ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

Rektor Per Morten Haugen har blitt godt mottatt på Grevlingen skole.

Når Per Morten Haugen har returnert til Moss, er det på en ny hjemmebane han skal slåss for å vinne. Nemlig Grevlingen skole. Vinne i form av som rektor å skape et godt arbeidsmiljø for lærer og elever.

Som fotball er læreryrket et teamarbeid, mener Haugen.

Og som gammel midtbanekjempe er han vant til å slåss for å vinne ballen. Han er vant til lange, seige løp, og ikke minst finne medspillerne med gode pasninger. Han er vant til lagspill, og vet hva som skal til for at laget fungerer. Han innrømmer å ha kommet på et godt lag, med mange gode mennesker å spille ball med.

Spennende yrke

– Jeg ble lærer først og fremst fordi jeg liker å jobbe med unge mennesker. Liker å se hvordan unge mennesker vokser med oppgaver og med ny kunnskap, og ikke minst hvordan de tilegner seg lærdom. Se alle de ulike reaksjonene i en læringsprosess, hvordan de løser ulike utfordringer og hvilken glede de får når de lykkes. Dette alene gir meg voldsom inspirasjon.

– Selv et fotball-lag på seniornivå er sammensatt av spillere i ulik alder. Jeg har drevet med lagspill i hele mitt liv, og det fellesskapet dette representerer har alltid fascinert meg. Når jeg skulle velge meg en jobb, for det måtte jeg jo, legger han smilende til, var jeg vel egentlig aldri i tvil om hva jeg ønsket å drive med.

– De første årene underviste jeg i idrettsfag, før jeg supplerte med matte. Men så gikk det mer og mer over i ledelse, og i dag er det ikke mye undervisning på meg. En og annen vikartime ble det nok på min forrige skole i Ullensaker, men jobben som rektor er så omfattende at det tar hele arbeidsdagen og vel så det. Jeg har egentlig ikke fått tid til å savne undervisningen.

Alltid utfordrende

– Det er alltid en utfordring å begynne på et nytt arbeidssted, innrømmer Haugen. – Det er massevis å sette seg inn i, og jeg fikk vite at det tar åtte måneder før man er 100% produktiv i en ny jobb. Så fra høsten av håper jeg det meste skal være på stell.
Haugen er født på Røros, men dro hjemmefra som 17 åring for å spille fotball. Han har vært innom flere fotballklubber, først og fremst som spiller, men også som idrettsleder.
– De beste årene var nok i Moss på siste halvdel av 80-tallet. Da hadde vi Nils Arne Eggen som trener og ble seriemestere i 1987. I 1988 møtte vi Real Madrid i serievinnercupen, det var stort.

– Men det ble aldri noe velbetalt proffliv?

– Nei, det ble ikke det. Var nok for tidlig ute som spiller for å få den store inntekten, og etter hvert som knærne ble slitne la jeg fotballen på hylla. Men jeg har hatt mange fine år på fotballbanen, og har mange fine fotball-minner. Sånn sett er det hyggelig å komme tilbake til Moss hvor jeg fortsatt har mange gode venner og et hyggelig sosialt miljø.

Viktig med trivsel

– Jeg ser jo verdien av å trives godt, og denne trivselen håper jeg å overføre til alle mine gode kolleger. Klarer vi å skape et godt arbeidsmiljø med god trivsel smitter dette over på god læring og fornøyde elever. Ting henger sammen, og elevene ser fort hvordan en lærer har det.

– Hva er så kvalitetene på Grevlingen?

– Først og fremst en glimrende stab. I tillegg til noen gode tradisjoner når det gjelder å tenke litt utenfor boksen. Tørre å ta med seg elevene på ulike arenaer, og på Grevlingen er det ulike kulturopplevelser som er noen av arenaene. Her arrangeres det show som virkelig sitter. Faget produksjon og scene har også åpnet noen nye muligheter for oss med hensyn til samarbeid med blant annet kulturskolen i Vestby.

– Samtidig er mye av hverdagen styrt av regler og retningslinjer, og det faktum at vi skal nå målene våre. Men jeg synes Vestby har gode skoleeiere som gir oss muligheter og spillerom, og anledning til å drifte på en økonomisk forsvarlig måte.

Fantastisk område

– I tillegg ligger skolen flott til i skogkanten med en rekke tilbud innen idrett og folkehelse. Her har vi svømmehall, to innendørshaller, ungdomsklubb, kunstgressbanen til HSV fotball, klubbhus og flott turterreng. Her vrimler det av ungdom store deler av døgnet.

– Har mye forandret seg fra da du var elev?

– Egentlig ikke. Det er de samme unge menneskene, selv om de kanskje ikke henger så mye på hjørnet som tidligere. Nå henger de mer over en PC og en mobiltelefon. Her ligger mye av kommunikasjonen i dag, også når det gjelder læring.

– Men det er vel stort sett de samme behov i dag som tidligere, selv om det nok er lokale forskjeller mellom ungdomsgrupper. Ullensaker lå tettere på Stor-Oslo enn Vestby, der kan det ligge noen forskjeller. Men generelt sett er ungdom som før på godt og vondt.

Glade elever

– Og utfordringene for en rektor er?

Han drar litt på det, og smiler før han svarer.

– Det må være all rappor­teringen og dokumentering. Administrative lovpålagte oppgaver er mange, det samme er møtehyppigheten. Det tar ofte litt tid før beslutninger fattes, og i mellomtiden synses det kanskje for mye. Timene i kontorstolen er mange, men slik er hverdagen blitt. Bakteppet er likevel alltid å gjøre det best for lærere og elever. Skape en god arbeidsplass og trygge og fornøyde elever.

– Det psykososiale miljøet er viktig, og jeg synes vi er flinke til å ta vare på hverandre. Jeg er blitt veldig godt tatt i mot, og ser nok for meg mange hyggelig år på Grevlingen. Selv om det er vanskelig å spå om fremtiden.

– Så det er ingen planer om å sette kursen oppover Østerdalen og til Røros med det første?

– Nei, jeg trives nok for godt her nede i sør og i Moss for å ta den turen.

– Og ikke noe comeback på fotballbanen for HSV heller?

– Det løpet er kjørt, svarer Haugen med en latter.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.