ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

Hvem er det som sitter oppe gjerne til sent på kveld foran sitt radioutstyr og kommuniserer med hele verden? Nerder – ungdommer med internett eller modne mennesker med sine kortbølgesendere? Begge gruppene faktisk. De dyrker en spennende hobby som også består av en porsjon samfunnsnytte.
Vi har noen ganger sett master og tråder ved bolighus og forstått at der bor det en radioamatør uten å vite noe mer. Samtidig vet vi at når mobilnettet, internett og nødnett ligger nede som noen kommuner har opplevd, så er det kun våre radioamatører som kan kommunisere med omverdenen over kortbølgebåndene.

Torleif sitter med pc og radioutstyr.

Torleif Lea med sitt radioutstyr.

Noen få aktive i Vestby.

I Vestby er det noen få aktive radioamatører. Nysgjerrigheten til vår utsendte startet ved noen radioantenner på Randem. Vi ringte på og spurte om mer informasjon. Der bor Torleif Lea. Vi ble invitert til hobbyrommet hvor radioutstyret er. Torleif forteller at han alltid har hatt interesse for radio og ble lisensiert amatør i 1965. Med jobb i radiobutikk og et aktivt radiomiljø i Stavanger ble det med telegrafist utdanning og påfølgende jobb som radiooffiser i utenriksfart. Yrkesbetegnelsen «gnist» kommer fra at tidlige sendere laget radiobølger ved en høyspent gnist. Radiotelegrafi var i mange år eneste mulighet til å sende nød- og ordinære meldinger fra og til og skip og fjerne strøk på jorden.

Litt historie om radiobølger og bruk

Norsk radiostasjon for kommersiell telegramtrafikk på kortbølge ble etablert omkring 1930. Før den tid var lange bølger, lave frekvenser, brukt til telegramtrafikk over lange avstander for eksempel til Amerika. Rogaland radio på Jæren var i virksomhet frem til 90-tallet. Kringkastere benyttet mellombølge i regionale områder som Østlandet, Nord Norge etc. Langbølge med sender på Kløfta og Tromsø dekket store geografiske områder. Alt er borte, nå er det DAB og andre moderne digitale kanaler med høye hastigheter som gjelder. Mange av oss med noen års erfaring husker at mottakerforholdene var best når det var mørkt. Radio Luxembourg som definerte og rangerte all form for popmusikk, var irriterende vanskelig å søke opp på lyse sommerkvelder, men full av forstyrrelser fra andre stasjoner når mørket falt på. Torleif forklarer at det skyldes døgn- og årvise forandringer i ionosfæren. Signalene går fra sendere til ionosfæren som reflekterer energien tilbake til mottakere. For tiden er det dårlige forhold på kortbølge grunnet lav solflekkaktivitet. På samme måte som vi har værmelding har kortbølgebrukere nytte av noen vitenskapelige sentra som varsler romvær.

Vil du bli radioamatør?

Kommunikasjon med Morsetelegrafi er helt ute av kommersiell radiotrafikk. Det er heller ikke et krav for å løse Radioamatør-lisens men er likevel i utstrakt bruk i grener av hobbyen. Sending og mottaking av morse-signaler krever intensiv innsats. Et radioamatørkurs går gjerne over 12-14 uker med selvstudium og ukesamlinger. Lisens med kallesignal administreres av Norsk KOmmunikasjons

Myndighet NKOM.

Ved interesse kan du se på noen nettsider bla. Follogruppen av Norsk Radio Relæ Liga la3f.no. Vi har over 100 medlemmer. I tillegg til faglig kompetanse er også hobbyen et sosialt nettverk. Det er ukentlige møte på Svartskog for alle interesserte. Det arrangeres turer i inn- og utland samt aktiviteter i naturen, Field day. For sportinteresserte finnes konkurranser i radio-peile-orientering. Vestby har en regjerende verdensmester i denne grenen ved Karin Garpestad fra siste VM i Sør-Korea. Hennes mann Ole Garpestad gjør et betydelig arbeide for radioamatørene i internasjonale fora.

Mulig kommunikasjonsløsning når andre nett ligger nede.

Torleif sier at bortsett fra gøyfaktoren så har radioamatører en viktig samfunnsmessig funksjon ved kommunikasjonsbrudd. Vi har sett i media at når mobil- og nødnettet ligger nede så kan det få katastrofale konsekvenser ved akutte situasjoner. Det er utarbeidet en nasjonal WINLINK-tjeneste hvor radioamatør kan sende meldinger fra et område uten nettforbindelser til ordinære e-mail adresser. For Norge er Follogruppen sentral i utviklingen av dette sambandet som er geografisk ubegrenset. Et slikt strategisk samband er viktig i krisetider, og man har regelmessige øvelser gjerne i samarbeide med politimyndigheter. I vårt distrikt er det god kontakt med Follo Politikammer.

Andy Zielinsky med sender og mottaker

Andy Zielinsky med sender og mottaker

Høye master på Kjenn.

På Kjenn er det en aktiv radioamatør som har lang fartstid. Andy Zielinsky er opprinnelig fra Polen og har over 50 års erfaring som radioamatør. Også han benytter morse. Veggen er tapetsert med hilsener og diplomer fra hele verden. Andy har arbeidet for norske vitenskapsselskaper samt FN i mange land i Afrika, Bosnia, Antarktis og på Svalbard. I bagasjen er alltid kortbølgeutstyr med. Andy forteller at det er spesielt populært å ha kontakt med radiovenner fra spesielle fjerne strøk. Man skal imidlertid være oppmerksom på at det er visse temaer som bør unngås. Det er spesielt religion og politikk. Med verden som kontaktflate er det forståelig. Ellers må det være spennende og interessant å ha kontakt med radiovenner over hele verden.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.