ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Pinnsvin er et trivelig dyr som det er nyttig å ha i hagen. Det er en fredet og utrydningstruet art i Norge. Og Pinnsvinhjelpen har aldri fått så få henvendelser som det siste året. Lill-Kristin Herberg fra Vestby er med i Pinnsvinhjelpen og deler råd med oss for hvordan vi kan tilrettelegge for at pinnsvin vil trives og øke sjansen for å overleve der vi bor.

-Pinnsvin er verdifulle dyr å ha i hagen, de rydder opp, spiser snegler og insekter og gjør lite ut av seg, forteller Lill-Kristin Herberg. Hun ble med i Pinnsvinhjelpen fordi hun selv hadde pinnsvin i hagen og ble interessert i de vakre skapningene. 

Og som genuint opptatt av dyr var det naturlig å melde seg som pinnsvinhjelper. Den frivillige organisasjonen Pinnsvinhjelpen har som formål å bidra til å øke pinnsvinbestanden, og hjelper dyr som er skadet, syke eller for små til å klare seg selv, før de blir satt tilbake i naturen.

Pinnsvinbarn som mister moren sin

-De siste pinnsvinene jeg hadde inne til behandling og pleie var pinnsvinbarn som mest sannsynlig hadde mistet moren sin, forteller Lill. Mange pinnsvin mister moren sin før de er store nok til å klare seg selv, og om høstkulda kommer tidlig kan det hende at de ikke har høy nok vekt til å klare vinterdvalen. Da dør de om de ikke får hjelp.

Pinnsvinene som tas inn til pleie blir foret opp til de får høy nok vekt til å klare seg selv. De ligger på varmeteppe og får kontinuerlig tilsyn og foring den første tiden. I tillegg kan de trenge behandling for flått og andre parasitter.

Mindre pinnsvin i Vestby

De to siste årene har det ikke vært rapportert om så mange pinnsvin i Vestby, i alle fall ikke med meldinger til Pinnsvinhjelpen om noen som trenger hjelp.

En grunn til at pinnsvinbestanden er lav i kommune kan være at det er mye grevling her, og de er en av pinnsvinets fiender, forteller Lill. Noen grevlinger har pinnsvin som byttedyr. Men det er også andre farer for pinnsvinet. Både rev, hund, biler og  robotgressklippere kan skade eller drepe dyrene, i tillegg til at matmangel og et for kaldt og dårlig hi på vinteren kan gjøre at dyrene ikke klarer seg.

Ingrid Synøve Fosse, daglig leder i Pinnsvinhjelpen forteller at det dessverre også er blitt betraktelig mindre pinnsvin i både Østfold, Akershus og Oslo. De har aldri hatt så få dyr som i år.

Hjelp pinnsvin å overleve

Men du kan likevel bidra til at flere pinnsvin klarer seg gjennom sommeren og høsten og er bedre forberedt på vinterdvalen.

Lill oppfordrer alle til å sette ut lave vannskåler i hagen, det er ikke bare pinnsvin som blir glad for litt å drikke når det er tørt i hagen. Men gi aldri melk, det kan pinnsvin bli veldig syke av! Og har du pinnsvin i hagen sett gjerne ut kattemat (tørrfor) til dem – det er kjærkomment.

Om du ser et pinnsvin på dagtid er det stor sjanse for at det er et dyr som trenger hjelp. Det nattaktive dyret vandrer vanligvis ikke synlig rundt på dagen. Det kan være skadet, sykt eller underernært. Pinnsvinhjelpen anbefaler da at man tar det opp i en pappeske eller lignende med en gang, gir det mulighet for å drikke vann og sørger for å holde det varmt ved å legge et tynt klede over det. Når dette er gjort bør man ringe Pinnsvinhjelpen.

Tilrettelegg hagen

Fordi pinnsvin er nattdyr trenger de trygge gjemmesteder om dagen. De kan legge seg i en haug med hageavfall eller under hekken. Spesielt glade er de i naturtomter.

Vær obs på robotgressklippere og vanlige gressklippere. Det ligger ikke i pinnsvinets natur å stikke av, isteden ruller det seg til en ball med piggene ut når faren nærmer seg. Det er derfor anbefalt å ikke la robotgressklipperen gå på natten når pinnsvinet er mest aktivt. Men helt sikker blir man ikke.

Når vinteren nærmer seg går pinnsvinene i dvale, da trenger de en trygg plass til overvintring. For eksempel en stor haug med hageavfall, eller gi pinnsvinene adgang til steder å bygge rede, som i skur, under paller eller vedstabler. Løv er fint for pinnsvinene. Bladene isolerer mot kulde. La derfor noen hauger med løv ligge igjen i hagen på høsten. Gjerne i hjørner med le og i tilknytning til for eksempel en vedstabel. Du kan også bygge et eget pinnsvinhus, det ligger mange ideer på nettet.

Finn mer informasjon om pinnsvin, hvordan du kan hjelpe og få hjelp på www.pinnsvinhjelpen.no Tlf 922 80 021

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.