ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Han er 23 år og har syklet rundt i verden siden 2007. Forbildet hans hadde syklet gjennom 100 land. Saurab Dahal har vært i 64 land pr. nå, og skal i hvert fall reise på denne måten i 2 år til.

Syklist fra Nepal

I den lille byen i Nepal gikk Saurab på skole i 2006. De fikk besøk av en mann som reiste rundt i verden og levde fra hånd til munn. Historiene han fortalte vekket noe i gutten. 16-åringen var opptatt av forurensning og miljø, og begynte å tenke at han kunne gjøre en forskjell ved å reise rundt og snakke med folk. Han syntes at folk burde sykle og gå i stedet for å kjøre med forurensende kjøretøy. Saurab ville være et godt eksempel på det.

syklist sammen med Sunita Thapa Avyal og familien

Sunita (i midten) har besøk av sin far og søster (til venstre) fra Nepal for første gang. Huseier Kleivenes (til høyre ved siden av Saurab), er blitt som en bestemor for den nepalske familien.

På besøk i Vestby

Det er en strålende og smilende gutt som hilser på oss. Saurab har gjort som han pleier; han kommer i kontakt med folk og tar imot tilbud om å sove over. På en sofa eller hva som måtte by seg. For litt siden møtte han Sunita Thapa Avyal i et selskap i Oslo, og fikk invitasjon om å bo hos henne og familien i Vestby noen dager. Sunita har samtidig besøk av sin far og søster fra Nepal for første gang, så det er en munter og skravlende forsamling vi tar del i en dag i juni. Huseier Kleivenes, som er blitt som en bestemor for den nepalske familien, svinser rundt og serverer kaffe og sjokolade, og hjelper til med norsken underveis. Sunita oversetter historiene Saurab forteller når han blir stående fast i engelsken og tyr til morsmålet.

Startet til fots

I året 2007 startet gutten på 17 år på sin reise. Til fots og med 80 cents, gikk han 100 km før han fikk tilbud om en sykkel. Han snakket med folk på sin vei og fortalte om tankene sine. Det var harde bud. Ofte hadde han bare litt vann å drikke og ikke noe mat. De to første årene hvor han beveget seg i India, Butan og Bangladesh fra 2007 – 2009, var de vanskeligste. Folk var skeptiske til å hjelpe han, og han måtte ofte sove ute i det lille teltet sitt uten å ha fått noe mat. Han var ute for et skikkelig velt, da en stor lastebil kjørte fort forbi, og han ble dyttet av veien av dragsuget. Men det gikk bra.
Troen på at det ville ordne seg må ha vært sterk. I flere perioder var han uten mat og hadde nesten ikke drikke, men han fikk lønn for strevet. Han besøkte Korea, Australia, deretter Europa, og det løsnet underveis. Saurab Dahal, som er en likendes og hyggelig fyr, fikk kontakt med journalister, studenter, og diplomater, og fikk etterhvert en mappe med avisutklipp å vise frem. Han kom frem med budskapet sitt på sin enkle og oppriktige måte. I England ble han intervjuet av BBC. Og dag for dag ble han hjulpet fremover på reisen.

– Dette er min tredje sykkel, forteller Saurab. En ble stjålet, de andre ble utslitt. Han forteller noen små historier om rare hendelser han har hatt, og da tolker Sunita.
– En gang jeg skulle sove i Asia, var det mørkt da jeg la meg. Da jeg våknet var jeg ved en skog med slanger. Språkforvirringer og kulturer kan også gi overraskelser, ler han. – Når vi holder opp lillefingeren i Nepal, spør vi hvor toalettet er. Da jeg prøvde dette i Sør-Korea, fikk jeg en kopp med te.
– Jeg liker Skandinavia, sier han videre. Dere er flinke i engelsk, hyggelige, og her er så rent!

Kommunikasjon og språkforskjeller - Viser lillefinger

Språkforvirringer og kulturer kan også gi overraskelser, ler han. – Når vi holder opp lillefingeren i Nepal, spør vi hvor toalettet er. Da jeg prøvde dette i Sør-Korea, fikk jeg en kopp med te.

Veien videre

Saurab vil videre til Island nå. Men først skal han være med på en fest i Ås hvor flere landsmenn av han har samlet inn penger for å hjelpe han et stykke videre. Han vil besøke alle kontinenter – alle land. Sykle må han. Uten sin følgesvenn føler han seg ikke komfortabel. Rett og slett.

World cyclist saurab Dahal intrivew with kantipur TV, juni 2014

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.