ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Paal Erik Husby, Iron Maiden-fan og yoga-instruktør ønsker mer aksept og åpenhet rundt utfordringer rundt mental helse. Han forteller om sin vei til en god helse og et bedre liv. En helt spesiell Yoga-form har hjulpet ham i riktig retning.

Når du møter Paal Erik Husby er det ikke det første du tenker at han er yogainstruktør. Han har tatoveringer på de fleste kroppsflater og går ofte i Iron Maiden t-skjorter. Ikke døm boka etter coveret er et av hans favorittsitater. Selv om han kan se ut som en tøffing, er han mest opptatt av de indre menneskelige verdier og at folk skal ha det bra med seg selv. For ham er trening en vei til god helse og ikke nødvendigvis veien til sommerkroppen 2019.

DDP yoga

Sooingen Paal Erik Husby (47) har drevet med idrett og trening hele livet. De siste årene har han blitt frelst av DDP yoga, en treningsform som skiller seg litt fra tradisjonell yoga. Det er mange av de samme øvelsene, men øvelsene har andre navn og kombineres med egenvektstrening og styrkeøvelser som gjøres sakte med motstand. Når vi får vite hvor denne yoga-formen kommer fra skjønner vi også bedre hvorfor akkurat Paal Erik ble frelst av den. DDP er forkortelsen til Diamond Dallas Page, navnet til en kjent tidligere wrestling-utøver (Wrestling-fribryting på norsk, en blanding av bryting og skuespill/ show). Paal Erik har vært wrestling-fan hele livet og kom over det nye treningsprogrammet til Diamond Dallas i 2012. Wrestleren hadde fått en skade som skulle bety slutten på karrieren. Men ved hjelp av tradisjonell yoga og rehabiliteringsøvelser var han tilbake i gamet, og utviklet sin egen yoga-form som tok med elementer fra rehabiliteringen. Innen et år vant han verdensmesterskapet. Denne yogaformen som passer for alle har spredd seg over hele verden.

-Jeg bestilte alle treningsvideoene og har aldri snudd meg tilbake. Jeg digger å ta treningen til et helt annet nivå. Paal Erik er blitt den første sertifiserte DDP yoga instruktør i Scandinavia. Han har besøkt DDP Yoga Performance senter i Atlanta, USA 4 ganger nå. Der har han møtt mentoren Diamond Dallas og blitt invitert til å være instruktør.

-Det er flere toppidrettsutøvere fra for eksempel amerikansk fotball og ishockey som bruker treningsformen, forteller Paal Erik. -Den øker din kroppsbevissthet, styrke, fleksibilitet og kondisjon med minimal belastning på ledd. Det som er genialt er at man har flere mulige versjoner av øvelsene og de kan forenkles. Du kan til og med ligge i senga og bevege deg. Treningsformen passer for alle kategorier mennesker, fra bevegelseshemmede til toppidrettsutøvere. Det appellerer til meg. Det er helsen som er i fokus, og ikke konkurranse om den fineste sommerkroppen.

Hjemme i Norge er Paal Erik DDP yoga instruktør på MUDO gym, Frivillighetssentralen og Son Spa. I tillegg bruker han treningsformen som en del av opplegget når han er personlig trener via sitt firma Pegh Health på MUDO. Det er både menn og kvinner i alle aldre, godt trente og utrente som er med på timene hans. Paal Eriks mor på 75 år har også prøvd DDP yoga. Hun har proteser i begge knærne og hofteprotese. Flere av øvelsene er blitt tilpasset slik at hun kan støtte seg på en stol, kroppslige begrensninger har ikke vært en hindring.

Paal Erik synes det er ekstra stas at han er blitt instruktør på Frivillighetssentralen. –Stemningen vi har på timene der er helt unik! Det er mye latter og smil, og gode tilbakemeldinger. Og det er kanskje ikke så rart. Paal Erik er kjent for å være en god motivator og bruker mye humor i treningen.

DDP Yoga betyr svært mye for Paal Erik, for ham er det mye mer enn bare en treningsform. Den har vært med på å endre livet hans. – Med treningen får man energi i stedet for å brytes ned. Du har mulighet til å lytte til kroppen, bevege deg på en fornuftig måte og føle mestring. Som med annen yoga er det mye fokus på pust og tøyebevegelser som er med på å motvirke stress. Men det viktigste er kanskje at Paal Erik har skjønt hvor mye det betyr for ham å hjelpe andre mennesker. – Jeg har fått en verktøykasse med bevegelser og øvelser som jeg ikke har hatt før. Det å få lov å komme inn på mennesker og hjelpe mennesker til å føle seg bra, det gir en god følelse.

