Mange barn og unge er spente om dagen. Ingrid skal begynne i 1. klasse på Vestby skole, og Sander og Henrik skal begynne på Vestby videregående. Skolesjefen ønsker også nye lærere og rektorer velkommen.
Snart skolestart på Vestby barneskole for Ingrid.
Ingrid Lier (snart 6) sitter og leker med plastikkmaten i lekekjøkkenhjørnet da vi treffer henne på skolefritidsordningen (SFO) på Vestby skole. SFO har åpent 2 uker før skolestart og flere som skal begynne i 1. klasse får anledning til å bli kjent med lokalene og andre elever før det virkelig braker løs. Mamma Janet Alupu Lier forteller at Ingrid har vært på besøksdag før sommerferien og nå SFO og har fått en smakebit av skolen. På besøksdagen var barna med den nye gruppen sin og tegnet en sol og skrev ordet. Moren er nok foreløpig Christine Berge mer spent enn den fremtidige førsteklassingen som ser ut til å ta livet med knusende ro og helst bare vil leke.
Vet du hva du skal gjøre på skolen?
–Leke med vennene mine? Spør Ingrid. Flere fra barnehagen til Ingrid skal også begynne på Vestby skole. Og storebror Karl Philip går allerede på skolen og skal begynne i 3. klasse. Mor forteller hun har pratet med Ingrid om skolen, og at Ingrid har vært litt bekymret for leksene, fordi hun ikke kan lese og skrive ennå. Heldigvis skal hun få lære dette smiler mor. På spørsmålet om Ingrid gleder seg til å begynne på skolen svarer hun lurt ja.
Før den store dagen skal Ingrid få ny skolesekk og et penal. Mor forteller at Ingrid elsker enhjørninger, så det blir nok en sekk med enhjørning-motiv til skolestarten. Janet tror det skal gå bra å begynne på skolen for yngstejenta. Familien har vært igjennom skolestart på Vestby skole med storebror og er fornøyd med skolen. – Barna blir godt tatt imot, vi har vært igjennom det før med samme skole og samme system. Ekstra fint er det også at storebror allerede går på skolen, det synes både mor og datter. Å ha Karl Philip i nærheten gjør Ingrid tryggere. Så skal vi ta noen bilder, og Ingrid viser stolt frem at hun har mistet sin første tann.
SKOLE | Elever i 1. klasse | Klasser |
---|---|---|
Bjørlien | 60 | 3 |
Brevik | 37 | 2 |
Hølen | 19 | 1 |
Son | 44 | 2 |
Vestby | 71 | 3 |
Sum | 231 | 11 |
Antall elever og antall klasser i 1. klasse ved skolestart 2019
Vestby kommune satser på skolene
I første klasse på Vestby skole begynner det i alt 71 elever fordelt på 3 klasser dette skoleåret kan skolesjefen Cathrine Skjeltorp som er den administrative lederen for barne-og ungdomsskolene i kommune fortelle oss. Tilsammen skal 231 elever begynne på 1. trinn fordelt på barneskolene Vestby, Bjørlien, Hølen, Brevik og Son. Dette er et gjennomsnitts tall, men antallet elever øker jevnt og trutt. 250 elever skal begynne på de to ungdomsskolene Vestby og Grevlingen i 8. trinn i år. Til sammen er det 2407 elever som går på barne- og ungdomsskolen i kommunen.
Skjeltorp som selv er vokst opp og bor ved Hølen, minnes sin egen første skoledag i 1. klasse på Hølen skole i slutten av 70-tallet. –Jeg hadde på meg hvit kjole med blå og røde striper og hadde fått ny sekk. Sekken var knallgul og kjempestor. Jeg var ganske lita, sekken skulle man jo vokse med, så den rakk meg fra knærne til over hodet! De var 25 elever i klassen i Hølen, og etter barneskolen begynte hun på tidligere Såner ungdomsskole som lå ved Såner kirke. I dag ligger ungdomsskolen ved Grevlingen og den andre i kommunen er Vestby ungdomsskole i Vestby nord.
Cathrine Skjeltorp trives i skolesystemet og har vært rektor både ved Brevik skole og tidligere Risil ungdomsskole før hun ble skolesjef i kommunen. Vestby kommune satser mye på skolene. -Vi er heldige med så mange flotte nye skolebygg i kommunen. Nå er Grevlingen den eldste av grunnskolene, med sine 13 år. Bortsett fra Garder der det per dags dato ikke er noen elever igjen.
