Stig Eyde kikker ut over vedhaugene sine på gården i Vestby. De ligger spredt utover i titallsvis og venter på å bli kjørt ut til kunder. I år har det vært større etterspørsel enn noen gang.
Mannen med mange jern i ilden nærmest gløder av entusiasme når vi snakker med ham. Latteren sitter løst, det samme gjør historiene fra et langt og innholdsrikt liv. Etter noen runder med opplevelser rundt om i verden havner vi tilbake til vedhaugene på gården, og til Alexander Bondarenko som er ansatt på gården for å ta seg av utkjøring og kundeservice.
Eyde innrømmer at han aldri tidligere har hatt omfattende vedsalg i juli.
I tre år
I tre år har Alexander, som kommer fra Ukraina, jobbet på gården. Her får han norske betingelser, egen leilighet, ryddige forhold og ikke minst en trygg hverdag. Han har nylig vært i Polen og besøkt deler av familien som har rømt fra et krigsherjet land. Så forteller han om moren sin, som er sykepleier, og som har reist tilbake til Kiev for å hjelpe til på et sykehus. I alt fra trygge omgivelser.
– Jeg har kone og to barn, forteller Alexander, som ved å kunne jobbe i Norge klarer å tjene penger slik at familien har det greiest i Polen.
Jobben fikk han gjennom et rekrutteringsbyrå i Ukraina.
– Jeg er svært takknemlig for å være her, og for å kunne ha det så bra som jeg har det i Norge. Det betyr mye for meg og det betyr mye for familien. Mange av mine venner har blitt drept i krigen, og mange er ute og kjemper. Min kamp er her slik at familien min kan ha økonomi til å leve et verdig liv mens krigen raser, forteller Alexander.
Stor etterspørsel
Stig Eyde forteller at det er stor etterspørsel etter ved. Så stor at han tror det kan bli en knapphet etter hvert.
– Jeg henter min ved fra egen skog på 500 mål, men 50% av all ved som omsettes i Norge er importert. Det er på mange måter en risikosport siden flere og flere land kniper igjen på sin energieksport, og ved er så absolutt en energikilde.
– Mye av veden kommer fra Latvia og Estland. Når det gjelder Estland består landet av store myrområder, og de henter mye av sin ved fra Russland. Denne veden blir stadig vanskeligere å få tak, noe som igjen vil ramme Norge.
– For Latvias del er de store skogene statseide, og produsentene tar ut virke etter et kvotesystem. Når kvoten et fylt opp, henter også de ved fra Russland. Og med dagens situasjon hvor heller ikke Latvia er på godfot med Putin, regner jeg med at importen fra Estland og Latvia vil bli utfordrende i tiden som kommer. Noe som selvsagt har betydning for prisen for importert bjørkeved fra de baltiske landene. Vi ser allerede at prisen har blitt dobbel så dyr som for norsk bjørkeved.
Helt vilt på mail
– For å illustrere hvor vilt det er for tiden, og hvor mye folk er på jakt etter ved, sendte jeg ut en reminder til kundene mine onsdag kveld. Allerede torsdag morgen lå det bestillinger på 1600 sekker på mailen, forteller Eyde. – Og da var dagen ennå ung.
– Aldri før har jeg hatt maken til respons så tidlig på året. Vi har allerede hatt flere tusen henvendelser. Mens det tidligere var dyrere å fyre med bjerkeved enn strøm, og dette i stor grad ble gjort fordi det var hyggelig med fyr på peisen og det luktet godt i huset, er situasjonen i dag annerledes. I dag ligger strømverdien på en 40 liter stor sekk med bjørkeved på 156 kroner, forteller Eyde.
– Og det er bjørk som teller?
– Ja, folk flest vil ha bjørk. Det er selvsagt mulig å fyre med andre tresorter også, og det gjøres, men det er noe med duften av bjørk som folk flest liker. I tillegg til brennverdien selvsagt
Vedproduksjonen på gården til Stig Eyde er for lensgt igang
Tørke noen måneder
Eyde anbefaler at bjørkeveden får tørke minst et par måneder. Gjerne lenger. Og fra gården hans selges det kun ved i sekker. Det gjør transporten langt enklere. Lengden på veden er 20 og 30 centimeter. Fordelt 70-30 på lang og kort.
– All ved er egenprodusert, understreker Eide. – Vi sager og kapper på gården, og vi tørker veden både ute og inne.
– Det er mye jobb, men det er en fin jobb som er bra for helsa, humrer Alexander. – Jeg behøver ikke trene på treningssenter, selv om jeg innrømmer å ha vært innom bokseklubben til Vestby noen ganger.
Eide skyter inn at Alexander har vært nummer seks i sin vektklasse hjemme i Ukraina, men at han ikke har bokset aktivt her i Norge. At han hadde vært en god instruktør for Vestby bokseklubb er han ikke i tvil om.
Travel høst
Eyde tror det blir en travel høst. Det er mye ved som fortsatt skal kuttes og kløyves. En gammel traktor leverer fortsatt varene som hovedmotor, og nyere maskiner tar seg av kløyvingen. I en stor varebil fraktes vedsekkene ut til kunder i hele distriktet.
-Vi har mange kunder i flere av nabokommunene, forteller Eyde. – Mange av de som fikk 25 sekker i fjor har bestilt 50 sekker i år. Og det er Alexander som stort sett står for utkjøringen.
– Han er min kundekontakt og jeg får en rekke hyggelige tilbakemeldinger. Det er helt tydelig at han gjør en god jobb med leveringene.
-Jeg møter mange trivelige mennesker, forteller Alexander. – Det er sjelden det er sure miner.
– Har du fått deg noen norske venner?
– Jeg har fått mange bekjente, men ikke slik at vi drar på pub sammen eller noe slikt. Jeg bruker mye av fritiden til å fiske, og nå for tiden går det mest i makrell. Men det er travle tider, så jeg prioriterer jobben. Det er nå veden skal ut så det er bare å kaste seg over oppgavene, sier en svært fornøyd ukrainer.