg.