Resultatet fra kommunevalget 2023

FROGN

Sigbjørn Odden (H)

Høyres Sigbjørn Odden (58) blir etter alle solemerker ordfører i Frogn, etter Hans Kristian Raanaas (Sp).

Høyre, FrP og PP fikk alene til sammen 54,1 % av stemmene, etter at stor fremgang for alle partiene. Når forhandles det om posisjoner, og første utfordring for det nye flertallet blir å få ned gjelden som tynger kommunen. Eiendomsskatten, som alle de tre partiene lovte ikke å innføre, vil bli videreført som følge av kommunenes elendige økonomi, etter at de tapte Bølgen-rettsaken.

- Det Frogn trenger nå er stø kurs for å håndtere de tøffe utfordringene kommunen står overfor. Nå arbeider vi med å finne en god plattform vi tre partiene som har fått et tydelig mandat av velgerne i Frogn kan enes om. Og går alt etter planen ser jeg fram til å møte innbyggerne på en litt annen måte enn tidligere. Jeg er godt motivert for ordføreroppgaven, forteller Odden.

- Vi må tiltrekke oss flere barnefamilier slik at vi kan få fylle opp skolene igjen, sikre en god aldersbalanse i befolkningen og styrke lokalsamfunnet. Vi må utnytte mulighetene i digitalisering og det grønne skiftet for å skape gode tjenester og løsninger som gjør at Frogn fortsetter å være en attraktiv kommune i dag og for kommende generasjoner.

Odden, som til daglig arbeider som produktområde leder i Statens pensjonskasse, og har ledet byutvalg i Oslo med flere innbyggere enn det bor i Frogn, mener Høyre har de beste løsningene for å møte samfunnsutfordringene, sikre demokratiet og bygge fremtidens Norge. Høyre er et helhetlig og ansvarlig parti som tar utgangspunkt i det enkelte mennesket. Vi er opptatt av å bygge et samfunn der det er plass til alle og hvor den enkelte har frihet til å gjøre sine valg.

- Og mitt viktigste mål med politikken i Frogn er å bidra til et vitalt og fungerende lokalsamfunn. Jeg har stor tro på digitalisering og det grønne skiftet både lokalt og nasjonalt. Det er ingen hemmelighet at familien Odden er en fargerik og barnerik familie, og da blir det ofte taco med barna som vinner valget når middag skal velges. Og skal han slappe av etter en god middag eller en lang arbeidsdag, er det i en godstol på egen brygge med god utsikt utover fjorden og til Oscarsborg festning i nord.

Ås

Bengt Nøst-Klemmetsen (H)

Da Høstmagasinet gikk i trykket pekte alt på at høyres Bengt NøstKlemmetsen (52) blir ny ordfører i Ås på bekostning av nåværende ordfører Ola Nordal (Ap). Nøst-Klemmetsen mener 32 år uten å ha Høyre i ordførerstolen er nok. Det ble ingen soleklar valgvinner i Ås kommune denne gangen, men tallene tyder på at Høyres Bengt NøstKlemmetsen inntar ordførerstolen.

Høyre har fått ti mandater ved årets valg, og er med det det største parti i kommunen. Sammen med Frp har de 14 av de 17 plassene som trengs for flertall i kommunestyret, og det forventes at etter å ha forhandlet med Venstre og Industri- og Næringspartiet (INP) er nødvendig flertall sikret for at Nøst-Klemmetsen kan ikle seg ordførerkjedet.

Det betyr ganske så sikkert at Nøst-Klemmetsen, som startet sin politiske karriere så sent som i 2015, må skifte ut jobben med datakommunikasjon og sikkerhet til å bli den politiske lederen i Ås kommune. Fra å være listefyll i 2015 er det med ganske så lange skritt han har tatt steg inn i lokalpolitikken i Ås. Men allerede i 2015 var han en populær fyr og fikk så mange ekstrastemmer at han suste rett inn i kommunestyret. Han forteller at det ga mersmak å være med i politikken, og tok derfor gjenvalg i 2019. Nå er han altså ordfører.

Det er en sporty ordfører Ås får i Nøst-Klemmetsen. Han har tidligere drevet med boksing og amerikansk fotball, nå er det sykling, jakt, litt fiske og båtliv, enten det er motorbåt eller kajakk, som han har brukt fritiden til. Og litt skigåing om vinteren. Som politiker er han opptatt av å jobbe i team, oppnå endring og forbedring.

- Jeg håper å kunne møte velgere som forteller at de har fått en bedre hverdag som følge av vår politikk. Jeg misliker maktmisbruk og arroganse, og når det settes søkelys på prinsipper som er til hinder for gode løsninger. Og urettferdighet.

Nøst-Klemmetsen hevder alltid å ha hatt et brennende engasjement for barn og unges oppvekstsvilkår, og innrømmer at følelsen når han får når politiske debatter, lange møter og lesing av saksdokumenter ender opp vedtak som settes ut i praksis, er fantastiske.

Vestby

Tom Anders Ludvigsen (AP)

Det blir fire nye år med Ap’s Tom Anders Ludvigsen (68) som ordfører i Vestby. Mens Høyre og FrP fikk 37,4% av stemmene, fikk de fire samarbeidspartiene som har regjerte kommunen de siste fire årene 39.5%.
Tar vi med MDG, som nå er et av partiene Ludvigsen må samarbeid med, utgjør disse 47%. Når SV og Rødt melder seg på til tjeneste for Ludvigsen blir de et flertall på 62.5%. Ifølge Ludvigsen.

- Dette er solide tall, og jeg er sikker på at vi skal skape et godt samarbeidsklima, forteller Ludvigsen. - I de 16 årene jeg har vært ordfører har jeg rukket å samarbeid med alle partiene, så dette er ingen ny situasjon for meg.

- Jeg gleder meg til kloke og saklige forhandlinger med dyktige politikere, til å jobbe videre med sentrumsplanen, og til å se at alle prosjekter vi har i lufta i kommunen for, tiden blir realisert, legger han til.

- Det skjer masse spennende ting i Vestby. Det bygges leiligheter for alle typer mennesker, fra de eldste til unge barnefamilier. Vi har god kontroll på den demografiske utviklingen i kommunen og har samtidig et svært godt velfungerende næringsliv som gir oss en høy egendekning når det gjelder egne arbeidsplasser. Noe som er et av de viktigste grunnlagene for å lage gode lokalsamfunn. Og som er en av mine absolutte hjertesaker.

- Klarer vi å beholde innbyggerne våre innenfor kommunegrensene har de bedre tid til å delta i alle typer frivillig arbeid. De kan kjøre ungene til ulike aktiviteter, og selv bidra enten det er som speiderleder elle som trener i et av idrettslagene våre, som vi har mange av. - Vi har bygd ut god infrastruktur for aktivitet for barn og unge, og det nye Kulturkvartalet gir oss enda flere muligheter.

Vestby er i ferd med å bli en kommune det virkelig er godt å bo, enten du er ung eller gammel, og jeg ønsker veldig å være med på denne reisen fire år til, forteller Ludvigsen. - Og så har jeg akkurat bygd meg hytte i Valdres, så her skal jeg hente masse inspirasjon, forteller han.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.