Reiner Hersleth er både stolt og glad for å kunne levere ny brannstasjon til Såner
Omtrent samtidig som når Vestby Nytt ligger i postkassa til Vestbys innbyggere åpner den nye brannstasjonen til Movar i Såner. Nok et prestisjebygg fra entreprenør Hersleth er levert på hjemmebane. Ikke rart både brannmester og entreprenør er stolte
Brannmester Rune Larsen er klar for å motta to utrykningsbiler i den nye brannstasjonen i Såner
Og nærmest vegg i vegg med entreprenørfirmas hovedkontor er brannstasjonen plassert. Gamle, slitne og kalde lokaler er byttet ut med nye, lekre og moderne omgivelser.
– Dette blir nesten som å komme til himmelen, sier brannsjef Rune Larsen fornøyd.
Bedre arbeidsdag
Det lukter en blanding av asfalt og kumøkk når vi svinger av fra den gamle Mosseveien. Etter en liten flau omkjøring via Hølenveien 10 i Tomter. Det skal sies at vi ikke som de første. Asfalt fra maskinene som legger siste hånd på verket ved den flotte brannstasjonen ligger rykende oljeblank og fersk, mens kumøkk fra jordene rundt minner oss om at det er full vår. En vipe strekker hals og legger ut på sikk-sakk-flukt over nypløyd mark.
Ferdiggresset legges i metervise lange lengder mellom bygget og parkeringsplassen, og det er en hektisk aktivitet noen dager for ordfører og alle involverte møtes til slangeklipping, kaffe og wienerbrød.
5. mai åpnet stasjonen offisielt, og Vestby Nytt fikk være med brannsjef Larsen på liten tyvtitt før åpning. At det blir en flott arbeidsplass for de fire vaktlagene som skal fylle bygget, er hevet over enhver tvil.
– Klart et slikt bygg som dette vil gjøre noe med arbeidsmiljøet, trivselen og gleden ved å være på jobb, understreker Larsen.
– Forhold som igjen vil komme lokalbefolkningen til gode. Det er jeg ikke i tvil om. Nå gleder alle seg til åpning. Vi har tross alt ventet på dette helt fra 2016, da planleggingen begynte, legger han til med et lurt smil.
Oppholdsrommet manglet bare tv og sofagruppe
Prestisje for oss
– For oss er dette nok en prestisje bygg, og vi er svært godt fornøyde med å ha en brannstasjon som nærmeste nabo, forteller Reinert Hersleth stolt. – Jeg tror jeg kan føye til at vi etter hvert et blitt ganske gode på å skreddersy næringsbygg og monumentale bygg slik at de får en god og optimal funksjon i forhold til de kravene som settes, legger han til.
– Vi kan vise til bygg som Frogn kirke, Son kulturkirke, Smia flerbrukshus i Frogn, museet og hotell på Ramme gård, i tillegg til politistasjoner, tinghus, skoler og tilrettelagte omsorgsboliger. Bygg med særskilte og ofte lovpålagte krav til funksjon, gjerne med spesielle og varierte tekniske løsninger og som det er viktig å kunne sy sammen på en god måte.
– Det er ikke til å underslå at det har vært mange utfordringer i forhold til et verdensbilde som har vært ganske krevende de siste par årene, og som vi ikke er herre over, legger Hersleth til.
– Det gjelder både voldsomme prisøkninger på enkelte varer, økte transportkostnader og begrenset tilgang på enkelte produkter.
– Når vi i dag likevel kan registrere at både eier og de ansatte, som skal ha sitt daglige virke på brannstasjonen, er fornøyde, og at de gleder seg til å begynne å jobbe der, ja da er det ekstra gøy for oss, uttaler Reinert Hersleth.
Et rom med folkehelse
Badstu og velvære for mannskapene
En ny hverdag
– For oss blir det en ny hverdag, innrømmer brannsjef Larsen. – Tjenesten vår blir mer og mer profesjonalisert, og da er det viktig å følge opp med nødvendig infrastruktur slik at vi får utført den tjenesten det forventes av oss.
Han forteller at plasseringen av den nye stasjonen er blitt nøye vurdert gjennom en rekke risiko og sårbarhetsanalyser, basert på fremtidig folketall og utrykningstid. Behov og ønsker hos alle involverte parter er hensyntatt, i tillegg til stor medvirkning fra ansatte. Dette har gjort at mange har fått et positivt eierforhold til prosjektet.
– Som en følge av dårlig vanntilførsel i området har vi fått en ekstern beredskapstank på 75.000 liter brannslokkevann tilgjengelig. Brann utgjør imidlertid bare en tredjedel av jobben vår. Vi rykker også ut når det er en trafikkulykke eller det er noen som har fått hjertestans. Da kreves det mer av oss enn å holde i et spylerør eller bare å vite hvordan vannet slås på.
– Vi er redningsmenn innenfor en rekke sektorer, og arbeidsstokken vår er full av variert kunnskap og erfaring. Det er ikke slik som før da brann-mannen helst skulle vært stor og kraftig, litt shabby og klar for utrykning hjemme på sofaen.
– Nå er det et vaktlag på tre innsatsmannskaper ved stasjonen 24 timer i døgnet, i samarbeid med hovedstasjon i Moss og den nye bistasjonen i Rygge. Det er en svært kompetent og nøye sammensatt gruppe. Vi har strenge bestemmelser for renhold og vedlikehold av utstyr, og på stasjonen i Såner vil det til enhver tid være to utrykningsbiler. Trenger vi ekstramannskaper eller spesialutstyr rekvireres dette fra Moss eller andre stasjoner. Vi har et nært samarbeid med de andre stasjoner i regionen dersom det trengs ekstra hjelp ved ulykker eller branner.
– Kom skal jeg vise deg rundt på stasjonen!
Den legendariske stanga er klar til bruk