Vi fikk oss en nydelig, liten opplevelse en av disse skikkelig kalde dagene i januar. Vi dristet oss ut på tur, og det var fint å gå så lenge vi var i sola. Litt nord for Ramme Gaard fløy plutselig en skygge forbi rett foran ansiktene våre, og da vi kikket etter den, var det en liten fjærete ball av en fugl som hadde slått seg ned i en busk med noen få, rød-orange bær i.
Der ble den sittende å sole seg, og plutselig flakset den opp og fanget et bær med det lille nebbet før den satte seg igjen og begynte å dyppe nebbet i litt snø og deretter “kvesse” nebbet på greina.
Vi gikk så nære vi turte og både filmet og fotograferte det lille sjarmtrollet. Ingen av oss hadde sett denne type fugl før, men etter fargen på brystet å dømme, gjettet vi på at det var en rødstrupe.
Det viste seg å være riktig, og disse fuglene kan bli rimelig tamme, fant vi å lese hos “Moseplassen.no”. Forfatteren Anne Holter-Hovind skriver der at dette er en av de mer tillitsfulle småfuglene, antagelig på grunn av tilvenning gjennom generasjoner.
Rødstrupa er en av de mindre småfuglene – den er 13 cm lang – og kan bli så tam at den følger trofast etter hageeiere, og den kan kaste seg over mark og kryp som spas opp.
En liten, hyggelig glede som satt oss i godt humør.
Hege og Ronny
Rødstrupa har grå rygg og rød mage, og hunner og hanner er like. Barna ser helt annerledes ut med en spettete drakt. Foto: Pixabay.