Grunnleggeren av yogaformen Diamond Dallas er en stor inspirator. Holdningens hans om å være positiv og hjelpe andre mennesker smitter. Hele DDP yoga-samfunnet er utrolig støttende og hjelper hverandre opp og frem.

Som personlig trener og treningsinstruktør fungere Paal Erik som en motivator og coach. Men han har ikke alltid vært like flinkt til å motivere og ha tro på seg selv. – Jeg har vokst opp med vanvittig prestasjonsangst. Jeg har aldri trodd at jeg var god i noe som helst. Selv om jeg vet jeg har vært det. Det har forandret seg. –Det å høre at noen synes jeg har gjort noe bra, det hjelper. Å gi folk troen på seg selv og til å føle seg bra er det viktigste. I hvert fall i den tiden vi lever i nå der alt skal være så perfekt. Det er lov å ikke være perfekt. Dette viderefører jeg når jeg jobber med kunder, og ellers alt jeg jeg gjør, forteller han engasjert.

Paal Erik er vokst opp i Ski og har alltid drevet med idrett og trening i en eller annen form. Som 15-åring kom han med på A-laget i ishockey, og har ellers spilt fotball og drevet med ski. Utenom DDP yoga underviser han i spinning, styrke og Tai chi og har kurs for ungdom som vil trene på treningsstudio. I tillegg jobber han som elektriker og er miljøarbeider for ungdom hver andre helg. Det er ikke mye fritid på den aktive gutten. Men han har også tid til de 3 jentene sine på 19 og 20 år. Og kjæresten, som han ble kjent med da han var hennes personlige trener. Familie er det som betyr aller mest for ham.

150 Iron-Maiden konserter og verdensperspektiv

Heavy-metalbandet Iron Maiden som har holdt på siden 70-tallet er en annen stor lidenskap for Paal Erik. Han har fulgt bandet på flere turneer og vært på 150 konserter verden over. -Eneste verdensdelen jeg ikke har sett de spille live i er Antarktisk, og det er fordi de ikke har vært der. Paal Erik er fortsatt en stor fan, men tenker å trappe ned reisene. I begynnelsen var det kult å få med seg flest mulig konserter, etterhvert har han knyttet vennskap over hele kloden. Vennskapene har gitt han opplevelser han aldri ville drømt om. For eksempel ridetur i Andesfjellene utenfor Santiago eller å bli invitert til bryllup i Spania. Han har lært om andre kulturer på reisene sine og synes gjestfriheten og åpenheten til mennesker han har møtt har vært fantastisk. Inspirasjon han tar med seg hjem til Norge. –Folk er stort sett mer åpne enn her vi sitter på fjellknausten i Norge. Han prøver selv å adaptere mentaliteten han har møtt i utlandet.

Ønsker mer forståelse om mental helse

Paal Erik er åpen om at han har slitt med depresjon og angst. Han er svært opptatt av mental helse og synes det er viktig at man kan stå frem og skape mer forståelse. Kjente personer har stått frem med sine psykiske utfordringer og fått kredibilitet og skapt åpenhet. Men han savner likevel mer forståelse rundt psykiske helse. -Det finnes folk som ikke vil forstå eller akseptere handlingene dine, selv om du forteller om utfordringene. I stedet for å prøve å forstå deg blir de irriterte. Han forteller om utfordringer i arbeidslivet på grunn av manglende forståelse. Folk kan peke på sosiale medier og alt han gjør og holder på med. Han gjør ting som gir ham energi. Men de ser ikke medaljens bakside.

Paal Erik forteller hvordan depresjonen har påvirket han. -Depresjon har ødelagt mye, fra selvmordstanker til ikke å fungere. Det har gjort ham irrasjonell og tungsindig. -Man går rundt i en boble av følelser som trekker en ned, det er som å svømme med et anker. Det å våkne opp om morgenen og egentlig ikke ha energi til annet enn å snu seg i dyna, men du må på jobb og prestere og være blid. Og ikke møte aksept for det, det har vært tungt. Da biter man tenna sammen. Og frustrasjon som hoper seg opp går stort sett utover de nærmeste og de man er glad i. Paal Erik synes det er viktig at det blir større forståelse for utfordringene man kan ha med depresjon og at man skal få lov til å være den man er.

