ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Hvordan er det for barn å oppleve at en av foreldrene blir satt i fengsel? En fengselsbetjent har skrevet en bokserie for barn om dette.

Fem år gamle Martin går i barnehage. Hans pappa Tom kommer med motorsykkelen sin for å hente Martin, og Martin synes det er gøy å sitte på når pappa kjører motorsykkel. En ettermiddag kommer ikke pappa. De andre barna er hentet, og til slutt må Martins mamma, Marie, komme og hente Martin.

Jeg kom over bokserien ved en tilfeldighet. Jeg er utenfor målgruppen. Ikke har jeg barn selv. Jeg har noen ganger vært på besøk hos en person som var innsatt i et lavsikkerhetsfengsel for mange år siden, og der har leserne Herr Franck-Nielsens fengselserfaring i et nøtteskall. Likevel ble jeg engasjert av disse bøkene, og jeg må innrømme at jeg fikk en aldri så liten klump i halsen.

Savnet. Hemmeligheten. Besøket. Hjemkomsten.

Bokserien Pappa i fengsel består av fire bøker. Charlotte Munthe som har skrevet bøkene, jobber til daglig som fengselsbetjent i Halden fengsel. Bøkene er illustrert av Kim Andreas Kristiansen, som har vært innsatt i Halden fengsel. I bokserien blir vi kjent med fem år gamle Martin, hans mamma Marie og hans pappa Tom. Så blir pappa plutselig borte, uten at Martin forstår hvorfor.

En artig detalj i bøkene som er glad når martin er glad, og som gråter når Martin gråter.

Så får Martin vite at pappa har gjort noe som ikke er lov, og derfor sitter i fengsel. I barnehagen får Martin hjelp fra en av de voksne til å fortelle vennene sine om det som har skjedd. Etter en tid får Martin og hans mamma besøke pappa i fengselet, og Martin finner fort ut at et besøk i fengselet ikke er så skummelt som han trodde. Etter to år kommer Martins pappa hjem fra fengselet, men må sone siste del av dommen med en elektronisk fotlenke hjemme. Martin har da begynt på skolen.

Her er to av bøkene i serien

Barn skjønner mer enn vi tror

I løpet av 2023 vil om lag 9000 barn og unge under 18 år oppleve at en av foreldrene må i fengsel, i alt fra noen uker til flere år. Det er selvsagt veldig leit for de barna som opplever det, og vi kan bare forestille oss hvordan det er for et barn å oppleve at en av foreldrene må i fengsel, og være borte lenge. Det er viktig å huske på at det aldri er barnas skyld at far eller mor må i fengsel.

En del foreldre prøver å skjule for barna at far eller mor er i fengsel. Mange barn får høre at far eller mor er på jobbreise eller sykehus, men mange barn gjennomskuer det. Barn forstår mer enn voksne tror, så det kan være best å si det som det er. Norske fengsler har en barneansvarlig som jobber for å ivareta barn som er pårørende til innsatte. Det finnes dessuten en støtte- og interesseorganisasjon som heter For fangers pårørende. De har flere tilbud til barn og unge.

Neste bok: Mamma i fengsel

Om lag 95 prosent av alle som dømmes til fengsel er menn. Det hender at mødre også må være bak murene en periode. Noen barn opplever til og med at begge foreldrene må i fengsel. Charlotte Munthe holder på å lage en tilsvarende bokserie med tittelen Mamma i fengsel. Denne bokserien skal etter planen gis ut i løpet av våren 2024.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.