ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

Et kvarters kjøring fra Vestby finner vi rideskolen Gyldermyra, riktignok i Våler. Dessuten ligger Stall Svartedal i Erikstadbygda som blant mye annet tar imot elever fra allidretten i Vestby.

Rene dyrehagen

hestEtter nedleggelsen av det populære og veldrevne Son Miljøhestesenter, har man fortsatt muligheter til å bli god på hesteryggen. Vi besøker ridesenteret Gyldermyra på ettermiddagen midt i deres knøttekurs. Rideskolesjef Line Hennum tar oss blidt imot, og kollega Sindre Ratvik koker kaffe og setter frem en to-liter melk. Journalisten medbrakt en hesteinteressert venninne tar plass ved bordet med utsikt ned til knøttene (opp til 6 år) på hesterygger i mange størrelser og høyder. Før vi tar de ridende smårollingene skikkelig i øyesyn, har vi imidlertid mer enn nok med å beundre en svært oppmerksomhetssyk, dobbel gulhodet amazon papegøye med navnet Daisy. De mange, glade hundene av rasen Jack Russel terrier som tumler rundt, og en kosete Doberman pinscher, kommer helt i bakgrunnen. -Hallo, hallo, hallo, skriker Daisy, mens hun lander på journalist-venninnens arm og som hun nekter å forlate igjen. -Hun foretrekker brunetter, ler Line og oversetter den skjærende sangen som kommer ut av Daisys nebb. Hun synger “Under den hvite bro”.  -Hallo, hallo!!! Under den hvite bro!

Kaffe og vafler

Vi forsøker lattermilde å forme et par spørsmål om rideskolen og ikke om omplasserings-papegøyen,  som stortrives i miljøet med unge, veldig unge og voksne mennesker.

-Hun har blitt veldig god til å fly her inne, forteller Line, der vi sitter i kafédelen av rideskolen. -Her lages det kaffe og vafler, og det er spesielt voksengruppa som er veldig sosial, som ordner med det, sier hun fornøyd. (Der må Daisy gå i buret under høylydte protester. “Hallo!”)

Hele rideskolen virker å være svært så sosial. Rideskolesjefen på 23 år, opprinnelig fra Kolbotn, forteller levende om rideleire med disco og mye liv, og at det er et svært godt miljø blant de unge også.

-Vi synes det er fint om de unge tilbringer tid her både før og etter rideundervisningen. Vi ønsker å ha et godt ridesenter med gode skolehester og et godt miljø, og vi synes vi har fått det til. Da vi startet opp skolen i 2012, begynte vi helt på null, etter å ha ryddet og satt i stand stedet et års tid. Her hadde stått tomt lenge.

-Fra vi startet til nå, er vi oppe i ca. 260 elever ved skolen. Vi har elever fra Moss, Vestby, Son, Våler, Ås og Oslo, ja, folk kommer fra både land og strand, smiler Line.

Koster penger

Det er ingen tvil om at det koster både penger og stor innsats å drive et hestesenter. Her er de imidlertid flere som drar lasset.

-Vi er som en familie, en fin gjeng som jobber sammen. Nå er det Sindre, den erfarne og populære instruktøren Vårin og jeg som driver. Sindre hadde tidligere et hestesenter på Siggerud hvor Vårin og jeg trente før vi havnet her ute. – Alle tre rir aktivt, og det er sprang som gjelder. -Selv om vi konkurrerer i sprang, har vi et gryende dressurmiljø. Vi vil ikke være bare “sprang-infisert”, ler Line, som selv har ridd siden hun var 4. -Ingen er for unge til å ri, nesten, sier hun, mens vi etterhvert beundrer knøttene som virkelig er “knøtt” der nede på banen under ivrig og kyndig veiledning av Vårin Gulbrandsen.

-Selve kjernegruppen er hestepasserne som primært er unge jenter som får gratis opplæring og ridetimer mot å passe hester. Dessuten har vi fôrryttere som tar vare på sine faste hester. Totalt har vi 40-50 hester på stallen, og flere er oppstallede privathester. Her er også en gutt representert. I den forbindelse nevner Line at de ønsker å få til en egen guttegruppe ved skolen.

Stall Svartedal

Stallen ligger idyllisk til midt inni skogen, har rideavstand til sjøen og er kjent for sitt gode og allsidige miljø.

Anita Aam startet Stall Svartedal i 1998 og har utviklet den til det den er idag, et hestesenter med en liten, men populær rideskole. Den er godt besøkt av barn, unge og voksne ryttere. Ikke minst har de tatt imot elever via Allidretten i Vestby de siste to årene og nå også fra Allidretten i Son.

Alle fasiliteter

Stall Svartedal tilbyr ridekurs på alle nivåer, egne voksenkurs og rene dressur- og sprangtimer. I tillegg til rideskolen har Svartedal privat oppstalling på boks eller utegang. Både ridehuset, boksene, round pen og den flombelyste utebanen har gummiunderlag. Stallen har en egen vaskeboks med varmt og kaldt vann. Det er nok ikke bare menneskene som stortrives på denne gården.

Ikke minst kan hestene og rytterne ved stallen glede seg over det flotte turterrenget i området. De har lett tilgang til ridestien som går gjennom hele kommunen på vestsiden av motorveien.

Rideleirer

Leirene som arrangeres om sommeren og i helger er svært populære for deltakerne som bor på gården over flere døgn og har mange forskjellig aktiviteter med hest på banen og i skogen.

Til jul arrangeres juleshow og stevner.

Hestene

Både Welsh ponnier, sportsponnier og varmblods ridehester står på stallen. Hestene hos Aam er godt skolerte og instruktørene engasjerte. En av stolthetene til stallen er avl av sportsponni. De har egen, kåret hingst som konkurrerer på internasjonalt nivå i dressur. Anita Aams døtre er forresten aktive ryttere. Se tidligere reportasje om den ene som hevder seg godt i konkurranser i Vestby Nytts november-utgave i 2016 https://issuu.com/mediasenteret/docs/vn1116/50.

Anita Aam har tidligere praktisert som homeopat ved gården både for dyr og mennesker. Det er en annen historie, men sier litt om den genuine interessen Aam har for hestene.