ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

Jeg ble invitert ut i marka sammen med stigruppa representert ved Nils Thorsen, Hans Mørk, Rune Mjøs og Tore Rahn. I regi av Vestby Turlag (DNT) jobber disse frivillig for å merke våre mange turløyper. Plutselig får jeg høre navn på steder jeg aldri har hørt om. Vet du hvor Snellum er? Det er på veien når du kjører ned til Krokstrand. Legg merke til skiltet på høyre hånd neste gang du er på de kanter. Nå er skiltingen på plass for oss turgåere…(og ny kartportal utarbeides. Se ogspå artikkel vedr. dette).

4 menn holderet skilt, en atv med materialer
Skilting i skogen

Snellum gård er en urgård og du finner flere gravrøyser der.

Man anslår at det har vært bosetting der så langt tilbake som for 9.000 år siden. Urbefolkningen har livnært seg på jakt og fiske. Det er også funnet dyregraver i området.

På vei ned til møtestedet «Kroken» der stien går til Tørfest til høyre og Krokstrand til venstre har disse skiltentusiastene nettopp satt opp skilter som viser vei. Gutta kjører ATV og har henger med det som er nødvendig av utstyr. Skiltene er ferdig sortert i forhold til plassering i terrenget.

 

Historiene sitter lett hos disse karene.

Jeg får mer enn en historie i løpet av turen. Jeg kunne fortelle at jeg hadde møtt en rev på vei ned til møtestedet, og selvfølgelig visste Tore Rahn om revehiet jeg hadde passert.

 

Så var det å traske av gårde etter ATV-en til Tørfest.

Med stor iver kom spettet frem og det viser seg at det ikke var helt enkelt å få til et skikkelig hull. Så her måtte det skikkelig «man-power» til for å få til et hull som fungerer godt nok til å holde på skiltstolpen i mange hundre år!

Men selvsagt går det bra til slutt. Skiltstolpen blir banket ned etter alle kunstens regler og skiltene blir vatret og skrudd på plass.

Underveis kommer grunneier Atle Håbjørg som synes vår plassering av skiltet kunne vært plassert annerledes, jeg tror vi overhørte det han sa, og det gikk jo også bra. Ellers hadde han et godt poeng med å plassere skiltene litt lengre ned på stolpen, det skal han ha, det var vi enige i. Så var det å kappe toppen av stolpen med motorsag, det gikk heldigvis bra det også.

 

GPS-registrert

Turstiene og skiltene er for øvrig GPS-registrert, så de skal være enkle å finne i terrenget for alle, når kommunens kartportal blir tilgjengelig.

 

Dagens jobb ble å sette opp turskilt på Svartåsen, Kjære, Kroken, Tørfest, Kirkeveien, Dammyr og flere kryss mot Emmerstad.

FNF Vestby (Forum for Natur og Friluftsliv) startet opp Skiltprosjektet i slutten av 2013 samtidig som Vestby Turlag ble etablert. FNF finansierte utstyr og skilt mens Vestby Turlag sin stigruppe har satt dem opp i terrenget samtidig som de har ryddet og merket turstier og skiløyper. Hittil er det tilrettelagt 145 km turstier og satt opp 691 skilt i 206 kryss, mens ytterligere 250 skilt er planlagt satt opp før sommeren.

Før det kan merkes stier eller settes opp skilt, må det inngås grunneieravtaler.

Dette er kommunens ansvar. Avtalene inngås normalt mellom grunneier og kommune. Stigruppa har ansvar for vedlikehold av blåmerkede stier og skilt, mens Vestby Skiløypeutvalg har ansvaret for skiløypene.

Bildegalleri :

FNF (Forum for Natur og friluftsliv) har fått laget over 20 turvideoer, som ligger på YouTube.

Turlaget lager beskrivelse av alle turene, som etter hvert kan lastes ned fra hjemmesiden.

Gapahuker i kommunen

Sammen med Camp Norway, FNF og Vestby vgs har stigruppa også satt opp 9 gapahuker som brukes av skoler, barnehager og turgåere.

Vestby Turlag arrangerer turer i marka på de tilrettelagte stiene.

Hver onsdag går er det tur med turgruppa i syd, mens turgruppa i nord går turer hver torsdag, se annonse i Vestby Nytt. Dette pågår fra mars til november hvert år. I tillegg arrangeres det lenger søndagsturer. Her er det bare å møte opp med godt humør og litt niste til turen.

Brenntangen 2018

Brenntangen i dag!

Publisert av FNF Vestby – Forum for Natur og friluftsliv Onsdag 7. november 2018

Stigruppa forsøker å legge forholdene til rette med å hugge ved og gjøre vedlikeholdsarbeid.

Turlaget ønsker også å merke kulturminner i marka. I samarbeid med Vestby Historielag vil det bli satt opp QR-kode skilt, hvor turgjengere kan få mer kunnskap om hva de opplever i marka. Historielaget vedlikeholder tekst og bilder som ligger på nett, men stigruppa setter opp skiltene.

Stigruppa (tidligere FNF Vestby, nå Vestby turlag) er normalt ute hver tirsdag fra klokken 10 til 14. De ønsker seg flere medlemmer.

Ta kontakt med Nils på 90025900 eller nils@nils.no om du har lyst til å bidra.

 

Dugnadsarbeid er selve ryggraden i DNTs virksomhet.

Uten innsatsen fra hundrevis av frivillige over hele landet hadde turistforeningene aldri kunnet opprettholde det store tilbudet og aktivitetsnivået. Lyst til å bidra du også? De mest populære og vanlige dugnadsjobbene er å merke og varde stier, drive med vedlikehold på hyttene, bidra under arrangementer og være turleder på fellesturer, men det er også behov for innsats i styrer, komiteer og utvalg.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.