Veien opp fra depresjon

Paal Erik føler seg nå frisk fra depresjon. De siste årene har han fått et nytt perspektiv på livet og flere faktorer har hjulpet på veien.

En som har akseptert Paal Erik og støttet han er kjæresten. –Hun tok tak i meg i øra og sa hun vil ha meg akkurat slik jeg er. Det er kanskje en av hovedgrunnen til at jeg kunne slutte med medisin. Jeg får ha opp og nedturer. Men det som er bra, er at jeg ikke har disse lengere, jeg er blitt frisk rett og slett! Det at Paal Erik selv har akseptert at han er som han er har vært en avgjørende suksessfaktor. Han har fått troen på seg selv.  -Jeg har sluttet å bry meg hva andre mener. Det er mange som har gitt meg pepper fordi jeg har reist så mye og gjort ditt og datt, og ment jeg må bli voksen snart. Men jeg fyller livet mitt med det som er positivt og gir glede. Da er han også sin beste versjon. Man må finne sin hylle og sin vei. Men han har også jobbet hardt for å få det bra, ingen ting er gratis.

På reisene har han også møtt mange mennesker som har vært åpne og aksepterende, og sagt han er bra nok som han er. -Det å omgi seg meg mennesker som er aksepterende, men ikke bare grer deg medhårs, som utfordrer deg og er ærlige, men også lytter. Har vært viktig.

Utenom menneskene rundt ham og hans egen tror på seg selv er trening og aktivitet, et sunt kosthold og det å hjelpe andre avgjørende for et godt liv for Paal Erik.

Kosthold gir bedre helse

Den utdannede kostholdsveilederen Paal Erik karakteriserer seg selv ikke som megasunn eller fanatiker. Men tror han er fornuftig i matveien. –Jeg prøver å kutte ned på kjøtt og har dager jeg spiser ren vegetarmat. Han spiser mye fisk og rene matvarer, og unngår bearbeide matvarer og ferdigmat. -Jeg følger Helsedirektoratets kostholdsråd og tilpasser etter hva som funker for meg. Han har aldri brus i huset. Sjokolade, is og bakervarer elsker han, men unngår å ha det tilgjengelig. I tunge perioder har det vært lett å trøstespise. Han merker at grønnsaker gir mye mer positiv energi.

Som personlig trener og kostholdsveileder hjelper han også andre til en sunnere livsstil. -Det som funker best er å være bevisst på hva du spiser og skape gode rutiner og sette seg små mål om gangen. Det fungerer bedre enn å lage kostholdsplaner, som ofte er vanskelige å gjennomføre. Ikke fokuser for mye på kilo, kjenn heller etter hvordan du føler deg.  –Hvor ofte spiser du rødt kjøtt i uka? kan han spørre. -Bytt ut med fisk, kylling, eller fyll opp med søtpoteter i stedet. Lag en suppe. Varier litt mer. Lek med maten, eksperimenter og finn nye ingredienser, råder han. -Man skal kunne kose seg med maten. Men du trenger likevel ikke gå 4 ganger rundt koldtbordet selv om det er gratis!

Trening skal være gøy

Trening og fysisk aktivitet har også hjulpet Paal Erik til et bedre liv. Det skal være gøy. Om det ikke er gøy må man prøve ut noe annet. Det kan være å gå tur eller tøyeøvelser, bare man beveger seg og trives med det. En målsetning kan være motiverende. Paal Erik trener for å ha en bedre helse og ha en kropp som fungerer også i fremtiden. -Jeg trener ikke for sommeren. Det er 3 år til jeg er 50, jeg trener for 60 årene nå. Da er jeg kanskje bestefar, og jeg vil være den råeste bestefaren.

Folk ligger på matta Paul Erik i forkant i bildet

Foto: Privat

Foto: Steve Yu

Mann smilende med armene i kors, caps

Foto: Steve Yu

Mann i yogaposisjon

Paal Erik på DDP Yoga Performance center i Atlanta, USA. Foto: Privat

Yogastilling på brygga

Foto: Therese Ervik Lea

Paal Erik trener sammen med moren Wenche Løvig Husby

Paal Erik trener sammen med moren Wenche Løvig Husby Foto: Privat

Paul Erik holder rundt kjæresten. bgge smiler

Paal Erik og kjæresten. Foto: Privat

Pau Erik holder håndfalter opp mot himmelen/solen

Foto: Privat

To smilende menn

Paal Erik Husby sammen med sin mentor og grunnlegger av DDP yoga Diamond Dallas Page. Foto: Privat

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.