ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Vi har hatt en god og lang innhøsting av kornet kan daglig leder Even Øinæs på Vestby Mølle fortelle en solrik oktoberdag. Totalt antall kilo med korn har blitt veldig bra. I kornmottaket kom det inn 10.500 tonn korn.

Med dette resultatet er Øinæs godt fornøyd med antall kilo. I og med at det har vært en lang regnværsperiode så utgjorde vannet totalt 15% av råvekten som tilsvarer totalt 337.171 liter vann som har blitt tørket bort i korntørka. Dette tilsvarer igjen 11 trailere med korn som igjen tilsvarer 23 korncontainere.

Mathvete blir til fôrhvete

Med en lang regnværsperiode som vi har hatt i år så har mathveten blitt forringet. Dermed er hele 99% av denne hveten blitt klassifisert som fôrhvete. Utgangspunktet for mathveten er kr. 3.10,- pr. kg og kan variere med +- 70 øre. Det har selvsagt stor betydning for bonden. Et tap på ca. 20% for bonden vil være forskjellen mellom mathvete og fôrhvete i grove tall, kan Øinæs fortelle etter å ha gjort noen utregninger.

Åkerbønne

Det er mange i Vestby som har lurt på det som kan se ut som ugress på åkrene til Krom Gård. Det er ikke ugress, men Åkerbønne. Den er veldig vekstvillig og trenger lang veksttid. Dette er en belgvekst og når åkerbønnen modnes så dør bladverket og bladverket blir brunt. Åkerbønnen har et proteininnhold på 30%. Dermed er planten den mest proteinrike planten som kan dyrkes i Norge – Den brukes til dyrefôr i stedet for Soya. Planten fikser nitrogen og har en svært god fôrgrødeeffekt. Åkerbønnen har også et kraftig rotsystem som virker positivt på jordstrukturen. Årets avling ble ikke så god på grunn av at det var for tørt i juni/juli.

I og med at planten har en lang veksttid så gjør det at disse bønnene blir de siste bonden innhøster. Helge Randem på Krom gård har nylig innhøstet Åkerbønnene og nå ser jorde grønt og friskt ut til neste avling.