Med økende innbyggertall og sentrumsutvikling begynner blant annet Vestby og Grevlingen skole å få kapasitetsproblemer. Nye løsninger må til for å få plass til alle de fremtidige elvene. Skole, oppvekst og kulturutvalget (SOK) i kommunen utreder fortiden skolebehov og skolegrenser og ser på ulike alternativer. Løsninger kan feks være å utvide Vestby skole eller å bygge en helt ny skole nedenfor Randem. Hvordan dette skal løses er ikke avgjort enda, forteller Skjeltorp.
Det er ikke bare elevene som er spente før et nytt skoleår. –Vi har nye rektorer ved Grevlingen og Brevik skole og mange nye lærere dette skoleåret også, som Skjeltorp ønsker velkommen. Ny rektor ved Grevlingen er Lise Merete Austvik fra Ski og ved Brevik Line Lofstad Andersen fra Moss.
Sander og Henrik gleder seg til å begynne på videregående
På Vestby videregående skole er det i realiteten fulle klasse på alle tilbud ved gjennomgang av årets inntakstall til vg1. Assisterende rektor Ole Petter Almås forteller oss at dette betyr at cirka 300 elever begynner på første året fordelt på Restaurant og matfag, Service og samferdsel, Bygg og anleggsteknikk og Studiespesialiserende. Rektor de siste 12 årene Per Hedum har gått av med pensjon, og ny rektor denne høsten er Brit Marie Helle fra Drøbak.
-Vi er spente og gleder oss! Vi møter to av de nye elevene Sander Porsholt og Henrik Høymer utenfor skolen der de snart skal starte på et nytt kapittel i skolegangen. Guttene som begge er 16 år er gode venner har gått på Vestby ungdomsskole. Nå skal de begynne på samme linje på videregående. Linja kalles Bygg og anleggsteknikk med yrkes-og studiekompetanse. Guttene forklarer at de på denne studieretningen får både svennebrev og studiekompetanse. Samtidig som de etter endt utdannelse blir håndverkere, vil de også være kvalifiserte til studier som krever realfag.
Hva er grunnen til at dere valgte bygg og anleggs teknikk med studiekompetanse (YSK)?
– Jeg er glad i å bruke hendene. Men vet samtidig ikke helt sikkert om jeg vil jobbe med bygging, forteller Sander. Å bli bygginginør står likevel høyt på lista. -Når jeg går denne linja har jeg fortsatt mulighet til å velge andre studier etterpå, for eksempel politi fordi jeg får studiekompetanse. Så det blir en forsikring, hvis jeg ombestemmer meg. -Denne studieretningen gir et godt grunnlag. Jeg er ikke helt sikker på hva jeg vil bli, men blir noe innenfor bygg. Jeg liker å være kreativ og har lyst på en utfordring, forteller Henrik.
Sander legger til at han begynner å kjenne på det at han har sittet 10 år på skolebenken. – Det blir gøy å komme ut i læra og gjøre noe annet. -I tillegg blir det fint å komme i en klasse med folk som har de samme interessene som en selv, sier Henrik.
Henrik har flere tanker rundt skolegang og linja de har valgt. Det er et privilegium å få være på skolen, det er det faktisk. Og jeg synes det er gøy å lære nye ting. På ungdomsskolen har jeg ikke fått utfordret meg selv nok. Derfor er jeg er spent på å kunne bruke matten mer praktisk og lære fysikk.
Guttene er ikke bare spente på selve studieretningen. Det blir gøy å møte nye folk fra helt andre steder, for eksempel fra Son og Ski, og folk du aldri har sett før. De kjenner ikke så mange andre som skal begynne på den samme linja, og de vil bli kun 15 elever. –Det er nesten som å begynne på barneskolen igjen, forteller Henrik. 1. skoledag tenkte jeg at gutten jeg holdt i hånda, han skulle bli min nye bestevenn. Litt samme følelsen har jeg nå, du må bli kjent med de andre. Men det er ikke like skummelt som da.
Hva gleder dere dere mest til?
Sander gleder seg til å utvide vennekretsen. –Jeg har mange venner, men det er spennende å bli kjent med nye. Henrik: -Jeg gleder meg faktisk til å lære nye ting. Trodde ikke jeg kom til å si dette. Men når vi slutter på ungdomsskolen nå, så merker jeg at det vi lærer på skolen, det har vi faktisk bruk for. Begge guttene ser frem til å lære mer matte og kunne bruke det de lærer i praksis.
Hva gruer dere dere til?
Det er en tøff linje vi skal gå på, mindre ferie, og skole til 15.30 hver dag. Vi får også spesiell studiekompetanse, som er den vanskeligste fysikken og matten. Det gjelder å ligge frempå, svarer Sander. Man må ha bestemt seg når man begynner på en slik linje. Du går ikke inn der halvmotivert, sier Henrik. Begge guttene er enige at man må være motivert og jobbe fra dag en.
Men nå er de først og fremst spente og gleder seg til første skoledag den 20. august.