ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

“Sayur, sayur,” roper hun der hun kommer med trillevogna klokka 0600 på morran. Hun har med seg litt av det fantastiske utvalget av grønnsaker (Sayur) som vi kan finne her i Indonesia. Med seg på handlevogna har hun også Jamu. Det er en salig mixture av hvitløk, gurkemeie, temarin, kassava, sitrongress, ingefærrot, papayablader, og sjøgress, moset sammen med en morter og laget som en helsedrikk for en billig penge. Du kan velge andre blandinger også hvis du vil det.

Jamu er lokalbefolkningens egen medisin og har vært brukt i mange generasjoner og i ulike varianter. De aller færreste i Indonesia og en god del av de andre landene Sør Øst Asia har råd til å oppsøke en lege, og langt mindre bli innlagt på et sykehus. En sykehusinnleggelse vil være en katastrofe for de fleste familiene, siden de må betale alt selv. Jamu, som er til salgs på døra der du bor, er derfor løsningen for de som ikke tar seg tid til, eller kan gå rundt i skogen og sanke de mest helsebringende plantene. Med Jamu kan du både behandle og forebygge mange typer sykdommer. Hvis du er usikker på hvilken type Jamu du skal kjøpe eller hvordan du skal bruke den, er det nok av eldre mennesker som vet mye om dette.

Annonser for smertestillende

I dag er det annonser for smertestillende og lindrende medikamenter av ulike slag, og de er alle rettet inn på familier som etterhvert har fått litt bedre økonomi. Omtrent hver annen annonse handler om det, innimellom annonser for Pizza, Starbucks og McDonalds og ikke minst såper og kremer som skal gjøre huden din ung, hvit og vakker, som de beskriver det.

Noen liker denne utviklingen, mens andre mener det er helt latterlig. Hvorfor bruke masse penger på medisiner som er så dyre og kan ha alvorlige bivirkninger når du kan få plantemedisin som er vel så bra, helt gratis servert av naturen der du bor?

Thailandske leger

Hvis du ikke tar deg tid til det, eller har kunnskaper nok til å plukke de plantene du trenger, kan du kjøpe en halv liter Jamu for ca fem kroner. Visste du at for eksempel Thailandske leger står helt fritt til å velge hvilke typer behandlinger de skal velge i behandlingen av alvorlige sykdommer som f. eks. kreft? Noen av disse legene står åpent frem og forteller at de har mere enn tre hundre alternativer de kan velge mellom, og disse tilpasses hver enkelt pasient etter dennes behov. Det er sannelig noe å tenke over sammenlignet med det noe ensidige tilbudet vi har i Norge, nemlig cellegift, operasjoner og stråling.

Jeg har reist rundt i Asia i ganske mange år og har blitt godt kjent med hva de tenker om sin helse og sine ulike måter å holde seg friske på.

Det er alltid en grunn til det, hvis helsa vår begynner å skrante.

Det er alltid en grunn til det, hvis helsa vår begynner å skrante. Det kan skyldes stress, forurensninger, dårlig eller for lite søvn og for lite mosjon. Trolig kan det også skyldes et ensidig og mindre sunt kosthold. Jeg vil derfor i noen reisehistorier fortelle litt om hvordan de forholder seg til alminnelige livsløpsutfordringer rundt omkring i Asia.

Spennende, ikke sant?
Følg med. www.robertstravelstories.no

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.