ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Når vi spør folk om hva de vet om Parkour er det ikke mange som faktisk vet hva dette er. Kort fortalt er Parkour en form for urban kroppsøving. Akkurat det kan høres litt kjedelig ut, men for de som utøver denne aktiviteten er den alt annet enn kjedelig.

Formålet i Parkour

… er å komme seg fra et punkt til et annet på mest effektive måte. Dette gjøres ved å løpe, hoppe, rulle, klatre på de gjenstander som måtte befinne seg på veien. Over, under eller rundt hinder. I sitt naturlige miljø er det å hoppe over stener, rekkverk og steder hvor “normale” folk aldri ville finne på å bevege seg. Det kan se ut som rene magien når en utøver hopper fra en kant til en annen (normale folk hadde falt ned og skadet seg stygt), spretter oppover en vegg som i hvert fall ikke var ment for dette, og løper bortover et tak, hopper over på en gren i et tre og ruller over gresset og frem til målet. Akrobatikk er hva det er, og kroppsbeherskelse er absolutt nødvendig. Det er ingen fasit på hvordan noe skal gjøres i Parkour og det er med på å gi friheten og fleksibiliteten som aktiviteten er kjent for.

Opphavet til Parkour

Aktiviteten Parkour ble opprett av franskmannen David Belle og noen av hans barndomsvenner. En av disse, Sebastien Foucan, utviklet en lignende disiplin kalt freerunning. Parkour og freerunning har mange likhetstrekk, men skiller seg ved at i freerunning kan man stoppe opp og gjøre triks som salto etc, mens i Parkour skal man fra A til B på mest effektive måte.

Parkour i media

Parkour kan man ofte se i Action filmer, reklame og musikkvideoer. Eksempler er James Bond “Casino Royale” og musikkvideoen “Jump” av Madonna. På Youtube er det også blitt kanaler som tar for seg og viser mye av dette. Og hvem har ikke sett Spiderman!

DFI tropp & turn

Her i vårt lille hjørne av verden er det DFI tropp & turn som står for organisering av Parkour trening. Treningen foregår hovedsakelig i turngruppas hall på Heer. Her finnes et godt dekke å leke og hoppe på, og en stor rekke tjukkaser(madrasser), bukker og annet som er perfekt for denne typen trening. Treningen foregår i et hyggelig miljø hvor både trenere og utøvere ser ut til å kose seg stort. En god del av treningen er bygget opp slik at man styrker og bygger opp kjerne-muskulaturen og får en god oppvarming før utøvelsen. Det er viktig for å unngå skader. Trenerne er Martin og Aslak som begge er dyktige utøvere.

Vi spør Martin og Aslak noen spørsmål etter treningen om Parkour treningen. De kan fortelle at det er ca 50 stykker som nå trener, fordelt på 2 grupper. En for nybegynnere og opp til 10 år, og en for viderekomne. Parkour gruppa er en del av DFI tropp & turn, og der forteller Martin at det er over 300 medlemmer i hele turnforeningen, delt inn i mange forskjellige avdelinger hvor Parkour er en av de. Rundt 10-15 av turnere er også med på Parkour trening som stadig blir mer populært. “Er det ingen jenter som driver med Parkour?” måtte vi spørre, og joda også jentene er på vei inn i gruppa. Det er 5-6 jenter nå. De er også med på å påvirke til at guttene blir mer seriøse. Jentene er fokuserte og vil mer, mens det er mer rabalder med gutta. En av årsakene til dette er også at jentene ofte har turn trening i bunnen.

Idrett er ofte forbundet med konkurranser, men det er det ikke i Norge enda. Internasjonalt finnes det konkurranser som “Chase tag” og mye forskjellig sier Martin. I Oslo har man lyst til å få til noe slikt, men det skjer nok ikke i Drøbak enda. Norge ligger gjerne noen år etter andre land i denne aktiviteten enda.

På spørsmål om hvor utøverne kommer fra får vi til svar at de er en blanding fra flere nabo kommuner. “Vi har noen fra Ås, fra Vestby og noen fra Ski, så ikke bare fra Drøbak.”

Frihet og Adrenalin

Parkour gruppa er ganske nystartet, og det var Martin som startet gruppen når han ble spurt. Det skjedde i August 2018. Aslak ble med som trener året etter. Det ble raskt populært og det kommer stadig nye medlemmer. Jeg spør Martin og Aslak om hva som er det beste med å drive med Parkour, og nå begynner de å bli ivrige, det er tydelig at dette er noe de brenner for. “Frihet og Adrenalin” kommer det ganske kontant og kort. Når du møter en grense og må presse deg litt til å overvinne frykten som står i veien for deg. Du må komme forbi den. Det er like mye mentale som fysiske hindre man skal forsere, og det er en mestringsprosess. Mestringsfølelsen er enorm når du er ute og kanskje klarer et hopp over et gap på 3 meter av rein betong.

Ingen strenge regler

“Verden er som en stor lekeplass”, og mye av det er lek og gøy. Når vi er i hallen så øver vi PÅ Parkour, mens når vi er ute så DRIVER vi med Parkour. Når du er ute er det en helt annen ting en inne i hallen og frihetsfølelsen er enorm. Det er ingen strenge regler eller noen fasit på hva du skal gjøre. Du skal hoppe, du skal klatre, og du skal bevege deg spennende steder som får deg til å føle deg fri og at du lever. Hvid du har en måte å komme over en kloss som du mener er mer effektiv enn den jeg viser er det veldig bra, og da vil jeg gjerne lære av deg, selv om du har drevet på i 2 år og jeg i 15. Det er derfor jeg liker Parkour, det er så vanvittig gøy, og alle kan gjøre det. Jeg har møtt så mange flotte utøvere, den eldste var 83, den yngste 5 tror jeg.

Parkour og andre idretter

Parkour kan man også videreføre til mange andre idretter. Hurtighet i fotball, friidrett som høydehopp, lengdehopp, klatring osv. En som driver med Parkour har en fordel og starter raskt “på midten” i stedet for på bunn. Man har grunnstyrke, koordinasjon, kroppsbeherskelse, fysisk kompetanse og mental styrke. Mange vokser veldig mentalt gjennom å trene “mykt” inne, mestrer ute, og har stor fremgang når man kommer inn etterpå.

Friheten man har i Parkour er spesiell i motsetning til strukturert idrett. Mange unge takler ikke så lett disiplin og mister lett fokus til å sitte å høre på, og da passer Parkour perfekt. Det å drive med Parkour ute, det koster ingen ting. Det er bare når du går i gruppe her hvor du lærer å bli selvstendig før du går ut på egenhånd. Der ute er du fri. Med organisert idrett og breddeidrett kan man miste noe av dette.

Så lenge jeg er her som trener skal vi ha frihet og ha det gøy, sier Martin.

Parkour er frihet, har ingen fasit, presser grenser og lar deg føle adrenalin.

 

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.